Kütyükiállítás és 50 órás kódolási maraton is lesz az először megszervezett TechFesten

2016. november 2. – 21:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pár nap múlva szervezik Kolozsváron a régió legjelentősebb technológiai eseményét, ahol a programozók még az UNTOLD kihívására is találhatnak megoldást.

Mindössze kilenc nap maradt Erdély első nagy technológiai fesztiváljának kezdési időpontjáig. A november 11. és 20. között Kolozsváron zajló TechFest szervezői ez alkalomból tartottak sajtótájékoztatót a The Office egyik sajtótermében, és ígéretet tettek arra, hogy nem csak egy Közép-Kelet-Európa viszonylatában mérvadó szakmai rendezvény létrehozását tűzték ki célul, hanem egy olyan ernyő-eseményét, amelyen a technológiával, és az IT&C-világgal ismerkedők is bőven találnak számukra érdekes, élményt nyújtó programokat.

A TechFestről már korábban is írtunk, a tíz napos rendezvényt nehéz röviden összefoglalni, lesz 50 standos kütyükiállítás, összesen három startupok bemutatkozására szánt esemény, de előadásokkal teletűzdelt műhelymunkákra, díjátadó gálaestre és termékbemutatókra is sor kerül. Az eseményt a technológiai vállalatok is felkarolták, összesen 40 cég tart nyílt napokat a fesztivál ideje alatt. A TechFest programpontjainak többségét a kolozsvári Iulius Mall-ban és a The Office-ban szervezik. A MegaHack, a TechTalks és a Transylvania Demo Day kivételével minden esemény ingyenesen látogatható lesz.

A TechFest rendezvényei:

MegaHack (november 11.-13., Iulius Mall)Tech Open Days (november 14.-15., VE Interactive & SDL)TechTalks (november 16.-17., The Office)SmartCity Forum (november 16., Opera Plaza)Tech Industry Awards (november 17., International Ballroom)404 Party (november 17.)CodeCamp Conference (november 19., Grand Hotel Italia)ExpoTech (november 18.-19., Iulius Mall)Transilvania Demo Day (november 20., The Office)

Az ezentúl minden évben megrendezésre kerülő esemény idén nagyszabású hackathonnal veszi kezdetét, amelyen programozók csapatokba rendeződve oldanak meg a fesztivál partnerei által megfogalmazott kihívásokat. Cristian Dascălu , az esemény egyik szervezője elmondta, hogy az 50 órás kódolási maratonra több száz programozót várnak, és a partnerek által megfogalmazott kihívások száma szerint várhatóan több mint 20 alkalmazás fog elkészülni. Kódolnak alkalmazást például a gyulafehérvárii önkormányzat felkérésére, amely elsősorban a város tömegközlekedési eszközeinek utasok által történő real-time nyomonkövetését célozza.

A csapatok az UNTOLD szervezőinek két kihívására is jelentkezhetnek: tökéletesíthetik a fesztivál beléptetési rendszerét, illetve megoldást találhatnak arra, hogy amikor a fellépők a közönséget a telefonjaik vakujának bekapcsolására kérik, miként lehetne egy alkalmazás segítségével a lemezlovasok irányítása alá adni a vakuk irányítását. A Life is Hard nevű partnercég felhívásából pedig olyan applikáció is lefejlesztésre kerül, amely kizárólag hangvezérléssel teszi lehetővé számlák kibocsátását.

Eddig nem igazán díjazták az IT-szektor legjobbjait, a rendezvény ezen is változtatna

A fesztivál ideje alatt, november 17-én kerül sor arra a díjátadó gálára, amelyen elismerésben részesül az év technológiai vállalata, az év iparági fúziója, az év leginnovatívabb projektje, az év technológiai vállalkozója, valamint megnevezik a non-profit, illetve az akadémiai szférával történő legjobb együttműködéseket is. A Cluj Tech Industry Awards gálán átadott díjakat az Európai Bizottság, a kormány, a kolozsvári egyetemek, a pénzügyi szféra, külföldi befektetők, és az ARIES Transilvania javaslatai alapján ítélik oda.A díjátadó gála mellett kétségkívül hiánypotló eseménynek fog számítani a fesztivál Transilvania DemoDay programpontja is, ahol 20 startup fog bemutatkozni befektetőknek. A szervezők kiemelték, hogy a potenciális üzleti parnerekkel való találkozás nem csak a résztvevő startupok, hanem az egész iparág számára jelenthet visszajelzést.A fesztivál egyik legnépszerűbb eseménye viszont nagy valószínűséggel a Iulius Mallban megrendezett ExpoTech lesz, ahol innovatív technológiai kütyüket, robotokat, játékokat, valamint elektromos autókat is ígérnek a szervezők, akik a szórakozásra is gondoltak, ezért november 17-én este Party 404 névvel geeks (stréber, kocka) bulit is tartanak, amitől azt remélik, hogy közelebb hozza egymáshoz a kolozsvári IT-szakembereket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!