Néhány helyen meglepően jól áll a Marosvásárhely-Aranyosgyéres autópálya építése

2017. augusztus 14. – 18:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A légifelvételekből azonban jól látszanak azok a részek is, ahol még az építkezési engedélyt sem bocsátották ki a hatóságok. Mikortól lehet rajta majd közlekedni?

A Pro Infrastruktúra Egyesület légifelvételt tett közzé a Marosvásárhely és Aranyosgyéres közötti autópálya nyomvonalán folyó építkezések állapotáról. Jó hír, hogy egy aprócska szakaszon már aszfaltot is lehet látni a felvételen. Rossz hír viszont, hogy kulcsfontosságú közúti csomópontok esetében az építkezési engedélyeket továbbra sem bocsátották ki a hatóságok.A Marosvásárhely-Aranyosgyéres autópályát összesen öt kisebb szakaszra bontják:

  • a Marosvásárhely-Marosugra közötti I. szakaszra (9,3 kilométer, az építetővel szerződést bontottak);
  • a Marosvásárhely-Marosugra közötti II. szakaszra (10,1 kilométer, Strabag);
  • a Marosugra-Aranyosgyéres közötti I. szakaszra (3,6 kilométer, Geiger);
  • a Marosugra-Aranyosgyéres közötti II. szakaszra (17,9 kilométer, Astaldi);
  • és a Marosugra-Aranyosgyéres közötti III. szakaszra (15,7 kilométer, Straco).

A munkálatok állapotát mutató légifelvételen komoly előrelépést lehet látni a Strabag vállalat munkatelepén. A Marosvásárhely-Marusogra közötti második 10,1 kilométeres szakaszt építő osztrák cég több helyen már az áteresztők és felüljárók szintjét is elérte az alapként szolgáló töltéssel.Jól halad a Geiger cég is azon a 3,6 kilométeres, Marosugra és Aranyosgyéres közötti rájuk kiszabott szakaszon, amely a Strabag által épített részt követi, és az Astaldi (17,9 km, Marosugra-Aranyosgyéres második szakasz) is már javában dolgozik azokon a részeken, amelyekre ki vannak állítva az építkezési engedélyek. A Marosugra-Aranyosgyéres közötti harmadik, utolsó 15,6 kilométeres szakaszt építő Straco munkatelepén egyelőre ásatások zajlanak.A legnagyobb problémát továbbra is az jelenti, hogy a Marosvásárhely-Aranyosgyéres autópályán a Radnót, Marosludas és Maroskece melletti közúti csomópontok építésére még nincs kiadva hatósági engedély. Ez azért is nagy probléma, mert a Radnót melletti csomópont elkészülte előtt, ha az autópálya érintett szakaszainak építési munkálatai be is fejeződnének, a reptéri csomópont és a Radnót közötti szakaszokon nem tudna megindulni a közlekedés.

A Pro Infrastruktúra Egyesület Facebookon közzétett helyzetértékelésébenúgy fogalmaz, hogy a Marosvásárhely-Aranyosgyéres autópályáról készült friss légifelvételek is jól mutatják, hogy bár az engedéllyel rendelkező építtetők dolgoznak, több helyen is teljes blokád mutatkozik meg az építkezésekben. Felhívják a figyelmet, hogy az engedélyek késése miatt „múzeum-autópályákat” tudnak egyelőre létrehozni, amelyek bár részben elkészülnek, de nem lehet majd rajtuk közlekedni. Kiemelik, hogy Aranyosgyérest a marosvásárhelyi repülőtérrel összekötő mintegy 47,3 kilométeres autópályának mindössze a 45%-án, vagyis megközelítőleg összesen 21 kilométer hosszan folynak építkezések. „Ez nem az építők hibája, mint ahogyan azt Răzvan Cuc szállítási miniszter gyakran hangoztatja a közvélemény manipulálására, hanem teljes mértékben a hatóságok miatt van így, akik képtelenek időben megoldani a bürokratikus problémákat annak érdekében, hogy kiállíthatóak legyenek a környezetvédelmi engedélyek és azt követően az építkezési engedélyek is az autópálya fennmaradó 55%-ára” – írják Facebookon.A Pro Infrastruktúra Egyesület is felhívja a figyelmet, hogy a Straco által építendő Maroskece és Aranyosgyéres közötti szakasz esetében (ez a fenti videón körülbelül 11-dik és 16-dik perc közötti részek) még egyetlen kilométernyi autópálya építésére sincs engedély. „Ezen a részen a Straco egy éve, a munkálatok kezdéséről szóló rendelet kibocsátása óta hiába várakozik. Az építő egyszerűen nem mehet az építkezési területre, mert nincs erre szóló építkezési engedélye” – írja az egyesület.A Marosvásárhely-Aranyosgyéres autópályából leghamarabb a Strabag és a Geiger által épített, összesen 13,7 kilométer hosszú szakasz elkészülte várható (a felvételen 00:38-4:50 között). Ha az építkezések a tervek szerint haladnak, akkor akár 2018 nyarán elkészülhetnének az említett szakaszok. Ezeken azonban közlekedni várhatóan még jó ideig nem lehet majd, hiszen a Radnót melletti közúti csomópontnak még építkezési engedélye sincs, a Pro Infrastruktúra Egyesület szerint a csomópont kivitelezési munkálatai pedig legkevesebb 18 hónapot vehetnek majd igénybe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!