Magyar sörgépre, okoságyra és kutyáknak készült játékkonzolra kaptuk fel a fejünket az idei CES-en

2016. január 9. – 03:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Las Vegasban most zajlik a Consumer Electronic Show, a világ legrangosabb számítástechnikai kiállítása. A legizgalmasabb kütyük közül válogattunk.

Okosmatricával a bőrrák ellen

A CES-en olyan szépszégipari vállalatok is jelen vannak, mint a L'Oreal. A francia vállalat egy olyan bőrre ragasztható okosmatricát mutatott be, amely méri az UV sugárzás mértékét, és az egészségügyi határérték átlépésével a beépített My UV Patch nevű kütyű riasztani fog. A matrica emellett egy olyan speciális festékborítást kapott, amely a napsugárzás hatására egyre sötetebbé válik.A cég még a színtévesztőkre is gondolt, számukra olyan okostelefonos alkalmazást fejlesztettek ki, amellyel ellenőrízhetik, hogy a matrica színelváltozása valóban az egészségügyi határérték túllépését jelöli-e.

A L'Oreal a CES-en azt is megerősítette, tényleg komolyan gondolja, hogy a szépségipari termékeiket egyre több technológiai kiegészítővel lássák el. A jövőben a cégtől véráramlást és a bőr hidratáltságát mérő kütyüre is lehet számítani.

Okoságy horkolásgombbal

Az alvás egyik legnagyobb szakértője, a Sleep Comfort nevű cég bemutatta legújabb okoságyát. A SleepIQ technológiával ellátott Sleep Number ágy amellett, hogy számos beállítást tesz lehetővé a matrac pozíciójában, felméri az alvási szokásainkat is, legyen az éjszaka során előforduló mozgolódás, a szívritmus üteme vagy a lélegzetvétel változása.

Az ágy aztán Bluetooth-on keresztül okostelefonra menti az alvásról készült adatokat, amelyeket applikáción keresztül elemezhetünk. Sőt, az ágy megfelelő idő elteltével életmódtanácsokat is ad, például tornagyakorlatokat ajánl figyelmünkbe.

Az ágy matraca kétrészes, és mindkét fele tetszés szerint beállítható, emellett a hálótársak egyidejű mérése is elérhető. Az ágy az adatok bővülésével aztán önálló életre is kelthető, az alvási szokásoknak megfelelően az éjszaka folyamán is változtatni tudja a beállításokat.

Az ágyon szivacskeménység is állítható, de a megfelelő testtartást a matracban levő légkamrák segítenek megtalálni. Az ágy legnépszerűbb funkciója viszont minden bizonnyal a már korábbi verzióban is elérhető Partner Snore horkolás elleni gomb lesz, amely a hálótárs fejének dőlésszögén változtat. Az ágy 2016-ban már kapható lesz, körülbelül 1100 dollár lesz az ára.

Játékkonzol kutyáknak, hogy a házikedvenc se unatkozzon

Bár a kütyü első prototípusa már körülbelül egy éve elkészült, a fejlesztők csak az idei CES-en mutatták be az első kutyáknak készült játékkonzolt, a CleverPet-et. A fejlesztők célja az, hogy a munkaidő alatt otthonhagyott kutyusokat is elfoglalják valamivel.

A CleverPet lényegében egy műanyagból készült ételadagoló, amely különböző feladatokat ad a kutyáknak. Az egyik ilyen például a „kapd el a mókust” játék, amely során a konzol egyre bonyolultabb fényjelzéseket vetít a padlóra, amelyeket a jutalomfalatért cserébe a kutyának el kell „kapnia”.

A játékra a fejlesztők először még 2014 végén Kicksterteren kerestek finanszírozást. A kütyünek már akkor nagy sikere volt, a kitűzött 100 ezer dollár helyett 180 ezerrel támogatták a legyártását. A CleverPet várhatóan már idén kapható lesz 299 dollárért.

Nem csak a házikedvenceknek, hanem a növényeinknek is jobb lesz

A dróngyártásról ismert Parrot nevű techcég idén öntözőrendszerrel is előállt, amely akár 2 liter vizet is képes tárolni, és automatikusan, vagy akár okostelefonról küldött utasításokat követve is képes megöntözni a növényeinket. A cég szerint a speciális növénycserépben tárolt víz akár két hétig is elegendő, de ha hosszabb ideig elutazunk, a „túlélő” üzemmódban még ennél is hosszabb ideig képes beosztani a vizet.

