A roamingdíj nem szűnik meg, csak átalakul?

2016. október 26. – 20:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában a szolgáltatók kínálatában olyan csomagok is szerepelnek, amelyekért Németországban az ötszörösét fizetik. A telekommunikációs cégek drágulástól tartanak.

Egy Spanyolország által kezdeményezett javaslat miatt az Európai Unió megfontolja, hogy tegyen-e engedményeket a szolgáltatóknak a roamingdíjak eltörlésénél. A spanyol kezdeményezés egyik lényegi pontja, hogy a mobiltelefon-szolgáltatók bizonyos esetekben egymáson hajthatnák be azokat a pénzeket, amelyektől a roamingdíjak betiltása miatt esnek el.A mobilszolgáltató piac szereplői szerint erre azért van szükség, mert Európa keleti és nyugati országaiban a díjszabások nagy mértékben eltérnek egymástól. Romániában a szolgáltatók kínálatában olyan csomagok szerepelnek alacsony áron, amelyekért Németországban vagy Franciaországban az ötszörösét fizetik az ügyfelek. Emiatt attól tartanak egyes telekommunikációs cégek, hogy a javaslatban szereplő díjcsökkentés, illetve a költségterhek részleges átvállalása miatt kénytelenek lesznek drágítani a hazai szolgáltatások árát.Görögország és Spanyolország ráadásul azzal is érvel, hogy a roamingdíjak értékének jelentős csökkentése további problémákat okozhat, ugyanis vannak olyan sok turistát fogadó országok, ahol a belföldi szolgáltatók azzal szembesülhetnek, hogy nem tudják fedezni a jelentős számú turista miatt keletkező többletkiadást.

A jelenlegi változat a fogyasztók érdekeit képviseli

A roamingdíj eltörlését lehetővé tevő jogszszabály-csomagot 2015 októberében fogadta el az Európai Parlament, ennek értelmében 2017. június 15-ig a barangolási díjak végleg eltűnnének. Szeptemberben viszont Jean-Claude Juncker felszólította az Európai Bizottság munkacsoportját, hogy kezdjenek egy újabb javaslat kidolgozásába, mert az általuk benyújtott tervezet a szolgáltatók érdekeit képviselte leginkább.Az Európai Unió roamingdíjak eltörlését célzó javaslatcsomagjának jelenlegi verziója már egyértelműen a fogyasztók érdekeit védi. A szabálytervezet jelenlegi formája szerint, amennyiben a mobiltulajdonos előfizetéssel rendelkezik a lakóhelye szerinti országban, vagy egy másikban, amelyhez erős kötődést tud felmutatni (pl. határmenti ingázók, gyakorta otthon tartózkodó külföldi munkavállalók, Erasmus-hallgatók), az összes többi tagországban a belföldi használattal megegyezően veheti igénybe a szolgáltatásokat, azaz nem kell külön roamingdíjat fizetnie a hívásokra, SMS-ekre vagy a mobil internethasználatra. A fogyasztók ezen felül külföldi utazásaik során is teljes körűen hozzáférhetnek majd előfizetési csomagjuk többi szolgáltatásához. A javaslat végleges változatát várhatóan december 15. előtt fogadják el, a cégek azonban minden jel szerint nem hajlandóak belenyugodni a bevételkiesésbe.

Fenntartható mechanizmus

Most a spanyolok vittek bele egy duplacsavart a vitába, amelyben egyik oldalon a szolgáltatók, a másikon pedig az EU-s felhasználók állnak. A kezdeményezésük másik lépése az alapdíj határértékének megszabását érinti. Ez konkrétan azt jelentené, hogy egy gigabájt adatforgalom árát a 8,50 euróban plafonálnák. Az egyezmény mostani formájának értelmében az alapdíj a jelenlegi 10,50 euró/gigabájt értékről 6,50 euróra csökkenne 2021 júniusától. A fenntartható mechanizmusnak is nevezett javaslatot az Unió országai fenntartással kezelik, ugyanis egyesek attól tartanak, hogy a szolgáltatók teljes mértékben beszüntethetik a roaming szolgáltatást. Diplomáciai forrásra hivatkozva az Euractiv azt írja, ez az indítvány nem jelenti azt, hogy a kliensek számára teljes mértékben eltörlik a díjakat. Egy másik diplomáciai forrás szerint a jelenlegi javaslatot csak akkor hajlandó elfogadni az EU, ha a roaming díjszabások jelentős mértékben csökkennek. Spanyolország kezdeményezését ma fogják megvitatni a megbízott EU-s ügyvivők.

Forrás: Euractiv, MTI

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!