Kolozsvár ingatlanpiaca két éven belül maga mögött hagyhatja a bukarestit

2016. július 29. – 14:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Persze ezzel nem ért egyet minden szakértő. Az viszont egyre nyilvánvalóbb, hogy a két város ingatlanpiaca a válság előtti időket idézi.

Kolozsvár két éven belül már nemcsak az ingatlanok négyzetméterenkénti árát, hanem az építési költségeket tekintve is egyértelműen maga mögött fogja hagyni Bukarestet – jelenti ki több ingatlanpiaci szakértő is a Wall-Street.ro gazdasági portál elemzésében. Az itt olvasható cikkben a szakemberek arra is rámutatnak, hogy a kolozsvári üzleti szféra térnyerése nem csupán a lakásvásárlók, hanem az ingatlanfejlesztők körében is egyre vonzóbbá teszi a várost. Ez pedig nem csak a lakások értékét, hanem az építtetők által kinézett telkek árát is újra az egekbe röpíti. Vannak azonban olyan elemzők is, akik szerint a lakásárak alaptalanul ilyen magasak a városban. Adrian Hertz , a Hertz Construction & Project Management ingatlanfejlesztéssel foglalkozó vállalat tulajdonosa szerint az építtetők egyre jobban kedvelik Kolozsvárt. Ami szerinte abban is meglátszik, hogy az elmúlt időszakban a lakóingatlanok mellett rengeteg irodaház, kereskedelmi és logisztikai egység is épült a városban. Ennek köszönhető véleménye szerint, hogy Kolozsvár már a lakásépítési költségek szerint is közelíti a fővárosi árakat. Úgy látja, a megyeszékhely fellendülésének további következménye az lesz, hogy a lakóházak, illetve a beépítésre alkalmas telkek ára is egyértelműen a bukaresti fölé emelkedik hamarosan.

Azt már év elején megírtuk, hogy a négyzetméterenkénti lakásárak emelkedése olyan mértékű volt Kolozsváron 2015-ben, hogy a város méltán átvehette Bukaresttől a legdrágább romániai lakások városa címet. A tendencia 2016-ban folytatódott, Hertz szerint erre az is ráerősít, hogy az elmúlt időszakban a lakóingatlanok építési költsége is nagyot nőtt, körülbelül 1 000 és 1 200 euró között ingadozik négyzetméterenként. A vállalatvezető ezért is prognosztizálja azt, hogy két éven belül már nemcsak a lakásárak, hanem az ingatlanpiac többi komponense szempontjából is egyértelműen Kolozsvár lesz Románia legdrágább városa.

A gazdasági boom következménye a lakások magas ára

Az Imobiliare.ro ingatlanközvetítéssel foglalkozó portál adataiból is kitűnik, hogy az elmúlt időszakban messzemenően Kolozsváron emelkedtek leginkább a lakásárak, már ami az eladó régi és új építésű lakóingatlanok négyzetméterenkénti árát illeti.

Create your own infographics

Az oldal elemzői szerint ez egyértelműen annak a követkézménye, hogy a várost jellemző gazdasági boom és imázsnövekedés mellé társul egy úgynevezett gazdagság-effektus is, amely következtében legtöbb esetben alaptalanul, de valóban egyre több pénzt kérnek és adnak is a lakásokért. Némiképp elgondolkodtató szerintük, hogy míg Románia legtöbb térségében lakáshiány tapasztalható, és Bukarest gazdasági jelentősége még mindig többszörösen meghaladja Kolozsvárét, addig egy régi építésű kolozsvári lakás drágábban kel el a jelenlegi piaci feltételek mellett, mint egy új építésű bukaresti – mutatnak rá.Elismerik ugyanakkor, hogy az elmúlt időszakban rendkívüli mértékben nőtt a városban a fogyasztás, amely a korporatisták és kisvállalkozói réteg mellett Kolozsvár egyre jelentősebb gazdasági hajtóerejét képezi. Arra viszont felhívják a figyelmet, hogy a város gazdasági méreteit tekintve még mindig ötször kisebb a fővárosnál, erre alapozva pedig úgy vélekednek, hogy a kolozsvári lakásárak növekedési dinamikájában változás fog bekövetkezni. „Akármilyen nagy is a magas jövedelemmel rendelkező kolozsvári IT-közösség fogyasztói ereje, úgy vélekedünk, hogy a lakásárak növekedési üteme a jövőben csökkeni fog, és a fővárosi árak mögé szorul vissza újra. Ebben nagy szerepe lesz annak, hogy a nagy kolozsvári lakáshiányra az ingatlanfejlesztők új projektjei választ fognak adni” – jelentik ki az Imobiliare.ro szakértői.

Coldwell Banker: stabilizálódni fognak a lakásárak

A világ egyik legnagyobb ingatlanos franchise-hálózataként működő Coldwell Banker hazai tanácsadói szerint a lakások iránti kereslet Kolozsváron kiemelkedően magas, és az érdeklődés alig változott év eleje óta. Ennek ellenére a ingatlanközvetítő által Kolozsváron végrehajtott tranzakciók számában csökkenésről számoltak be a Wall-Street.ro megkeresésére, ami szerintük főként azzal magyarázható, hogy a vásárlók körében például a törlesztés helyetti átadás törvénye is komoly bizonytalanságot okozott, már ami az ingatlanvásárlások banki finanszírozását illeti. A tranzakciók számának csökkenése ugyanakkor véleményük szerint semmilyen mértékben nem befolyásolta az ingatlanfejlesztők terveit Erdély fővárosában. Anamaria Burca , a Coldwell Banker erdélyi régióért felelő vezetője szerint a tranzakciók számának csökkenése mellett egyelőre szóba sem jöhet a lakásárak csökkenése, figyelembe véve az elmúlt időszak rendkívüli növekedési számait, viszont elismeri, hogy mérséklődés következett be. Burca ennek ellenére úgy véli, hogy a következő időszakban nem kell komolyabb ingadozásokra számítani a lakásárakban.

A nagyvárosok húzzák az építkezési szektort

Az építkezési anyagokat gyártó Cemacom vezérigazgatója, Liviu Stoleru szerint a lakáspiac jelenlegi történései az ország gazdaságilag két legerősebb városában, Kolozsváron és Bukarestben nagyban hasonlítanak a 2007-es, a válságot megelőző eseményekhez. Stoleru rámutat, a két nagyváros lakáspiacán jelenleg rengeteg új lakóingatlanfejlesztési projektbe vágtak bele a szektorban tevékenykedő vállalatok, ezt pedig az építkezési anyagokat gyártó vállalatok is megérzik.„A piaci klíma régiónként változik Romániában. Kolozsváron és Bukarestben az ingatlanszektor hasonlóan pezseg, mint 2007-ben, viszont az ország többi régiójában a növekedés sokkal kimértebb az iparágban” – mutat rá Stoleru .

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!