Bizonyítanák, hogy nem csak a nagyvárosokból lehet sikeres startupokat indítani és fejleszteni

2018. február 23. – 13:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kisvárosokban élő vállalkozóknak és startupereknek hirdet képzési lehetőséget az ASIMCOV.

Az ASIMCOV, a Kovászna Megyei Kis és Középvállalkozók Egyesülete olyan vállalkozók és vállalkozásban gondolkodó személyeknek kínál képzési lehetőséget, akik kreatív ötleteiket szeretnék gyakorlatba ültetni. Az ACCELERATOR egy két hónapos intenzív felkészítő program, melyben többek közt az időmenedzsment, a cashflow és a pénzügyi felkészültség, a startup jog, az online marketing és a social media jelenléti technikákat tanítanak a vállalkozóknak.

A kezdeményezés a Duna-stratégia régiófejlesztési projektjének része (Interreg Duna Transznacionális Program), amelynek keretében a vállalkozások fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek. A projekt részeként működik az Accelerator program, amely magyar, szerb, szlovén, horvát és macedón közös együttműködés.

Vajda Lajos , a sepsiszentgyörgyi inkubátorház igazgatója a Transindexnek elmondta, ez a lehetőség a startupokban és vállalkozásokban gondolkodók számára nyújt tájékoztatást abban, hogy miként jelenhetnek meg a nemzetközi piacon, milyen fejlesztési stratégiákat és üzleti modelleket érdemes követniük.

„A helyben maradó fiataloknak kevés lehetőségük van itthon érvényesülni, ezért a program nekik nyújt segítséget” – mondta Mátyus Enikő, aki hozzátette, a nemzetközi projekt keretében Romániában különböző szakterületeken elismert szakértőket vonnak be. Az egyik koordinátor Farkas András , a PONT Csoport alapítója, Daniel Cosnita , a romániai klaszterszövetség elnöke, Marius Alexa , az afaceri.ro konferenciák szervezője.

Szerinte helyi szinten vannak olyan fiatalok, akik például online marketingben kitűnő eredményeket érnek el, amit jobban lehetne fejleszteni megfelelő mentorálás mellett. A program céljai közt az is szerepel, hogy bebizonyítsák, nem csak a nagyvárosokból lehet sikeres startupokat indítani és fejleszteni.

Az Accelerator program prioritásai közé tartozik, hogy ennek keretében a fiatalok közt kialakítsanak egy olyan hálózatot, amelyet a projektben résztvevő nagyobb nemzetközi hálózatokkal kötnek össze.

Mátyus Enikő szerint a romániai kisvárosokban is vannak sikeres vállalkozói és startup kezdeményezések, de csak azok válnak igazán sikeressé, amelyek mögött van koncepció, és a startupot készítő vállalkozó azonosulni tud a saját ötletével. Szerinte azok a projektek nem sikeresek, amelyekbe elsősorban anyagi megfontolásból kezd bele a egy vállalkozó, vagy a projekt mögött nincs megfelelő csapat.

„A klaszterelmélet is arról szól, hogy a gazdasági szféra, az oktatáskutatás és az adminisztráció között legyen egy nagyon erős együttműködés. Romániában ez még nem működőképes dolog” – mondta a program koordinátora.

Az Accelerator programra február 27-ig várják a jelentkezőket .

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!