Teljesen új koncepciót visz Székelyföldre az RMKT Közgazdász Vándorgyűlés

2019. október 1. – 21:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jövőképesség, helyi potenciálok, erdélyi sikeres nők és székelyföldi sport: ezek lesznek az idei, 28. kiadását megélt Közgazdász Vándorgyűlés kiemelkedő tematikái.

Jövőképesség és sikeresség címmel szervezi idén a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) évi legjelentősebb rendezvényét, a Közgazdász Vándorgyűlést. A 28. kiadására készülő konferenciát idén Csíkszeredában szervezik, október 4-6. között.

De mit jelent a jövőképesség és hogyan viszonyul a versenyképességhez?

Gergely László–Zoltán , az RMKT alelnöke úgy magyarázta, hogy lényegében a két fogalom nem létezik egymás nélkül. „Összességében láthatjuk, hogy mindkét tényező együttesen jelen van a gazdasági szereplők életében, meghatározván és befolyásolván azok működését, fejlődését a piacon. Minden vállalat elsődleges gazdasági célkitűzése a nyereség, amelynek megvalósításához elengedhetetlen, hogy az általa kínált terméknek/szolgáltatásnak versenyképes piaci jelenléte legyen. A versenyképesség mellett minden piaci szereplő számára fontos, hogy meghatározza önmagát, tudjon funkcionálisan működni, képes legyen tartósan fenntartani önmagát. A fentiek együttes megléte mind feltételei egy sikeres és eredményes piaci jelenlétnek, de ugyanakkor a jövőképességnek is”.

Szombat délután (október 5-én) Csák János, Aczél Petra és Szántó Zoltán Oszkár Menthető-e a társadalmak jövőképessége? című plenáris előadással érkeznek a konferenciára, ami azért is külön érdekes, mivel az ő munkásságukhoz tartozik lényegében a jövőképesség, mint kutatási terület és tudományos index létrehozása.

A társadalmi jövőképesség egy új tudományág, koncepció, amely egy társadalmi entitás – legyen az ország, város, politikai szervezet, család – olyan jellemzője, amely kifejezi potenciálját, rátermettségét és alkalmasságát arra, hogy jövőbeli változásokat értelmezzen, befolyásoljon és idézzen elő, valamint hogy felkészüljön azok stratégiai kezelésére.

Induljunk ki egy nagyon egyszerű helyzetből – hozza fel a példát Aczél Petra nyelvész, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. „Minden ember életében eljön az az idő, amikor például a családról gondolkodik. Ilyenkor az egyén tulajdonképpen a jövőjét latolgatja, de nem csak abban az értelemben, hogy mennyire lesz boldog, vagy mennyire élhet közösségben, hanem abban is, hogy mit indít el a világban és mennyire tudja biztosítani annak az egységnek a jövőjét. Tervez, szervez, és kezdi tudatosan kezelni a változásokat. Többek között ez a viselkedés, a mindannyiunk életében megjelenő jövő-nyitottság, tudományosan pedig az ókori és a mai gondolkodók kategóriái és eredményei szolgáltak alapjául annak, hogy mi egy újszerű koncepción és indexen kezdjünk el gondolkodni 2017-ben” – magyarázta a kutató.

„Az elhatározás lényegében az volt, hogy létrehozzunk egy koncepciót, amelynek a központjában ez az úgynevezett társadalmi jövőképesség áll. Ez arról szól, hogy egy adott entitás (ország, város, vagy éppen család, vállalat) milyen módon képes saját magát felkészíteni a jövőre. Nem egyszerűen a minimális túlélésre, hanem a teljes életet szolgáló, prosperáló jövőre. Ezen a koncepción alapul a hamarosan nemzetközi színtéren is bemutatandó Társadalmi Jövőképesség Index, egy olyan mutató, amely láttatni fogja, hogy a megfelelő indikátorok alapján ma az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tagállamai – szerk. megjegyzés) országok mennyire jövőképesek társadalmi értelemben”

Az index egyes országokra vonatkozóan készül, ezért számos befektető számára hasznos irányvonalakat adhat. „A ConNext 2050 projektben megalkotott index a béke, a biztonság, a kötődés, a gondoskodás és az elégedettség dimenzióiban, a geo-politika, a szocio-ökonómia, a technológia, valamint a kulturális/spirituális területek együttes, jövőt ígérő működéséről nyújthat majd képet.” − hangsúlyozta Aczél.

