Jakub Malecki: két fő oka is van annak, hogy a lengyel cégek sikeresebbek a romániaiaknál

2016. október 12. – 14:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A LOT Polish Airlines Romániáért és Moldováért felelős vezérigazgatója a hétvégi Közgazdász Vándorgyűlés előtt egy ruhaboltos példával élve mondta el, hogy mi a különbség a lengyel és a romániai üzleti élet között.

A mentalitásbeli különbségek is okozzák azt, hogy a lengyel vállalatok és vállalkozók jobban megállják a helyüket a nemzetközi piacokon, mint a romániaiak – véli Jakub Maleck i, a LOT Polish Airlines Romániáért és Moldováért felelő vezérigazgatója, akivel a XXV. Közgazdász Vándorgyűlésen tartandó előadása előtt készítettünk interjút.

Romániából gyakran irigykedve nézünk a helyüket a nemzetközi színtéren is jól megálló lengyel vállalatokra és vállalkozókra. Az országok közti méretbeli különbségektől eltekintve, mi lehet a magyarázata annak, hogy sokkal több a lengyel sikertörténet a nemzetközi piacokon, mint a romániai?

– Azt gondolom, hogy két oka van ennek, az egyik gazdasági, a másik inkább a mentalitásban keresendő. A gazdasági oka szerintem, hogy nagyon sok az olyan lengyel vállalat, amely elérte azt a státuszt, amikor már túl kicsi számukra a lengyel piac. Ezek a vállalatok rendszerint felhalmozott tőkével és erőforrásokkal is rendelkeznek, így lépnek nemzetközi piacra. A mentalitásbeli oknak inkább azt látom, hogy bár a romániai cégek is kiemelkedően jó szolgáltatásokat és termékeket nyújtanak, mégsem annyira jók ezek eladásában.Hadd merítsek egy példát a hétköznapi életből. Tegyük fel, hogy szükségem van egy kabátra, és Romániában és Lengyelországban is ugyanabba a ruhaboltba megyek be, ahol tudom, hogy kedvezőek az árak, és barátságos a kiszolgálás. Soha nem emlékszem a ruhaméretemre, mindig az elárusító segítségét kell kérnem. A romániai üzletben az elárusító azonnal adja a pontos méretet, megveszem, és megyek is tovább. Lengyelországban viszont az elárusító biztos, hogy legalább két kabátot ad felpróbálni, és hoz még egy zakót, valamint egy inget is, hogy próbáljam fel azokat is. Majd kis idő múlva megnézi, jól áll-e nekem, tanácsot ad, hoz más modelleket is. Az egésznek a végén pedig elhagyom a ruhaüzletet egy kabáttal, egy zakóval, két inggel, és még egy nyakkendőt is kifizetek kedvezményes áron, mert az elárusító utolsó pillanatban is újabb ajánlatot tesz nekem.

A hétvégi konferencián abban a szekcióban vesz részt, amely külföldi szemmel boncolgatja a romániai üzleti lehetőségeket és kockázatokat. Hogyan látja a hazai üzleti közösséget ebben a tekintetben?

– A szállítási iparágban tevékenykedő romániai üzleti közösséget nagyon érettnek, profinak látom, amely magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt mind az ügyfelek, mind az üzleti partnerek számára. Sajnos a közelmúltban számos csődhelyzetnek voltunk tanúi, de ezek véleményem szerint nem érintik a magas színvonalú személyszállítást végző vállalatokat.

A kelet-európai légiközlekedési piacon egyre nagyobb versenyhelyzet van kialakulóban. Különösen a diszkont légitársaságok fejlődése lenyűgöző, amelyek egymás után jelentenek be új külföldi és belföldi járatokat. Ebben a környezetben hogyan próbálja megkülönböztetni magát a LOT Polish Airlines a romániai piacon?

– A LOT Polish Airlines a Star Alliance légitársasági csoport tagja, valamint a Lufthansa Miles&More és a Partner Plus Benefit programok résztvevője, így saját magunkat hagyományos szállító vállalatként igyekszünk pozicionálni. Azt, hogy a romániai piacon milyen előnyökkel szolgálunk az ügyfeleink számára, több pontban foglalnám össze. Egyrészt a rövidebb és hosszabb útvonalainkon is elérhető áron kínálunk magas minőségű szolgáltatásokat a LOT Economy Class, a LOT Premium és a LOT Business Class osztályokon is. Másodsorban a lengyel és a közép-kelet-európai utasaink számára az egyik legkényelmesebben elérhető közlekedési csomópontot, a varsói repülőteret kínáljuk, ahonnan az Egyesült Államok, Kanada és több ázsiai ország is elérhető egyetlen átszállással. A Varsóból elérhető távolabbi úticélok száma folyamatosan növekedik, a LOT ebben az évben összesen 23 új útvonalat indított. Varsóból idéntől lehet már repülni Tokióba, és éppen a napokban jelentettünk be két járatot az Egyesült Államok nyugati partvidékére, Newarkba és Los Angelesbe. Két héten belül állandó járatot indítunk emellett Ázsia egyik legjelentősebb üzleti központjába, Szöulba.Azt is kiemelném, hogy a zsúfolt nyugat-európai repülőterekhez képest a varsói jóval barátságosabb és kompaktabb légikikötőnek számít. És ez a barátságosság igaz a hosszú távú útvonalainkon használt, a világ legmodernebb utasszállítójának számító Boeing 787 Dreamliner típusú gépeinkre is, amelyeknek a legnagyobb előnye a minőségi utazás biztosítása mellett az, hogy három osztályon kínál szállítási lehetőséget.

A légitársaság Bukarest-Varsó és Kolozsvár-Varsó útvonalakon működtet romániai járatokat. Gondolkodnak újabb hazai városokban, és milyen tényezőket vesznek figyelembe, amikor ebben a kérdésben dönteni fognak?

– Valóban vizsgáljuk azokat az üzletfejlesztési lehetőségeket, amelyekkel a romániai piac számára a legjelentősebb nemzetközi légitársasággá válhatunk. A legfontosabb szempont, amit figyelembe fogunk venni a terjeszkedési döntéseinknél, az lesz, hogy az új útvonal miként illeszkedik majd a LOT közlekedési hálózatába.

Fontosságát tekintve a romániai légiközlekedési piac milyen helyet foglal el a légitársaság számára?

– Nem készítünk ilyen jellegű rangsorokat. Viszont Románia a LOT Polish Airlines kulcsfontosságú piacok országcsoportjába tartozik. A jubileumi Közgazdász Vándorgyűlésre Bukarestben, okóber 14-16. között kerül sor. Az rmkt.ro oldalon az előadók névsorát, a végleges programot és minden egyéb információt is megtalálhatnak az érdeklődők. A konferencia legfontosabb tudnivalóiról korábban itt és itt írtunk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!