Zuhanó tőzsde, a vártnál is nagyobb veszteségek – itt tart most a kapzsisági adó körüli őrület

2019. január 15. – 16:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti tőzsde csak tegnap 1 milliárd eurót vesztett, miután újabb információk derültek ki a kapzsisági adóról.

A hétfői kereskedési napon alig pár óra alatt 1 milliárd euróval csökkent a Bukaresti Értéktőzsde (BVB) kapitalizációja. A nap legnagyobb vesztesei a bankok voltak, a Banca Transilvania részvényei 10%-ot csökkentek, a BRD – Groupe Societe Generale papírjai pedig 8%-os mínuszban zárták a napot. A Bukaresti Értéktőzsde legfontosabb indexe, a BET 4,2%-os csökkenéssel zárta a hétfői napot .

A tőzsdei zuhanást az a hír váltotta ki, hogy Darius Vâlcov miniszterelnöki tanácsadó azt nyilatkozta a Ziarul Financiar nak, hogy a decemberben hatalmas megelepetésre bejelentett úgynevezett kapzsisági adót a bankok negyedévente fogják fizetni a romániai bankközi kamatláb (ROBOR) szintjének megfelelően. A tegnapi bejelentésben az is meglepetés, hogy a miniszterelnöki tanácsadó szavaiból kiindulva arra lehet következtetni, hogy a hitelintézetek esetében alkalmazott bankadót negyedévente újra fogják számolni az előző negyedév átlagos ROBOR-jának megfelelően. A bankok korábban azzal számoltak, hogy az adót negyedévente fizetik ugyan, de az adó szintje évente egyszer kerül meghatározásra.

A decemberben elfogadott intézkedés értelmében, a kormány a „a hitelt törlesztő lakosok és vállalatok érdekeinek védelmében” a bankközi hitelkamatláb 2% fölé emelkedése esetén adót vet ki a bankokra.

A gazdasági lapnak Vâlcov azt mondta, hogy a romániai bankközi kamatláb (ROBOR) 2018 utolsó negyedévében számítottt átlaga alapján a bankoknak 1,2%-os éves adót kell fizetniük az eszközeikre (hitelek, betétek, pénzeszközök, értékpapírok). A Ziarul Financiar számításai szerint ez azt jelenti, hogy a bankoknak 2019-ben 5 milliárd lejt kell befizetniük az eszközeik után. A ZF szerint a ROBOR szintjének átlaga 2018 utolsó negyedévében 3,17% volt.

A Ziarul Financiar számításai szerint csak a Banca Transilvania 776 millió lejt lesz kénytelen adóként befizetni idén. Ez az összeg nagyságrendileg hasonló a bank által 2018 első kilenc hónapjában elért nyereséggel. Arra ugyanakkor számos elemző felhívta a figyelmet, hogy számos olyan bank van, amelynek a nyeresége nem lesz elegendő az adó fizetésére.

Veszteséges lehet a bankszektor idén

A jegybank kormányzóhelyettese, korábban a PSD pénzügyminisztereként is dolgozó Florin Georgescu egy kiszivárgott levélben arra hívta fel Eugen Teodorovici pénzügyminiszter figyelmét a kapzsisági adóval kapcsolatban, hogy az intézkedés komoly veszteségeket jelenthet a Romániai bankszektor számára.

Bár a mostani bejelentések vélhetően jelentős változásokat okozhatnak a jegybank által korábban elvégzett stressztesztek eredményeiben, de Georgescu a decemberben elvégzett elemzésekre hivatkozva azt írja, hogy számításaik szerint az adó hatására 2019-ben a bankszektor veszteségessé válik. Úgy becsülték, hogy a hazai bankszektor már az adó bevezetésének évében (2019-ben) akár 680 millió lejes veszteséget termelhet, a veszteség mértéke 2020-ra rendkívül megnőne, elérné a 3,4 milliárd lejt. A stresszteszt szerint ebben az esetben mindössze 4 hazai bank tudna nyereséget termelni 2019-ben, 2020-ra ez a szám 2-re csökkenne.

És ez még nem is a kedvezőtlen forgatókönyv. A jegybank által felállított negatív szcenárió szerint a román bankszektorban 2019-ben egyetlen bank sem tudna nyereséges lenni, a bankok összesített vesztesége elérné a 9,7 milliárd lejt, 2020-ban pedig a 7,8 milliárd lejt.

