Legyen sikeres a cége – egy kis marketinggel

2017. január 26. – 13:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szinte minden azon múlik, mennyire tudjuk elérni a célcsoportot, őket hogyan tudjuk jól megszólítani, termékeink vagy szolgáltatásaink vásárlására ösztönözni. (X)

Nincs olyan tevékenység, amelyből ne lehetne megélni – tartja a mondás, s valóban: szinte minden azon múlik, mennyire tudjuk elérni a célcsoportot, őket hogyan tudjuk jól megszólítani, termékeink vagy szolgáltatásaink vásárlására ösztönözni. Ehhez pedig nem árt egy kis marketingismeret.

Nincs cég marketing nélkül

A cégek alaptevékenysége mellett mindenhol jelen van a marketingtevékenység, akár tudunk róla, akár nem. Ahhoz, hogy az valóban célt érjen, sok munkával és odafigyeléssel tudatosan kell felépíteni, nem véletlen, hogy a nagyobb cégek külön marketing osztályt működtetnek berkeiken belül. A kis- és középvállalkozásoknak velük szemben nincsenek erre anyagi forrásaik, ám fennmaradásuk és jövőjük szempontjából nem kerülhetik meg a témát.

A legösszetettebb feladat?

A marketing egyes elemei mind szaktudást igényelnek, a cég marketingstratégiájának felépítése, az egyes elemek kombinálása összetett feladat. A sikerhez vezető út rendszeres értékelést és újratervezést igényel, hogy elérjük a végső célt: cégünk, termékeink ismertségét, és kialakítsuk vevőinkben a termékeink iránti lojalitást. (A nagyobb cégek még ennél is tovább mennek: ők képesek arra, hogy fogyasztói igényeket generáljanak).Egy új cégnek nagyon nehéz betörni egy piacra, ez alól csak az jelent kivételt, ha felfedezett egy piaci rést, amit senki nem töltött még be előtte. A verseny folyamatos, senki nem rögzítheti a helyét az első helyen, vagyis jó marketinggel még kezdőként is az élre törhetünk a versenyben.

Marketingelemek használata

A marketingeszközök összességének célja, hogy minél jobb eredményt érjünk el a cégünknek a lehető legkevesebb befektetéssel. Ennek érdekében alkalmazhatunk különféle árpolitikát, termékpolitikát, reklám- és arculati elemeket és úgynevezett elosztáspolitikát. Ezek közül most a reklám- és arculati elemek fontosságát valamint az értékesítésösztönzés elemeit szeretnénk hangsúlyozni.Az értékesítésösztönzés lényege, hogy a cég által gyártott terméket megismerteti a fogyasztókkal, és ráveszi őket azok vásárlására. Cél a minél nagyobb kereslet elérése, melyet elérhetünk reklámmal, vásárlásösztönzéssel, személyes kapcsolatokkal és mindezek elemeivel, mint a reklám, PR, direkt marketing, stb.

Sokan a marketing és a reklám közé egyenlőségjelet tesznek, pedig a reklám csupán egy a sok-sok marketingeszköz közül. Az egyik ilyen elem például a céges arculat megtervezése, mely ma már – éppen a nagy verseny miatt – elengedhetetlen. Az arculati elemek, minden termékünkön, céges papíron megjelennek, amivel a vásárlókban növeljük az ismertséget, a cégünk iránti lojalitást, ezzel ösztönözhető a márkahűség kialakulása, másrészt könnyebb megjelenést biztosít a különféle rendezvényeken. A céges levélpapírok, az egyedi bélyegzők készítése , a molinók, roll-upok egységes arculata nem csupán az ismertséget növelik, hanem bizalmat keltenek cégünk és termékeink iránt.Sajnos sokan éppen a marketing ezen elemén, az arculat kialakításán spórolnak a szűkös költségvetés miatt, ez azonban a hosszú távú hatások miatt igen nagy hiba.Kinek milyen marketing eszköz ajánlható? Ez a legnehezebb kérdés, hiszen a siker egyiknél sem garantált, és az alkalmazott marketingeszközök esetén minden terméknél más-más vezet eredményre. Vannak erőszakosabb, nyíltabb eszközök, és kevésbé nyíltak, melyek képesek észrevétlenül elérni a cégünk számára kívánatos hatást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!