Akár 60 ezer lejes kamatmentes hitellel segítenék azokat, akik személyes fejlődésükre költenének

2018. május 31. – 13:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hitelre akár 8 millió állampolgár is jogosult lehet, akik szeretnék képezni, illetve átképezni magukat.

A kormány jövő héten várhatóan el fogja fogadni egy olyan program törvényes keretét, amely részeként állami garancia mellett kamatmentes hiteleket nyújtanának olyan személyek számára, akik személyes fejlődésük érdekében képzésekért fizetnének, sportbérleteket váltanának vagy a saját lakásukat alakítanák át a személyes fejlődésük céljából. A programról kedden este Viorel Ştefan miniszterelnök-helyettes beszélt egy nyilatkozatban, amit a Ziare.ro foglalt össze.

A program a Fektessen be saját magába (Investeşte în tine) nevet kapja majd, és a kormány becslései szerint akár 8 millióra is tehető azon állampolgárok száma, akik jogosultak lehetnek erre az állami segítségre. Viorel Ştefan szerint egyáltalán nem mellékes, hogy a program arra bátoríthatja a romániaiakat, hogy ne külföldön, hanem itthon keressék a boldogulásukat.

A program lehetséges kedvezményezettjeit két kategóriára osztották: 16 és 26 év közötti fiatalok, valamint 26 és 55 év közötti személyek, akik valamilyen az Oktatási Minisztérium által akkreditált képzésen vagy szakmai átképzésen vesznek részt.

Alapvetően munkanélküli személyeket céloznak a programmal,

a munkahellyel rendelkező személyek, valamint a kamatmentes hitel futamideje alatt maguknak munkát találó munkanélküliek további kiegészítő összegeket kapnak. Vélhetően azért, hogy így bátorítsák a hitelt felvevő személyeket a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre, a munkahellyel rendelkezőket pedig arra, hogy tovább képezzék magukat.

A program szerint egy 16 és 26 év közötti fiatal 40 ezer lejes hitelt vehet fel kamatterhek nélkül, abban az esetben, ha már rendelkezik munkahellyel vagy a futamidő alatt munkát talál magának a fiatal, akkor ezt az összeget további 20 ezer lejjel egészítik ki. A 26 és 55 év között személyek esetében az alapösszeg kicsit kevesebb, 35 ezer lej, viszont ebben a kategóriában is díjazni fogják további 20 ezer lejjel azokat, akik munkát találnak, vagy már eleve munkahellyel rendelkeznek, és úgy vesznek fel hitelt a saját fejlődésük érdekében.

A program kedvezményezettjei, vagyis a hitelfelvevők szempontjából a kölcsön kamatlába nulla. A banki kamatterheket és jutalékokat várhatóan az Országos Gazdasági Előrejelzési Bizottság fogja viselni a hitel teljes, 10 éves futamideje alatt. A 10 éves futamidő egyébként magába foglalná a tervek szerint azt a türelmi időt is, amely alatt a hitelfelvevő a tanulmányait folytatja, illetve képzésen, átképzésen vesz részt.

A hitel értékének 80%-át a Kis- és Középvállalkozások Hitelbiztosításának Nemzeti Alapja (FNGCIMM), valamint az Országos Kontragarancia Alap garantálja, a fennmaradó 20%-ot a kedvezményezett vagy egy kezes vállalhatja.

A tervek szerint a pénzhez több részletben lehívható hitel formájában lehet hozzájutni.

Azt is lehet tudni a programról, hogy legtöbb 5 éves periódus alatt bármennyi pénzfelvételt lehet majd eszközölni a hitelkeretből. A miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hogy a pénz elköltésénél a lehető legrugalmasabbak szeretnének lenne, ezért lehetővé tennék, hogy a pénzt ne csak a kedvezményezett kiadásaira, hanem annak családjára is el lehessen költeni. „A pénz arra is használható lesz, hogy a kedvezményezett kifizesse a gyermekei óvodai vagy iskolai költségeit, de akár arra is, hogy gyógyszereket vásárolhasson a házastársának” – magyarázta Viorel Ştefan.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!