Londoni Uber-sofőr: ha be is tiltják, biztos, hogy jön egy másik cég helyette

2017. szeptember 27. – 20:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy marosvásárhelyi, Londonban dolgozó sofőrt kérdeztünk arról, hogy mennyire nehéz uberesnek állni a brit fővárosban, és mit gondol a betiltásról szóló bejelentésről.

Nemcsak az szól mellette, hogy kétszer vagy akár háromszor is olcsóbb, mint a taxi, hanem az is, hogy rendkívül hatékony és kézenfekvő megoldás a londoni közlekedésben. De ha végérvényesen be is tiltják, valószínűleg több platform is lesz, amely majd megpróbálja betölteni az Uber által Londonban hagyott űrt – mondta el a Transindexnek egy marosvásárhelyi, két éve Londonban dolgozó Uber-sofőr, akit azzal kapcsolatban kerestünk, hogy a londoni tömegközlekedési vállalat pénteken közölte az Uber helyi érdekeltségével, hogy nem fogja meghosszabbítani a vállalat szeptember végén lejáró szolgáltatási engedélyét, így gyakorlatilag betiltja az amerikai cég tevékenységét. De az interjú előtt, még egy kis háttér. London az Uber talán legfontosabb városa, a cég vezetői igazi sikertörténetként beszéltek mindig az ott végzett tevékenységükről. Ráadásul nagyon sokáig úgy tűnt, hogy a Londoni városvezetés is partner, a korábbi és a jelenlegi polgármester is többször kijelentette, nem fogják betiltani az Ubert, mert az olyan lenne, mintha a technológiai fejlődést próbálnák megállítani. Most a hatóságok mégis a betiltás mellett döntöttek, mert az amerikai cég „nem teljesíti a felelősségteljes vállalati tevékenység kritériumait”. Az Uber fellebez a döntés ellen, és az ügy lezárultáig folytathatja tevékenységét.

A helyi közlekedési vállalat nem akarja meghosszabbítani az Uber szolgáltatási engedélyét Londonban. A legtöbben már csak azért is elégedetlenek, mert Londonban a taxi nagyon drága, az Uber pedig egy kedvező árú alternatívának számít. Mit kell tudni a londoni személyszállításról, mennyivel drágább a taxi az Ubernél?

– Így kapásból azt tudnám mondani, hogy legalább kétszer-háromszor drágább lehet. Az állandóan hangoztatott adatok szerintaz Ubernek 3,5 milliónyi felhasználója van Londonban, vagy lehet még ennél is több. Nagyon elterjedt, nagyon népszerű, rengetegen használják. És nemcsak az olcsósága szól mellette, hanem hogy mennyire kézenfekvő és mennyire hatékonyan lehet használni. Bármely napszakban, szinte bárhol Nagy-Londonban perceken belül kerül egy autó, ami el tud vinni oda, ahova el akarsz menni. De nemcsak az olcsóság szól mellette, és azért az olcsóságnál is nyithatók bizonyos zárójelek, hiszen az Ubernek van egy úgynevezett dinamikus árstruktúrája, ami azt jelenti, hogy a szoftver azt is kiszámolja, hogyha egy bizonyos helyen túl sok az igénylő, és kevés az autó, akkor az algoritmus alapján az árak elkezdenek emelkedni. Ha a megrendelő vállalja a magasabb árat, akkor ő fogja megkapni az autót. Az alapár mindenképp olcsóbb, mint szinte bármilyen más szolgáltatónál, de csúcsidőben, nagyon frekventált helyeken az árak felmehetnek a többszörösére is. Szóval az árral kapcsolatos összehasonlítás nem is olyan egyszerű.

Valószínűleg ezt nehéz megítélni, de érzésed szerint mennyire káros az Uber a londoni taxisok üzletére?

– Igen, minden bizonnyal elvesz tőlük utasokat, de ez a képlet sem ilyen egyszerű. Nem arról van szó, hogy egyik oldalon állnak a taxisok és a másik oldalon az Uberesek. Mert, ha taxisokat mondasz, akkor Londonban pontosítani kell, ugyanis taxiztatási szolgáltatás itt kétféle van. Vannak a Black Cab-esek, a hagyományos, fekete autókat vezető taxisok és az összes többi. Utóbbi kategóriába tartoznak a Minicab-es cégek és az Uber is. Az Uber viszont a megjelenése után rendkívül elterjedt lett, elkezdte uralni a piacot. Nemcsak a Black Cab-eseknek vette el a kenyerét, hanem összes ilyen körzeti Minicab szolgáltatást nyújtó cégnek is. Szóval nem csak önmagában taxis-Uber szembenállásról van szó. És nem is feltétlenül beszélhetünk szembenállásról, mert az is le van osztva, hogy ol. a városközpontban, napközben, a Black Cab-esek tudnak hatékonyabban eljutni egyik utcasarokról a másikra. Mert amellett, hogy ők olyan licencet kapnak, amihez le kell tegyenek egy városismereti tesztet, nagyon fontos, hogy ők használhatják a buszsávokat is, ami csúcsforgalomban, a központban egy nagyon nagy előnyt is jelenthetne.