A legmagasabb érték majd a legműködőképesebb, a legjobb jövőképességgel rendelkező országokat emeli ki, ha a méréseket elvégzik. Aczél Petra külön felhívta a figyelmünket arra, hogy még csak most véglegesítik az index modelljét, amelynek nemzetközi bemutatása várhatóan jövő év májusában lesz.

A projekt megvalósítását nemzetközi együttműködésben végzik a BCE Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont munkatársaival, valamint a Geopolitical Futures, a Barabási Lab és a Kínai Társadalomtudományi Akadémia közreműködésével.

Aki a társadalmi jövőképességről bővebb információt igényelne, látogasson el a socialfuturing.com oldalra.

A Közgazdász Vándorgyűlés hat szekciójában arra törekszik, hogy értékeinket, helyi sikereinket, valamint lehetőségeinket feltérképezze és bemutassa. A jövőképesség és sikeresség mottóját követve szükség van arra, hogy az erdélyi és a székelyföldi vállalkozókat ösztönözzük, és egymást helyi példákkal segítsük – írják a szervezők.

AHelyi sikerek szekció is egy ilyen témakört dolgoz fel és hangsúlyt fektet majd arra, hogy a székelyföldi erőforrásokat és helyi eredményeket előtérbe helyezze.

Ugyanígy a Székelyföldi erőforrások című panel is a helyi potenciálokra összpontosít, ahová helyi vállalkozások vezetőit hívták meg. Ők azok, akik a helyi erőforrásokra alapoztak vagy alapoznának a jövőben.

Nagy újítás az eddigi konferenciákhoz képest, hogy idén külön hangsúlyt kap az ERDÉLYI NŐ. Női sikerek, sikeres nők szekciójának célja, hogy a női vállalkozói lét sikereit és buktatóit bemutassa, olyan vállalkozók segítségével, akik már több éves tapasztalattal rendelkeznek és számos hullámvölgyön átestek. A beszélgetés során szó lesz arról, hogy mi szükséges ahhoz, hogy egy szervezet kellőképpen felkészüljön a jövő kihívásaira, hogy képességeit és adottságait folyamatosan fejlessze, valamint időben észlelje és megfelelően értelmezze az éppen aktuális változásokat – fogalmaznak a szervezők.

A Sportgazdaságtan című szekció is izgalmasnak ígérkezik, hiszen a gazdasági és társadalmi változások eredményeként a szabadidő- és szórakozási területek jelentősége hatalmas növekedést mutatott. A sport pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mivel a sportlehetőségek szórakoztatnak, illetve aktív időtöltést és izgalmas szórakozási formát jelentenek. Ebben a szekcióban pedig arról lesz szó, hogy hogyan érdemes befektetni az egyre jellemzőbb és feltörekvő szabadidős „ülő” munkatársadalomban, illetve milyen szerepet kap az élsport, mint a gazdaság egyik ágazata.

A Sikeres pénzügyek szekcióról így írnak a szervezők: a meglévő üzleti modellek helyett újabb lehetőségek és gyakorlatok veszik át a helyet a szokványos pénzügyi rendszerekben, így befektetőkként és vállalkozókként különös figyelmet kell szentelnünk a jövőbeni irányzatokra. Tehát az általános pénzügyek helyett az idei Pénzügy szekció időszerű és gyakorlati kérdéseket boncolgat majd.

A Jövőképesség szekció pedig azt a témát boncolgatja majd, amelyet cikkünk elején részletesen körbejártunk Aczél Petra segítségével.

A konferencia plenáris előadói között szerepelnek továbbá: Palotai Dániel ,azMNB ügyvezető igazgatója; Bálint Csaba ,makrógazdasági elemző; Dan Popovici , az OTP Asset Management vezérigazgatója; valamint Andy Székely, vállalkozó, coach.

A rendezvényre előzetes regisztráció során lehetett jelentkezni, de a helyszínen is lehetőség lesz jegyeket kiváltani, szállás és étkezés nélkül.

További részletek a konferencia weboldalán és Facebook oldalán olvashatóak.

Nyitókép: a tavalyi konferenica szervező csapata

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!