Az elemzés szerint a kapzsisági adó 2019-ben 14 bank esetében okozna súlyos gondokat a fizetőképesség terén, 2020-ban pedig 25 romániai bank nem rendelkezne megfelelő mennyiségű saját tőkével a hitelezési tevékenységhez. A jegybank előrejelzése szerint így több bank esetében is kénytelenek lehetnek a részvényesek a hitelintézetek feltőkésítése mellett dönteni.

Georgescu emellett arra is rámutat, hogy a hasonló intézkedések által okozott bizonytalanság növelni fogja a finanszírozási költséget nem csak a magánszemélyek vagy a vállalatok által felvett hitelek esetében, hanem az államadósság finanszírozását illetően is.

És azt is javasolja a pénzügyminisztériumnak, hogy az intézkedés hatásaiként azt is vegyék számításba, hogy az államnak mennyit kellene költenie egy esetleges bankokat mentő akció során.

Florin Georgescu emellett arra is felhívja a figyelmet a levélben, hogy:

  • A ROBOR várható emelkedése mellett az intézkedésnek erősen prociklikus jellege van, egy amúgy is nehéz gazdasági helyzetet tesz még súlyosabbá.
  • Az intézkedés hozzá fog járulni a fentartható hitelezési tevékenység visszaszorulásához. Georgescu arra hívja fel a figyelmet, hogy Romániában jelenleg is az egyik legvisszafogottabb a pénzügyi szolgáltatások mérete, az intézkedés viszont még nagyobb lemaradáshoz vezethet a többi EU-s tagállamhoz viszonyítva ezen a téren.
  • A jegybanki kormányzóhelyettes szerint felmerül annak a veszélye is, hogy a gazdasági szereplők külföldi hitelintézetektől vesznek fel kölcsönt, ami hozzájárulhat az ország államadósságának növekedéséhez, és az ország válsághelyzetek iránti nagyobb sebezhetőségéhez.
  • Az intézkedés hatására attól is tartanak a jegybanknál, hogy a külföldi tulajdonú bankok hazai leányvállalataikat mindössze kirendeltséggé alakítják át annak érdekében, hogy kevesebb tőkével folytathassák hitelezési tevékenységüket.

A jegybankelnök is kritizálta az intézkedést

Az intézkedést különösen erős hangnemben bírálta a jegybank elnöke is. Mugur Isărescu szokásos sajtótájékoztatóján „bolondságnak” nevezte az intézkedést, és arra hívta fel a figyelmet, hogy komoly problémát jelent az adó bevezetésének gyorsasága, valamint az is, hogy nem egyeztettek erről a bankszektor képviselőivel. Isărescu sajtótájékoztatójának másnapján a lej euróhoz viszonyított árfolyama negatív regordot döntött.

Az RMDSZ elnöke szerint a parlamentben nem fog könnyen átmenni a módosítás

Az Radio France Internationale -nek adott nyilatkozatában Kelemen Hunor azt mondta, hogy az RMDSZ nem támogatja az adóügyi módosításokról szóló sürgősségi kormányrendeletet. Az RMDSZ elnöke arról is beszélt, hogy „nem fog simán menni” a parlamentben a kormányrendeletet jóváhagyó törvény vitája. „Nem tudom, gondolt-e a pénzügyminiszter arra a változatra, hogy a parlament elutasítja a rendeletet valamikor az év közepén, és akkor hogyan fogja kezelni a helyzetet. Ezért gondolom, hogy az ilyen brutális adóügyi intézkedések rendkívül kontraproduktívak” – tette hozzá Kelemen Hunor.

Mégis számol a kormány a kapzsisági adóból származó bevétellel a költségvetés elkészítésénél?

Az Economica gazdasági portál közben arról ír, hogy bár a kormány képviselői korábban arról beszéltek, hogy az intézkedéssel inkább a ROBOR alacsony szintjét szeretnék elérni, mintsem a bankok megadóztatását, a költségvetésről kiszivárgott információk most mégis arra engednek következtetni, hogy a pénzügyminisztérium a 2019-es büdzsé elkészítésekor 4 milliárd lejes bevétellel számol a kapzsisági adóból. Az Economica gazdasági portál ezt arra alapozza, hogy a bankok összesített nettó eszközértéke Romániában 440 milliárd lejre tehető, az eszközökre kivetett adó mértéke pedig évente 1,2% lenne. Korábban Eugen Teodorovici pénzügyminiszter még azt nyilatkozta, hogy nem számítanak bevételre a bankadóból.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!