A TfL-nek nem tetszik az sem, ahogy a sofőröket az Uber ellenőrzi. Tényleg olyan egyszerű Uber-sofőrnek lenni? Neked mik a tapasztalataid?

– A városismereti teszttől eltekintve az összes többi feltétel, legyen az a büntetlen előélet és egészségügyi tesztek és minden egyéb, abszolút ugyanaz. Vagyis az engedélyeztetési eljárás többi része azonos, mint a Black Cab-nél. Erről a városismereti tesztről ugyanakkor azt kell tudni, hogy azt egyesek két évig tanulják – szinte minden utcasarkot, épületet ismerni kell hozzá.Én azt tudom mondani, hogy biztonságosan vezető és gyakorlott sofőrnek kell lenni ahhoz, hogy ezt, mint szolgáltatást lehessen itt végezni. A világ bármelyik részéről idejönni, és egyik napról a másikra Londonban elkezdeni vezetni úgy, hogy nincs előzetesen különösebb gyakorlatod az igazán nagyvárosi közlekedésben, az szerintem egy nagyon nagy kihívás. De visszatérve a kérdéshez, maga a jelentkezési elvárás az az volt, amit a TfL, a közlekedési hatóság megszabott.

Miért bukkant fel most újra ez a téma? Korábban a városvezetés azt mondta, hogy nem fognak az Uber útjába állni.

– Itt is zajlanak az események, a polgármester tegnapi kijelentése már az volt, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz és próbáljanak megegyezni. Az, hogy milyen további okok, milyen motiváció áll még az egész mögött, arról csak találgatnak az emberek. Vannak olyan vélekedések is, amelyek egészen addig elmennek, hogy a közlekedési vállalatnak az a motivációja, hogy hónapokkal ezelőtt beindították az éjszakai metróvonalakat, és az Uber betiltásával azt akarják elérni, hogy azoknak is legyen megfelelő forgalmuk. Tehát ilyen, kicsit meredek pletykák, feltételezések is terjednek.

Az is nagyon érdekes összefüggés, hogy míg az Ubernek rezeg a léc azzal kapcsolatban, hogy betiltják vagy nem, addig a cég legnagyobb versenytársa, az amerikai Lyft, amely ugyancsak applikáció alapú, nagyon hasonló szolgáltatást nyújt, már tárgyal egy ideje ugyanazzal a közlekedési hatósággal. És emellett van még egy harmadik cég is, az Észtországból származó Taxify, amely főként Európában és Afrikában terjeszkedik, és ők is itt vannak, már megnyílt az irodájuk. Ráadásul van egy kínai ugyanilyen tech cég is, amelynek Kínában óriási piaca van, és rögtön érkeznének és hajlandóak lennének betölteni ezt az űrt.

A londoni taxisoknak egyébként rossz a megítélésük?

– Nem általánosítanék, hiszen nyilván ott is vannak kivételek mindkét irányban. Azok az utasaim, akiknél a Black Cab taxisok szóba kerülnek, van hogy elkezdenek panaszkodni arról, hogy mennyire drágán dolgoznak és esetleg, hogy baj van a stílusukkal. De ezt olyan emberek mondják, akik Uber felhasználók, és nyilván valami miatt ezt a szolgáltatást választották. Én személy szerint viszont soha nem ültem Black Cab taxiban, úgyhogy én nem tudok ezzel kapcsolatban tapasztalatokról mesélni.

Milyen a hangulat az Uber-sofőrök között?

– Valószínűleg most sokan fejtik ki a betiltással kapcsolatban a véleményüket a virtuális világban, tegnap volt tiltakozás is szervezve, de én ilyenekre nem megyek. De nem is igazán tudom, hogy milyen a hangulat az Uber-sofőrök között, mert nem ismerek senkit. Az Uber-sofőrökre nem igazán jellemző, hogy ismerik egymást. De arról lehet olvasni is, és el is tudom képzelni, hogy azok az embereket most ez valószínűleg nagyon rosszul érintheti, akik erre a rendszerre számítanak, és a munkavégzéshez bankkölcsönből vásároltak autót. És azokról akkor nem is beszéltünk, akiknek ez az egyetlen munkahelyük vagy bevételi forrásuk.

Akkor most hogyan tovább?

– Ha valaki emiatt keseregne, akkor én bárkit mernék azzal vigasztalni, hogy amennyiben az Uber Londonban tényleg megszűnik, akkor biztos, hogy lesz egy következő platform, amelyen ugyanezt a szolgáltatást, ugyanilyen színvonalon lehet űzni. De azért merek reménykedni abban is, hogy valamilyen módon kiegyeznek, valamilyen kompromisszum megszületik. De ha nem, akkor biztos lesz egy második vagy akár harmadik opció. De azért azt hozzá kell tegyem, hogy személy szerint annyira nem is foglalkoztat, hiszen nem szeretném itt találni magam évek múlva, hogy ugyanezt csinálom. Egyelőre megfelel, de nem lehet egy távlati cél ezt túl sokáig csinálni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!