Nem mindenhol okozott emelkedést a szállások árában a közelgő pápalátogatás

2019. február 19. – 12:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kis szerencsével még mindig lehet szállást találni, a turisztikai ügynökségek vezetői szerint viszont a helyiek nélkül lehetetlen lesz elszállásolni a Csíksomlyóra látogató vendégsereget.

Május 31. és június 2. között látogat Romániába Ferenc pápa, a csíksomlyói pünkösdi búcsút pedig június 7. és 10. között tartják. Ebben az időszakban Csíkszeredában és környékén már egyre nehezebb szállást találni. A közösségi oldalakon szerveződő kezdeményezések és a politikusok is egyre gyakrabban emlegetik, hogy a turisták elszállásolása érdekében még a helyi oktatási és egyéb intézmények termeit is a szállóvendégek rendelkezésére bocsátják.

A Transindex által megszólaltatott turisztikai ügynökségek szakemberei elmondták, a május végi és június eleji időszakra már a legtöbb szálloda és hotel szobáit lefoglalták, de

egy kis szerencsével még mindig lehet szállást találni Csíkszeredában és környékén.

A csíkszeredai Hunguest Fenyő Hotel szinte összes szobáját lefoglalták a turisták erre az időszakra – mondta el megkeresésünkre Tódor Etelka. A szálloda ügyvezetője szerint ez az időszak, akárcsak a pünkösdi búcsú, kiemelt jelentőségű a turizmus szempontjából, ezért ez bizonyos szinten a szolgáltatások áremelésében is megmutatkozik. A június 1-re tervezett pápalátogatás miatt a legtöbb idelátogató a pünkösdi búcsú idejére, és a köztes időszakra is lefoglalta a szállást, de ennek ellenére az eddigi híresztelésekkel ellentétben Csíkszeredában és környékén még vannak szabad szálláshelyek a pápalátogatás és a csíksomlyói búcsú időszakára is.

Todór Etelka elmondta, kedvezménnyel is készültek azoknak a vendégeknek, akik a május 31. és június 10. közötti időszakot is Csíkszeredában töltik. Hozzátette, 100 kiadó szobájuk van, ezen felül nem tudják növelni a hotel kapacitását, de azokat a vendégeket, akik nem találnak megfelelő szállást, a turisztikai ügynökségekhez irányítják, ahol a helyi panziók és szálláshelyek adatbázisa alapján segítenek szállást találni a Székelyföldre látogató turistáknak.

A szálloda ügyvezetője ugyanakkor egy érdekes jelenségről is beszámolt. Elmondta, az előkészületek miatt gyakoribbak a vendéglők és hotelek hatósági ellenőrzései, amely kapcsán elsősorban a hotelek, panziók és éttermek működési engedélyében előírt tűzvédelmi és egyéb erre vonatkozó előírások betartását vizsgálják a hatóságok szakemberei.

A pápalátogatás a környező települések turizmusára is jó hatással lesz,

például Tusnádfürdőn is beteltek a szállások, igaz, ez nem önmagában csak a pünkösdi időszak miatti keresletnövekedéssel magyarázható. Gassner Wolfgang , a Tusnádfürdői Turisztikai Egyesület munkatársa elmondta, elsősorban a hivatalos engedéllyel nem rendelkező, magán szállásadóknál vannak még szabad kapacitások a május végi, június eleji időszakban.

A szakember elmondta, Tusnádfürdőn nem jellemző a szálláshelyekre vonatkozó áremelkedés Ferenc pápa látogatásának idején. A legjutányosabb áron bérelhető szobák 100-120 lejbe kerülnek, ez az összeg viszont jellemzően nem tartalmaz a szálláshelyen kívül egyéb szolgáltatásokat. Gassner Wolfgang azt is elmondta, hogy a Tusnádfürdőre látogató vendégek szokásain sem feltétlen változtatott a pápalátogatással egybekötött pünkösdi időszak, továbbra is 2-3 éjszakára foglalnak szállást a vendégek, ugyanakkor szerinte az is jellemző, hogy ebben a periódusban a turisták nem igényelnek szervezett programokat.

Janka Katalin, a Hargita és Kolozs megyében is kirendeltségeket működtető Boomerang turisztikai ügynökség igazgatója elmondta: „A szállásadókon kívül a pápalátogatás és a pünkösdi búcsú vállalkozókat és egyéb szervezeteket is megmozgatott, akik arra buzdítják a helyieket, hogy lehetőségeikhez mérten, minél több vendéget el tudjanak szállásolni, hogy befogadják a vendégeket a saját otthonukba.

"A helybéliek közül azért nem mindenki örül ennek, azt szokták mondani a csíkszeredaiak, hogy a pünkösd az az időszak, amikor nem szeretnek otthon lenni" – mesélte Janka Katalin, aki hozzátette, ennek ellenére a Hargita megyeiek többsége örömmel fogadja a turistákat. Az ügynökség vezetője ugyanakkor azt is elmondta, hogy a pápalátogatás és a pünkösdi búcsú a szállásadókon kívül a vállalkozókat és egyéb szervezeteket is megmozgatja, akik arra buzdítják a helyieket, hogy lehetőségeikhez mérten, minél több vendéget szállásoljanak el, fogadják be az otthonukba.

A pápalátogatás egyébként is nagyot lendíthet a vallási turizmuson, amely egyre népszerűbb Székelyföldön. Janka Katalin szerint a turizmus ezen ágának legkedveltebb célpontja a térségben a csíksomlyói kegytemplom és pünkösdi búcsú mellett a Mária út, amely az elmúlt években egyre több turistát vonzott a régióba. A szakember ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a székelyföldi régió turizmusára vonatkozóan jellemző probléma, hogy még nincsenek kellően hatékony, a vendégeknek szóló, egységesített szabadidős programok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!