Túljelentkezés van a kolozsvári metró és helyi vasút megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére

2019. július 17. – 00:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Emil Boc másfél éve nem tartott sajtótájékoztatót, most viszont volt téma bőven: a Békási út kiszélesítéséről és a körgyűrűről is újabb részleteket tudtunk meg.

23 millió lejes beruházás keretében kezdtek neki kedden a kolozsvári Békási (Bună Ziua) út kiszélesítésének – jelentette be Emil Boc , Kolozsvár polgármester, a másfél év után először összehívott sajtótájékoztatóján. Mint ismertette, az eddig kétsávos utat három sávosra bővítik, és az út mindkét oldalán járdát, illetve biciklisávot alakítanak ki. A bővítés a jelenlegi sáv mindkét oldalát érintette. Tájékoztatása szerint a polgármesteri hivatal 1 337 310 lejt költött a kisajátítási költségek fedezésére. Emil Boc tájékoztatása szerint minden dokumentáció rendelkezésre áll, így a munkagépek kedden meg is kezdik a munkálatokat, amelyeket 2020. június 1-ig kell befejezni.

A tervek szerint két sáv vezet majd a Békás negyedből a Tordai útra, és egy az ellenkező irányba, mivel a megfigyelések szerint reggel sokkal nagyobb a forgalom a gyerekeket iskolába szállító szülők miatt, azonban a délutáni órákban már nem egyazon időben indulnak haza a negyedben élők.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy Borháncs negyedben is tervezik az út kiszélesítését, ám az ehhez szükséges kisajátítást a parlamentnek kell engedélyeznie. Elmondása szerint jelenleg arra várnak, hogy miután a szenátus zöld utat adott, a képviselőház is bólintson rá a tervezetre.

Az új közigazgatási törvény előnyei

Emil Boc arról is beszélt, hogy az új közigazgatási törvénynek köszönhetően – amelyet ő egyébként alkotmányjogilag kifogásolhatónak tart – egyszerűsített eljárás keretében, közjegyző segítségével lehet átruházni a város tulajdonába a le nem aszfaltozott, magánterületen lévő utcákat, amelyeket így már leaszfaltozhat az önkormányzat.

A közigazgatási kódex pozitív változtatásai közül a polgármester kiemelte azt a rendelkezést is, amely szerint a folyamatban lévő, ám valami miatt problémás projektek tárgyalását vissza lehet vonni azt követően is, hogy a tanácsosok vitáztak róla, hiszen azokat eddig legfeljebb halasztani lehetett.

Metró, helyi érdekeltségű vasút és körgyűrű

A polgármester által Kolozsvár legfontosabb terveként emlegetett metró és helyi érdekeltségű vasút elkészítéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmány és előtanulmány leadási határidejéről elhangzott, hogy az átláthatóság és az egyenlő távolságtartás elvét betartva a 21 jelentkező cég nagy száma miatt kénytelenek voltak július 1-ről július 30-ára módosítani a határidőt. Emil Boc ismertette, a jelentkező cégeknek nem volt kötelező mind a metró, mind a helyi érdekeltségű vasút építéséhez engedéllyel rendelkezniük, elégséges feltétel volt az is, hogy ha csak az egyikre rendelkeznek jogosultsággal. Ez természetesen magával vonja azt is, hogy a várhatóan EU-s, országos és magán források bevonásával megvalósuló projekt csak egyik részével foglalkozhatnak.

A déli körgyűrűről elhangzott, hogy a polgármesteri hivatal engedélyezte a 8-as útvonal-változatot, amelyről értesítették az illetékes hatóságokat is. A projekt elfogadása jelenleg a közútkezelő állami vállalat műszaki bizottságának térfelén van. A polgármester elmondása szerint a vállalat megyei kirendeltségétől már kaptak engedélyeket arra, hogy különböző felméréseket és tanulmányokat készíthessenek. Egyébként a terelőút megépítése magával vonja a pataréti szeméttelep bezárását is, mivel a tervezett útszakasz nyomvonala áthalad a lerakó területén, ezért azt fokozatosan felszámolják és a területet semlegesítik.

Parkolóházak, hidak és parkok

Az épülő parkolóházak kivitelezési határidejéről a következőket tudhattuk meg:

  • Kalányos (Primăverii) utca 20. – 2020. augusztusa
  • Kalányos (Primăverii) utca 8. – 2020. júliusa
  • Mogoșoaia utca – 2020. július 1.
  • Kőkert (Hașdeu) utca – 2020. szeptember 28.

Az onkológiai intézet környékén építendő parkolóházról Emil Boc elmondta, továbbra is várják az egészségügyi minisztérium engedélyét, de a polgármester tájékoztatása szerint személyesen beszélt a tárcavezetővel, aki az építkezés jóváhagyásáról biztosította. A politikus ismertette, a Liviu Rebreanu utcai moduláris parkolóházról ebben a hónapban közvitát tartanak.

A folyamatban lévő hídfelújításokról határidejéről a következőt lehet tudni:

  • Téglás (Fabricii) úton a Szamos-híd – 2020. június 1.
  • Porcelán utcai híd – 2020. júniusa
  • N-közlekedési csomóponton – 2019. decembere, de idén szeptember 1-jétől már négy sávon lehet közlekedni, miközben folytatódnak a felújítási munkálatok
  • Törökvágási vasúti felüljáró – 2019. decembere a megvalósíthatósági tanulmány határideje, de itt a CFR-vel is egyezkedniük kell
  • Szent László út (Răsăritului) és a Szent István (Decebal) út közötti híd építése még csak megvalósíthatósági tanulmány szintjén létezik

Ami a közparkokat illeti, a polgármester elmondta, hogy az Ifjúság parkja – a Kolozsváriak erdeje névre keresztelt park kivitelezési szerződést kedden írták alá, az építtető számára pedig 24 hónap áll rendelkezésre a megvalósításhoz. A tóközi park esetében a felújításhoz szükséges európai uniós alapokhoz szükséges szerződés aláírására várnak. A La Terenuri sportlétesítmény megvalósíthatósági tanulmányának és az ezzel kapcsolatos zonális városrendezési tervnek (PUZ) október 1-ig kell elkészülnie. A Keleti park és a Békás negyedi (Bună Ziua) park esetében ötletbörzét írnak ki a Romániai Mérnökök Rendje (OAR) erdélyi fiókszervezetének közreműködésével. A szakmai szervezettel ebben a hónapban állapodnak meg a határidőkről. A Hajnal negyedben található kis park esetében beszerezték a megvalósíthatósági tanulmányt és a zonális városrendezési tervet (PUZ), amelynek 120 nap a kivitelezési ideje.

A korábban a Keleti park területén elképzelt aquaparkról a polgármester elmondta, hogy még keresik a megfelelő helyszínt, de semmiképp sem mondtak le annak megépítéséről.

Emil Boc arról is tájékoztatott, hogy a Gyimesi (Ghimeșului) utcában épülő szociális lakásoknak november 1-jére kell kész lenni, ám, mint elmondta, kérdéses, hogy az építő cég képes lesz-e tartani a határidőt.

Polgármester szerint a Moș Ion Roată utcai temető kialakításának határideje 2020 májusa.

Emil Boc szerint júliusban fogadnak majd el egy önkormányzati határozatot arról, hogy mind a 41 új elektromos autóbuszt átadják a közszállítási vállalatnak, amelynek majd feladata lesz beíratni őket a forgalomba. 50 új trolibusz és és 6 villamos érkezik az év végéig, amelyek valószínűleg 2020 tavaszán állnak majd forgalomba.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!