A Volkswagen kisbusszal üzeni, hogy sajnálja

A technológiai kiállításon az autógyártók nagyjai is jelen vannak. A legnagyobb érdeklődés a tavaly nehéz évet megélt Volkswagen új kisbuszát kísérte. A Budd-e elnevezésű, teljesen elektromos hajtású kisbuszt a szakírók a Volkswagen Transporterének modern kori értelmezéseként értékelték, de a jármű talán kissé korai bemutatásába nagyon sokan egyfajta bocsánatkérő üzenetet is beleláttak, valószínű jogosan.A Budd-e egyik legfeltűnőbb újdonsága, hogy a kisbusz nagyméretű hátsó légterelőt és napelemes tetőt is kapott. A tanulmányautóban emellett rendkívül futurisztikus belsőt alakítottak ki, a fejlesztők teljesen kifelejtették a kapcsolókat, és csak érintésre érzékeny felületeket építettek be, de a legtöbb parancsohoz csak a hangvezérlés is elegendő.Az autó sorozatgyártásra kerülő változata 2019-ben kerülhet a piacra, a gyár ígéretei szerint a két elektromotorral felszerelt autó 150 km/óra elérésére, és egyetlen töltéssel akár 600 kilométer megtételére lesz képes.

Papírként feltekerhető képernyő

Még csak prototípus, és alig pár újságíró láthatta eddig élőben, de az idei CES egyik legnagyobb szenzációja az LG papírként feltekerhető képernyője. A fejlesztés még zajlik, de a koreai gyártó szeretné már a következő években felhasználni több terméküknél is a képernyőtípust, amely azért jelentős előrelépés, mert a gyártók eddgi főként a kijelző miatt nem tudtak feltekerhető tévét, vagy összehajtható telefont gyártani.

A képernyő mindössze 1 miliméter vastag, 18 hüvelykes. A feltekeréséből egy 40 centi átmérőjű henger kaphatunk, a vállalat mérnökei azonban azon dolgoznak, hogy 3 centiméter átmérőjű henger lehessen belőle.

Egy autó áráért már a boltból is benézhetünk a hűtőnkbe

A hűtőgyártók már jóideje azon dolgoznak, hogy könnyebbé tegyék a bevásárlást. A legtöbben applikációs megoldással próbálkoztak, ami viszont elég körülményes lehet, hiszen a bevásárlási listát így is el kell készíteni. A Samsungnak viszont sikerült leegyszerűsíteni a problémát. A CES-en bemutatott új hűtőjuk ugyanis minden ajtónyitás után lefényképezi a Family Hub Fridge belsejét, a fényképet pedig feltölti az okostelefonra, így applikáción keresztül elérhető a hűtő aktuális tartalma.A Samsung emellett úgy tűnik leszámolna a klasszikus hűtőmágnessel is, az ajtón ugyanis egy 21,5 colos, full HD felbontású képernyő kapott helyet, ahol fotókat, naptárat vagy üzeneteket is megjeleníthetünk.

A hűtő ára persze eléggé borsos, májusban 5 ezer dollárért kerülhet a boltokba. Bővebben ide kattintva olvashattok róla.

Sörgéppel hódítana világot egy magyar startup

A világ legjelentősebb technológiai és innovációs kiállításán két magyar startup is bemutatkozott. Az egyik a mára sikertörténetnek számító Brewie házi sörfőző, amely közösségi finanszírozással már annyi pénzt tudott összeszedni, hogy a gép gyártása is elkezdődhetett.

A startupnak köszönhetően már akár 80 forintból (1,15 lej) megfőzheti bárki saját kézműves sörét. A találmányuk egy olyan konyhai környezetbe beillő automata, amelyhez nem kell egyéb hozzávalót vásárolni, mint egy teafilterhez hasonló, csak annál jóval nagyobb párnát. A főzési folyamat hat órát vesz igénybe, majd az automatából kinyert sörlé 1-2 hét erjedés után fogyasztható. Az erjesztéshez pedig a startup négy 5 literes tartályt is ad.

Jelenleg 4 féle ízesítésű alapcsomag rendelhető a cégtől, viszont arra is felhívják a figyelmet, hogy a vállalkozóbb szelleműek akár otthon is próbálkozhatnak az alapanyagok előállításával.

Az automata piaci ára 1800 – 2000 dollár körül fog alakulni, és a startup számításai szerint Magyarországon másfél év alatt, míg a nyugati országokban jóval hamarabb térül meg az ára.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!