Csütörtöktől ismét lehet pályázni a Start-up Nation programra

2018. december 28. – 16:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt évben 1,71 milliárd lej támogatást nyertek a kezdő vállalkozások, amelyek több mint tízezer munkahelyet hoztak létre.

Csütörtökön 10 órától ismét lehet pályázni az üzleti szféráért és kereskedelemért felelős minisztérium által meghirdetett Start-up Nation programra. Az érdekelt személyeknek 30 munkanap áll a rendelkezésükre, hogy benyújtsák pályázatukat, az illetékes minisztérium ugyanakkor meghosszabbíthatja a pályázatok benyújtásának határidejét abban az esetben, ha a fennmaradó költségvetés lehetővé teszi azt.

A kormány második alkalommal hirdeti meg a kis- és középes vállalkozások beindítását célzó programját. Az új vállalkozások legtöbb 200 ezer lejnyi (44 ezer euró) összegre pályázhatnak. A program keretében elnyert támogatási összeg vissza nem térítendő.

A Start-up Nation programot több kereskedelmi bank is felkarolta, amelyek abban az esetben, ha az elnyert összeget nem utalja megfelelő időben a minisztérium, akkor egy hitelkonstrukció formájában rendelkezésre bocsátják azt. A Banca Transilvania, a Román Kereskedelmi Bank (BCR) és a CEC Bank egymástól eltérő ajánlatokkal ugyan, de megelőlegezi a befektetésre szánt összeget.

Melyek a pályázási feltételek?

A Startup Nation 2018-as feltételei közt szerepel, hogy az összegre pályázó vállalkozásnak kis- vagy középes vállalkozásnak kell lennie, illetve rendelkeznie kell saját tőkével. Fontos feltétel az is, hogy csupán a 2017. január után bejegyzett vállalkozások tulajdonosai pályázhatnak az elkülönített alapra. A vállalkozók kötelesek legkevesebb egy személyt alkalmazni, amelynek a vállalkozáson belül garantálni kell minimum kétévnyi munkavégzési lehetőséget.

A vállalkozásnak mindezek mellett szerepelnie kell az országos cégbíróság nyilvántartásában, nem lehet elmaradott, befizetetlen tartozása a helyi önkormányzatok felé. Kizáró jellegű az is, ha pályázatot benyújtó vállalkozó korábban már pozitív elbírálásban részesült a Start-up Nation során. Nem támogatják ugyanakkor az olyan vállalkozásokat, amelyek energia-beruházással, alkohol vagy dohányáru gyártásával és forgalmazásával foglalkoznak, valamint a mezőgazdasági tevékenységet folytatnak.

Hogyan lehet jelentkezni?

A kereskedelmi minisztérium már december 14-16-án közzétette a apályázat benyújtására szolgáló alkalmazást, a három nap alatt 2 477 személy tesztelte az internetes felületet . A jelentkezés módjáról itt nézhettek egy részletes tutorialt:

A kormány által finanszírozott Start-up Nation az eddigi egyik legsikeresebb gazdaságélénkítő program, amelyben a vissza nem térítendő finanszírozások értéke múlt évben elérte az 1,71 milliárd lejt és hivatalosan 10 ezer új vállalkozás létesült Romániában.

A kezdeményezés sikeressége abban is rejlik, hogy a nyertes pályázók a vállalkozás kiadásaként elszámolhatják a cég munkavégzése céljából vásárolt használati eszközöket, gépkocsit, laptopot, az alkalmazottak bérét és az olyan költségeket is, mint a management és a vállalkozást népszerűsítő promóciós anyagok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!