Washington Post: Románia lakosságának csak 1%-a tartozik a középosztályhoz

2018. augusztus 29. – 21:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem csak az amerikai lap, hanem a Világbank legfrissebb jelentése is újra leírja a kemény valóságot.

Románia lakosságának csak 1%-a él a globálisan meghatározott középosztálybéli standardok szerint – írja a Washington Post , amelyet az RFI is szemlézett. Az Országos Statisztikai Hivatal szerint ez az arány 10%, de még így is a lakosság egyharmada a szegénységi küszöb határán, vagy az alatt él.

A Washington Post által is közölt meghatározás szerint azok tartoznak bele a társadalmi középosztályba, akiknek elegendő anyagi javak állnak a rendelkezésükre az alapvető szükségletek fedezésére, mint a megfelelő élelem, ruházat és szállás, ugyanakkor még marad elegendő anyagi forrásuk arra is, hogy időnként az úgynevezett luxus, vagy minőségibb kategóriájú szolgáltatásokat is igénybe vegyenek, illetve ilyen kategóriájú terméket vásároljanak.

A Brookings Intézet szakértője, Homi Kharas a lap felkérésére elmondta, azok számítanak középosztálybelieknek, akik 11 és 110 dollár közti jövedelemre tesznek szert naponta, az éves jövedelmük pedig 4 000 és 40 000 dollár közé tehető. Ennek alapján pedig

Románia lakosságának csak az 1 százaléka középosztálybeli.

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanakkor a hivatalosan megállapított globális standard szerint a legtöbb román háztartás rendelkezik a szükséges bevételi forrással, amelynek az alsó határa a havi 1 364 lej, ugyanakkor ez a havi kereset nem teszi lehetővé az időnkénti felsőbb kategóriás termékek vagy szolgáltatások megvásárlását.

Az életminőségre vonatkozó statisztikák szerint a havi, rendszeres jövedelemmel rendelkezők 33,6%-nak vannak elmaradásai a lakásfenntartási-, és egyéb fontos járulékos költségek kifizetésével, míg a lakosság 66,3%-ának nem okoznak gondot az ilyen jellegű költségek.

Az INS statisztikái azt mutatják, hogy a háztartások 44,5%-a kisebb vagy nagyobb nehézségek árán tudja csak előteremteni a megélhetéshez szükséges anyagi javakat, de ehhez hozzáadva a mindennapi kiadásokat, azoknak a háztartásoknak a száma, amelyek anyagi nehézségekkel küzdenek, elérik a 85,6%-ot.

A problémákra a Világbank júniusi jelentése is rávilágít. Eszerint az Európai Unión belül Romániában van az egyik leggyorsabb gazdasági fejlődés, ennek ellenére ez mégsem járult hozzá az országon belüli szegénység csökkenéséhez. A jelentés szerint az ország legszegényebb régiói továbbra is a vidéki környezetben vannak.

Románia lakosságának 45%-a vidéki környezetben él, ahol a szegénységi mutatók 20 százalékponttal nagyobbak mint a városon élők esetében. Ez a szintű anyagi különbség az EU többi országára nem jellemző.

A jelentés rámutat, hogy hozzávetőlegesen 900 ezer ember él mélyszegénységben olyan marginalizálódott közösségekben, amelynek 3,2%-a városi, míg 6,2%-a vidéki környezetben van.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!