Huzalgyártó nagyhatalom vagyunk, de már az autóipar terén sem állunk rosszul

2019. május 15. – 17:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Dacia továbbra is a román ipar gyöngyszeme, az EU-ban minden negyedik autót a Volkswagen Csoport értékesíti.

A világ 191 országa közül Románia a 41. helyet foglalja el az exportra szánt termékekből származó bevétel szerinti rangsorban – derül ki az Economic Complexity Indexből. Az exportált javak összértéke 70,5 milliárd dollár, viszont sokkal nagyobb a behozatal, vagyis az import értéke: eléri a 81,4 milliárd dollárt. Románia 10,9 milliárd dollárral több javat importál külföldről, mint amennyit a hazai gazdasági szereplők export formájában külföldre tudnak értékesíteni.

Románia esetében a legnagyobb arányban az autóalkatrészek (10%) vannak jelen az exportra szánt termékek között. Az autóalkatrészeket követően a szigetelt huzalok gyártása jelenti a másik húzóágazatot. Kína, Mexikó, az Egyesült Államok, valamint Németország után Románia értékesíti világszinten a legtöbb szigetelt huzalt, összesen 4,55 milliárd dollár értékben.

Továbbra is a külföldi befektetők hajtják legerősebben a román gazdaság motorját

Az idei, 2019-es krajovai Automotive Industry Fórumon Nicolae Bădălău gazdasági miniszter elmondta, jelenleg az autóipar a bruttó hazai össztermék 14%-át teszi ki, az export árucikkeknek pedig a 27%-át jelentik az autóalkatrészek. Mindemellett az sem elhanyagolható, hogy negyedmillióan dolgoznak a romániai autóiparban, amelyen belül nem csak a két legnagyobb gyártó, a Dacia és a Ford számít fontos gazdasági szereplőnek, hanem az a közel 600 tartozékokat gyártó cég is, amely a horizontális szektor része.

A francia Renault Csoport az elmúlt hat évben is következetesen egyre nagyobb befektetéseket és fejlesztéseket vitt véghez Romániában. Ugyanakkor egyre közelebb kerül a vállalat azoknak a technológiáknak az alkalmazásához, amelyek jelentősen megváltoztatják a már eddig is nagyrészt automatizált gépjárműgyártást. Ennek az lesz az egyik következménye, hogy a közeljövőben Romániában is csökkenthető lesz az ebben a szektorban dolgozó alkalmazottak száma.

Pörög az autók értékesítése is, de még mindig kicsi piac a román

Nem csak a hazai autógyártás volumene nő, hanem az autópiac is szépen bővült az elmúlt időszakban. 2018-ban az új személyautók beírása 23,1%-kal növekedett, ami Litvánia után a második legdinamikusabban fejlődő autópiaccá tette Romániát az EU-ban. Tavaly 130 919 új autót írtak forgalomba, ami 2008 óta nem látott értékesítési számokra enged következtetni. Ennek ellenére Románia továbbra sem tartozik az EU legjelentősebb autópiacai közé ezen a téren, az Unióban csupán a 15. legnagyobb.

Januári EU-s statisztikákat figyelembe véve az is érdekes képet fest, hogy a tagországokban értékesített minden 4. autó a Volkswagen Csoporthoz tartozik, ami a német cégnek 24%-os piaci részesedést jelent az Unióban. A német autógyárat a francia Peugeot, Citröen autókat gyártó PSA Csoport követi 17,1%-os piaci részesedéssel, majd a Renault cégcsoport 9,7%-kal. Az EU teljes piacát tekintve a Renault cégcsoporthoz tartozó Dacia az idei év elején 43 784 személygépkocsit értékesített, ami azt is jelenti, hogy a romániai autógyártó piaci részesedése 3,1%-ról 3,7%-ra emelkedett. Ezzel megelőzték Hyundai-t (3,6%) és megközelítették az olasz Fiat autógyártót (4%).

Európa-szerte csökken az autók értékesítése

Az EU autóipara számára 2019 első negyedéve összességében kevésbé volt eredményes. Az Európai Gépjárműgyártók Egyesületének (European Automobile Manufacturers Assotiation) adatai alapján csökkent a forgalomba íratott új autók száma 2018-hoz viszonyítva, elsősorban Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban. Múlt év első 3 hónapjában 1 792 880 személygépkocsit írattak forgalomba az Európai Unióban, idén pedig 1 722 442 autót.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!