Új üzemmel, barna és fekete sörrel Magyarországot is meghódítaná az Igazi Csíki Sör

2016. szeptember 19. – 23:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Csíki Sör Manufaktúra új üzemének szombati átadása előtt beszélgettünk Lénárd András tulajdonossal, aki több újdonságról is beszámolt.

Csíkszentsimonban augusztusban már sikerült beindítani az új üzemet, ahol ugyan még bőven van tennivaló, de a hivatalos átadást szerették volna egybekötni a Noé bárkája nyereményjátékuk szombati díjátadójával, amelyben élő állatokat (lovat, tehenet, disznót, kecskét) lehetett nyerni – mondta megkeresésünkre Lénárd András , az Igazi Csíki Sört gyártó Csíki Sör Manufaktúra többségi tulajdonosa.„A jelenlegi kapacitáshoz képest háromszor akkora üzem épült. Eddig körülbelül egy kamionnyi sört gyártottunk egy nap alatt, olyan 10 ezer litert, most a bővítéssel négyszeresére nő a kapacitásunk. Az a számításunk, hogy az új üzemnek köszönhetően már el tudjuk látni Székelyföldet, Erdélyt, és mivel ezelőtt három hónappal létrehoztuk a Csíki Sör Magyarországot is, ahol saját értékesítési csoportot hoztunk létre, ott is szeretnénk megkezdeni az árusítást” – magyarázta Lénárd.

Lénárd kiemelte, hogy a bővítés ellenére úgy a gyártási technológia, mint méret szempontjából a termékeik továbbra is a kézműves kategóriában maradtak. A gyártási technológia sem változott, ugyanúgy nem pasztőröznek, és nem tartósítják a sört. Olyan mikrószűrési technológiával dolgoznak, amelyet elmondása szerint egy kicsit még jobbá is tettek, így a három hónapos szavatosságot nagy valószínűséggel legalább három és fél-négy hónapra tudják emelni. „Gyakorlatilag azon dolgozunk, hogy beazonosítsuk azokat az élesztő sejteket, amelyek elrontják a sört” – magyarázta.

Bővül a termékkínálat

Arra a kérdésünkre válaszolva, hogy a manufaktúra termékpalettájára milyen hatással lesz a mostani bővítés, Lénárd úgy fogalmazott, hogy partnerükkel, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel közösen állandó kísérletezésben vannak. „Most az az elképzelés – és erre már utaltunk a közösségi médiában is –, hogy lesz egy barna sörünk, amelyet már az ünnepek előtt piacra szeretnénk dobni. Ez egy állandó sörünk lesz” – jelentette ki Lénárd.

A többségi tulajdonos hozzátette, annak ellenére, hogy eléggé megosztotta a fogyasztóikat a mézes sörük, még mindig úgy gondolják, hogy arra a termékükre is létezik piaci szegmens. „Az, hogy megosztó volt, azt gondolom, hogy normális is, hiszen egy nagyon édes, de eléggé erős, 9%-os sörről beszélünk. Így kicsit paradox módon az volt a tapasztalatunk, hogy a női fogyasztóink szerették inkább, ők viszont túl erősnek tartották. Idén is valószínű, hogy akárcsak tavaly székelyföldi mézből fogunk főzni egy kis mézeset az ünnepekre. Szeretnénk állandó termékké kovácsolni ezt is, hiszen ennek is nagy hagyománya van, tudjuk azt, hogy már a hunok idejében is főztek mézsört” – mondta Lénárd. (A mézsörről egyébként a mi véleményünk is megoszlott tavaly, bővebben itt.)Hozzátette, kora tavasszal valószínűleg a fekete sörrel is megpróbálkoznak, de nem számítanak arra, hogy az új termékeikből különösen magas eladásokat fognak tudni felmutatni. Ennek ellenére meg szeretnék mutatni a fogyasztóiknak, hogy „a Csíki Sör Manufaktúrában is tudnak különleges söröket készíteni”.

Most már Magyarországot is meghódítanák

„Magyarországra először a tavaly előtti Székely Fesztiválra szállítottunk sört. Az akkor megmaradt mennyiséget egy magyarországi cég elkezdte terjeszteni. Ezt követően az volt az elképzelés, hogy rajtuk keresztül nagyon minimális mennyiséget akár ki is vihetnénk székely jellegű boltokba. Szomorúan vettem tudomásul, hogy a terméket elkezdték hihetetlen magas haszonkulccsal értékesíteni. Mindenképp szerettük volna ezt elkerülni, hiszen nagyon nincs rendben, hogy a 200 forintért kiszállított sört a magyarországi polcon 1 000-1 200 forintért találom meg” – mesélte. Elmondása szerint ekkor fogalmazódott meg benne az is, hogy a termék magyarországi terjesztését csak saját hálózaton keresztül lehet hatékonyan megoldani. „Nem kis munka és erőfeszítés, de saját raktáraink vannak, és értékesítési csapatot alakítottunk ki” – tette hozzá..Most ott tartanak, hogy Magyarországon 3 600-3 700 értékesítési ponttal állnak kapcsolatban, úgy, hogy egyetlen multinacionális céggel sem egyeztek meg, bár Lénárd elmondása szerint több megkeresésük is volt már.

A további bővítéssel kapcsolatos kérdésünkre a tulajdonos úgy reagált, hogy véleménye szerint elérték azt a méretet, amelyből továbblépni nagyon nehéz úgy, hogy az ne menjen a termék kárára. „Már volt olyan megkeresés, hogy gyártsuk a sört Csepelen is, de azt gondolom, hogy a termelés részleges kihelyezése lenne a legnagyobb hiba. Beleesnénk a multinacionális vállalatok hibájába, gondolkodásába” – jelentette ki.

Már száznál is több alkalmazottat foglalkoztatnak

A vállalat első üzemének beindításakor alig több mint 30 alkalmazottal kezdték meg a termelést. A bővítésnek köszönhetően már több mint 100-an fognak a vállalatnál dolgozni. Ezt is ünneplik szombaton, a nyereményjátékuk díjátadóján. „Megmondom őszintén, maga a nyereményjáték is egy tanulási folyamat volt számunkra. A nyeremények száma, azzal együtt, hogy ezer élőállatot lehetett nyerni, egy kicsit kevésnek bizonyult a palackozott sörök számához viszonyítva. A hitelesség érdekében szombaton a gyár udvarára tereljük be az állatokat, és várjuk az értük a jelentkezőket. Ugyanakkor arra számítunk, hogy sok nyertes nem fog jelentkezni, azokat az állatokat viszont oda fogjuk ajándékozni a gyár közvetlen szomszédságában levő, Böjte Csaba által működtetett létesítménynek” – mondta Lénárd.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!