Íme minden idők tíz legértékesebb ajándéka

2015. december 29. – 13:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A világ legdrágább bronzszobra, több gyémánt és luxusjármű, de még Obama ajándéka is felkerült a listára.

Épp most járt le a nagy karácsonyi ajándékozási szezon, de ilyen ajándékokat garantáltan nem kapott senki olvasóink közül. Minden idők tíz legértékesebb ajándéka közé több drágakő, egy luxusjacht és egy magánrepülő is bekerült. Sőt még Barack Obama amerikai elnök is felkerült a listára egy Abdullah királytól kapott, gyémánttal díszített nyaklánccal. A mostluxuriouslist.com megnevezte minden idők tíz legértékesebb ajándékát, s bár az eltérő korok miatt nagyon nehéz pontos rangsort felállítani, még az ajándékozó és az ajándékot kapó személy kilétét is figyelembe vették a lista összeállításánál:

10. Abramovics bronzszobra, A sétáló ember I.

Roman Abramovics árva, szegény fiúból vált a világ egyik leggazdagabb emberévé. A nem csak hatalmas vagyonával, hanem költekezési mániájával is rendre az újságok címoldalára kerülő orosz milliárdos – ha éppen ahhoz van kedve – fényűző villákat vásárol, újabb jachttal bővíti amúgy sem szegényes, luxushajókból álló saját flottáját, vagy éppen eurómilliókkal csábítja a tulajdonában lévő Chelsea csapatához a legnagyobb futballcsillagokat.

Abramovics viszont nemcsak saját magával, hanem szeretteivel is bőkezű. Nagy sajtóvisszhangot váltott ki azzal is, amikor egy művészeti árverésen meglepetésre 104,3 millió dollárt adott ki az egyébként igencsak jelentős műalkotásnak számító A sétáló ember I. című bronzszoborért. Alberto Giacometti alkotását, mint később kiderült, akkori barátnőjének ajándékozta.

9. Ra.One típusú BMW 7

A 2011-ben bemutatott Ra.One című sci-fit minden idők egyik legsikeresebb indiai filmjeként tartják számon. A film főszereplője, a Bollywood királyának becézett Shahrukh Khan még a film mozikban történő bemutatása előtt úgy döntött, hogy egyénre szabott, egyenként 10 millió dollár értékű BMW 7-es típusú luxusautót ajándékoz azoknak a személyeknek, akik szerinte a film sikeréhez a legjobban hozzájárultak. Khan a film rendezője mellett négy másik személyt ajándékozott meg az alább latható autóval:

8. A Burj Khalifa (Burdzs Kalifa) legdrágább lakása

Raj Kundra indiai származású, de az Egyesült Kriályságban élő üzletember nemrég első házassági évfordulójuk alkalmával vásárolta meg feleségének a Burj Khalifa, a világ jelenleg legmagasabb épületének 19. emeletén kialakított hatalmas lakást. Az árról ugyan nincsenek pontos információk, de a ranglista összeállítói szerint az apartmannak is helye van minden idők legértékesebb ajándékai közt.

7. A Nita Ambani Jet

Mukesh Ambani , az egyik leggazdagabb indiai család feje feleségének 44. születésnapja alkalmából egy Airbus A-319 típusú magánrepülőgépet ajándékozott, amelynek értéke körülbelül 60 millió dollárra tehető. A gép, amelyben saját bárterem, tárgyaló, több fürdőszoba, nappali és hálószoba is helyet kapott, nem csupán a világ legértékesebb ajándékainak, hanem a legértékesebb magánrepülőinek toplistáján is megtalálható.

6. Star of the East

A gyémántot Edward B. McLean és felesége Evalyn nászajándékba kapta a menyasszony édesapjától, a világ akkoriban egyik leggazdagabb emberétől, Thomas Walsh aranybányatulajdonostól. A II. Abd-al Hamid oszmán szultántól vásárolt gyémántért átszámítva 11,9 millió dollárt fizettek.

5. A Tian jacht

Az alábbi, 84 millió dollárt érő jachtot ugyancsak az Ambani család egyik tagja, Anil Ambani ajándékozta feleségének, Tina Ambaninak. A jachtot a világ legértékesebbjei közt tartják számon, és a házastársak keresztneveinek kezdőbetűi után a Tian nevet viseli.

4. A Kohinoor-gyémánt

Különböző indiai fejedelmek tulajdonában volt, ma az angol koronakincsek közt őrzik a Kohinoor (Koh-i-Noor) nevű gyémántot. A történetéről azt is lehet tudni, hogy a gyémánt volt a perzsa sah kincstárában is még 1739-ben, majd miután a Kelet-Indiai Társasághoz került, 1850-ben Viktória királynőnek ajándékozták.

Sok szakértő jelenleg a Koh-i-Noort tartja a világ legértékesebb gyémántjának, az ajándékozás pillanatában értéke becslések szerint 13 millió mai dollárnak felelt meg, mára viszont a drágakő értéke több milliárd dollárra tehető.

3. A Taylor-gyémánt

A világhírű Taylor-gyémántot 1972-ben Elizabeth Taylor férjétől, Richard Burtontől kapta ajándékba, és már akkor is 1,1 millió dollárt ért. A hollywoodi sztár a 40. születésnapjára kapott ajándékot aztán szinte minden nap viselte, ami jelentős emelkedést jelentett az ékszer értékében is. A gyémántot egyébként 2011-ben elárverezték, az árából pedig a színésznő nevét viselő AIDS-alapítványt támogatták.

2. Abdullah király ajándéka Obamának

Talán kissé meglepő, de napjaink egyik legdrágább ajándékát Barack Obama amerikai elnök kapta Abdullah Szaúd-Arábia idén elhunyt uralkodójától, még 2011-ben. A képen látható lánchoz több kiegészítő is tartozik, amelyek értéke mára külön-külön is súrolja az egymillió dolláros határt. A gyémánttal díszített nyaklánc és kiegészítői mellett egyébként Abdullah ugyanazon a látogatásán egy márványlapon aranyfigurákkal ábrázolt sivatagi jelenetet, egy aranymedált, egy luxusórát, 33 gyönggyel díszített ezüst nyakláncot is ajándékozott az Obama házaspárnak, akik minden évben a kormánytagokhoz hasonlóan kötelezően közzéteszik az általuk kapott ajándékok listáját .

1. Tadzs Mahal

A világ egyik legismertebb épülete, a Tádzs Mahal is ajándékként épült. Az 1983-ban világörökségi védettséget elérő agrai mauzóleumot 1632 és 1654 között Dzsahán sah építette felesége, Mumtaz Mahal emlékére. A mogul kedvenc asszonya (Agra abban az időben a muszlim moguluk uralma alatt lévő India fővárosa volt) 1631-ben halt meg szülés közben, a hercegnőnek halála előtt Dzsahán sah azt ígérte, hogy ajándékként olyan egyedülálló épületet hoznak létre emlékére, amely örökre megőrzi nevét.

Mumtaz Mahal egyébként a történészek szerint mindvégig nagy befolyással volt a császár életére és uralkodására, 39 éves korában, tizennegyedik gyermekük születése közben vesztette életét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!