Kovászna és Hargita még a moldvai megyékkel is nehezen tartja a lépést

2016. november 10. – 15:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bukarest gazdasági jelentősége csökken. Megmutatjuk, melyek voltak a válság óta gazdaságilag legjobban teljesítő megyék.

Miközben Kovászna és Hargita megyékben mindössze 27, illetve 29 százalékkal növekedett nyolc év alatt a vállalatok üzleti forgalma, 2008 óta az ország 12 megyéjében tudták a vállalatok legalább megduplázni az üzleti forgalmukat. Hogy ez a két székely megye szempontjából mennyire siralmas eredmény, jól mutatja, hogy a Ziarul Financiar által készített elemzés szerint a gazdaságilag elmaradott, komoly munkanélküliséggel küzdő Vaslui és Botoșani megyékben is nagyobb mértékben nőtt a vállalatok termékeiért és szolgáltatásaiért kifizetett összeg mértéke, mint Hargita és Kovászna megyében.A vállalatok Cégbíróság adatai alapján összesített üzleti forgalma csupán a fővárosban és Mehedinți megyében csökkent, ami alátámasztja, hogy gyengülőben van a főváros gazdasági jelentősége. Cserében viszont ezekben az adatokban is jól láthatóan jelennek meg a növekedési pólusok, a vállalatok árbevétele Temes, Maros, Kolozs, Szeben és Brassó megyékben is szépen növekedett.Míg 2008-ban a romániai vállalatok összesített üzleti forgalma 1 088 milliárd lej volt, addig 2015-ben elérte az 1 222 milliárd lejt, ami körülbelül 12%-os növekedést jelent. Az üzleti forgalom bővülése elsősorban azokból a megyébkől származik, ahol jelentősebb ipari vállalatok székelnek. Argeș (209%), Arad (136%), Szeben (122%) és Temes (109%) megyékben is inkább az autóipari vállalatoknak, köztük az autóalkatrészeket gyártó cégeknek köszönhetően növekedett jelentősen az üzleti forgalom. De az olyan cégóriások megjelenése is jól nyomon követhető az adatokból, mint a Craiovára érkező Ford, amely Dolj megye üzleti forgalmát duplázta meg, vagy a Fehér megyében beruházó Albalact, Transavia, Romaqua trió is legalább annyit nyom a latban, mint a Szászsebesen 300 millió eurós beruházást kivitelező német cégóriás, a Mercedes-Benzt is tulajdonló Daimler.Kétségkívül Argeș volt a válságot követő időszak legjobban teljesítő megyéje az összesített üzleti forgalom alakulásának szempontjából, ami jelentős mértékben köszönhető annak, hogy a Dacia termékkínálata még a nyugati országok piacain is telitalálatnak bizonyult. De a megye szempontjából a Ziarul Financiar elemzése is kiemeli, hogy a hatalmas Dacia-üzemek működése több autóalkatrészeket gyártó céget – multinacionális vállalatokat, de kisebb vállalkozásokat is – vonzott a környékre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!