Székelyföldet rendesen kikerülik majd az autópályákkal. Háromszéken és Gyergyóban viszont örülhetnek

2016. szeptember 17. – 19:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

De csak hosszú évek múlva. A Masterplan szerint Marosvásárhely és Brassó között sem autópálya, sem gyorsforgalmi út nem épül.

Székelyföld az egyik legnagyobb vesztese lehet a szállítási minisztérium által kidolgozott, a kormány által a héten elfogadott Általános Közúthálózat-fejlesztési Tervnek, vagy másnéven Masterplannak. Az uniós alapok lehívásához elengedhetetlen dokumentum szerint ugyanis Marosvásárhely és Brassó között sem autópálya, sem gyorsforgalmi út megépítését nem tervezik, a szállítási minisztérium Marosvásárhelytől inkább Iași irányába alakította a nyomvonalat, igaz Gyergyóditró érintésével.A Masterplan szerint viszont Háromszéket érintené a Brassót Bákóval összekötő, összesen 160 kilométernyi autópálya, amelynek a nyomvonalát Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely közvetlen közelébe tervezik. A Kovászna megyét átszelő autópályára viszont még nagyon sokat kellene várni, a dokumentumban 2021-2026-ot jelölik meg kivitelezési periódusként.

A tervek szerint 2036-ra összesen 11 autópályán és 19 gyorsforgalmi úton közlekedhetünk majd. Leghamarabb 2017-ben és 2018-ban adnak át új sztrádaszakaszokat, a Berettyószéplak-Bors (74,5 km) szakasz jövőre, a Magyarnádas-Berettyószéplak (93,3 km) szakasz két év múlva nyílhat meg a forgalom előtt, ha az építők tartják magukat a kivitelezési tervekhez. Addig viszont még idén elkészülhet körülbelül 60 kilométernyi a Szászsebes-Torda és a Lugos-Déva szakaszokból.Románia Általános Közúthálóza-fejlesztési Terve szerint 2020-ra számítanak a Nagyszeben-Brassó, a Craiova-Pitești, valamint a Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni sztrádák megépülésére is. Utóbbi a Masterplan most elfogadott verziójában bár meglepetésnek nem nevezhető – hiszen a szállítási minisztérium rengeteg kitikát kapott amiatt, hogy oda csak gyorsforgalmi utat terveztek a fejlesztési stratégia korábbi verziójában – de újdonságnak számít.

Nagyobb képméretért kattintsatok a képre, vagy ide. Építünk autópályát, de még nem tudjuk mibőlAz Általános Közúthálózat-fejlesztési Terv azért is rendkívül fontos dokumentum, mert a kormány által abban vállalt beruházásokat az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy az EU-s operatív programokon belül elérhető támogatások lehívhatóak legyenek. A 2014-2020-as pénzügyi ciklusban a kohéziós alapokból finanszírozott infrastrukturális beruházások esetében elvileg 85%-ban vissza nem térítendő támogatást nyújtana az Európai Unió, a román kormánynak a beruházásoknak csupán a 15%-át kell állnia. Arra viszont a Hotnews is felhívja a figyelmet, hogy a dokumentumban 2020-ig vállalt útépítési munkálatok várhatóan 13 milliárd euróba kerülnek majd, ennek az összegnek viszont csupán a harmadára vannak elérhető források. Ha a 2020-2030-as időszakot nézzük, a portál itt olvasható elemzése szerint a beruházáshoz szükséges források mindössze fele azonosítható jelenleg.

Nagyobb képméretért kattintsatok a képre, vagy ide. Három autópálya a kormány prioritási listáján 2020-igA dokumentum szerint a kormány 2020-as prioritási listáján három olyan autópálya is szerepel, amelyek közül kettő biztosan nem készül el 2020-ig, de azt a célt szolgálják, hogy összekapcsolják Románia történelmi régióit. A 116,6 kilométeres Nagyszeben-Pitești sztráda 2022-re, várhatóan 1,6 milliárd euróért lehet kész. A szállítási minisztérium korábbi közleménye szerint ezen a szakaszon ugyanakkor még egyelőre csak a geotechnikai vizsgálatok készültek el, hamarosan pedig a tervezési munkálatokra írnak ki nyílt pályázatot.A tervek szerint szintén 2022-re kerülhet átadásra a rendkívül magas építési költségek miatt sokat bírált Comarnic-Brassó autópálya is. A mindössze 58 kilométeres szakasz megépítése a jelenlegi becslések szerint 997,75 millió euróba kerülhet, a nehéz domborzati környezetben kialakítandó autópályának kilométerenként 17 millió eurós ára lehet végül. Dan Costescu volt szállítási miniszter leváltása előtt még úgy nyilatkozott, hogy a kivitelezés októberben elkezdődhet.A tervek szerint a Brassó-Comarnic szakasz elkészülténél két évvel korábban, 2020-ra adnák át a Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni autópályát, amelynek a kivitelezési költségeinek egy része már idén bekerült a 2016-os költségvetés tételei közé. A szaktárca képviselői még év elején úgy nyilatkoztak, hogy a kivitelezési munkálatok itt már idén elkezdődhetnek. Az építkezés megkezdésével egyidőben a Marosvásárhely-Gyergyóditró-Târgu Neamţ autópálya tervezőasztali munkálatait is megkezdenék. Ez a szakasz várhatóan ugyanakkor csak 2026-ra készül majd el teljesen, a 183 kilométernyi autópálya becsült értéke 2,9 milliárd euró lesz, kilométerenként majdnem 16 millió euró.

19 gyorsforgalmi út 2036-ra A közlekedési infrastruktúra területén a Masterplan 2036-ig összesen 19 gyorsforgalmi út megépítését vetíti elő. Leghamarabb a főváros körgyűrűje kerülhet felújításra, a munkálatok befejezésének határideje 2018, ára 176 millió euró. De a tegnap elfogadott dokumentum szerint a Ploieşti-Buzău, Bákó-Focşani, Buzău-Focşani, és Konstanca-Brăila gyorsforgalmi utak elkészültére lehet leghamarabb számítani.

A vasúti infrastruktúra modernizálásának fejlesztése is kérdőjeles A vasúti infrastruktúra fejlesztését is magába foglaló stratégia 25 komolyabb modernizálási munkálatot tartalmaz, viszont ezeknek a munkálatoknak a finanszírozása is hiányos egyelőre. A Hotnews szerint 2014-2020-ra tervezett vasúti fejlesztések 6,7 milliárd euróba kerülhetnek, ebből viszont csupán 4,1 milliárd eurónyira vannak Európai Uniós, illetve költségvetési források. A jelentősebb vasúti szakaszok közül leghamarabb a 128 kilométeres Brassó-Segesvár vonal felújítására kerül sor. A munkálatok 716 millió euróba kerülnek, és a tervek szerint 2016-2020 között zajlanak majd.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!