A romániai taxisok még tüntetnek, a nyugatiak belátták, hogy semmi értelme

2017. április 28. – 19:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az internetes személyszállítási szolgáltatások jogi szabályozása hosszú távú folyamat, a taxisok legjobb esetben is csak időt nyernek.

A Bukarestben szervezett taxis tüntetést követően egy nappal az Európai Parlament egyes tagjai a nyugati személyszállításban érdekelt vállalkozókkal közösen bejelentették, hogy létrehoztak egy új szervezetet, amelynek az a célja, hogy versenyképesebbé tegye a fuvarozókat az Uberrel szemben. „Az EU is a létező törvényekhez kötné a személyszállítást, elsősorban a személyszállítási szolgáltatásokat nyújtó online platformok működését. Az olyan közösségi platformok, mint az Uber, szociális dömpinget teremtenek a mi költségeinken” – mondta Loreno Bittarelli , a Taxisok Európai Szövetségének (TEA) alelnöke. Bitarelli azt is elmondta, a taxis szervezetet kiterjesztenék az Unió összes tagállamára. Abban a nyugati taxis szervezetek vezetői is egyetértenek, hogy a konkurencia és a piaci verseny hasznos, növeli a szolgáltatások minőségét, azonban úgy gondolják, hogy az internetes felületeken lévő platformok nem legálisan tesznek szert előnyre. Továbbá abban gondolkodnak, hogy elektromos autókra cserélnék a mostaniakat. Az újonnan létrehozott szervezet 100 ezer portugál, spanyol és olasz taxist képvisel, de a tervek szerint bővítenék a létszámot, kiterjesztve a szövetséget mind a 27 uniós tagállamra.A célkitűzés változatlan, azt szeretnék elérni uniós szinten, hogy az online szolgáltatók az internetes platformjaikat az EU piacait szabályozó törvények szerint működtessék. Ennek mentén a nyereség utáni adózást, a munkajogi vonatkozások betartását és az európai normáknak megfelelő ügyfélkezelést hangoztatják. Románia esetében az utóbbival bőven van gond, elviekben ez okot ad arra, hogy az ügyfelek ne a taxis szolgáltatásokat vegyék igénybe, hanem az Ubert. A TEA további lépésként létrehozna egy olyan online platformot, amely a követeléseiknek megfelelően a törvényes előírások szerint működik, de ez az Uberrel való versenyben kevésbé segít. Nyugaton is, akárcsak Romániában, az a probléma, hogy a taxisok követelései jogi értelemben nem ültethetők gyakorlatba.Két napja a bukaresti tüntetésen 400 taxis, 90 kisbusz és 500 személy vonult a kormány épülete elé. A szállítók azt szeretnék elérni, amit a nyugati kollégáik is: a kormány helyezze törvényen kívül az összes olyan online platformot, amely a törvény által előírt kötelező engedélyek nélküli személyszállítást tesz lehetővé. Részben sikerrel jártak, a kormány ígérete szerint a kalóztevékenység visszaszorítása 30 napon belül megvalósul.

Az Európai Bizottság múlt év januárjában közzétett egy jelentést, amelyben a hagyományos törvényi keretek között működő, valamint a közösségi gazdaság alapelveit különválasztotta. Ebben az EB azt részletezi, hogy mennyire bonyolult a megosztáson alapuló közösségi gazdaság működése, amely jelentős profitot is termel. A dokumentum szerint az európai megosztáson alapuló gazdaság mérete 160 és 500 milliárd euró közöttire tehető, 2015 óta pedig egyre gyorsabban növekedik.A jelentés aszerint sorolja be az érintett platformokat, hogy azok kínálnak-e konkrét szolgáltatásokat, vagy csak olyan felületként működnek, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, vagy szolgáltatás céljából ők maguk a saját javaikat megosszák másokkal. Az is kritériumnak tekinthető, hogy a platformon szereplő szolgáltatások árait a felületet működtető cég szabja meg, vagy a felhasználók, illetve hogy a felületet működtetők szerződéses viszonyban állnak-e azokkal a személyekkel, akik a szolgáltatást végzik. De azt is figyelembe kell venni a platformok jogi szabályozása során, hogy a szolgáltatást végző személyek tulajdonát képezi-e maga a felület. Ezeknek a kérdéseknek a tisztázása és legális működésükhöz szükséges törvényes keret megalkotása hosszú jogi vitákat követően oldódhat meg. Ezeket a kérdéseket a jogalkotás során Romániának is meg kell válaszolnia. Magukat a felhasználókat pedig elsősorban a szolgáltatás minősége érdekli, ennek alapján a romániai taxisoknak bőven vannak elmaradásaik, az Uber ellen pedig ideig-óráig nyerhetnek csak csatát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!