Tíz elképesztő gazdasági jóslat jövőre

2015. december 28. – 13:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Saxo Bank elemzői jövőre is meredek dolgokat jósolnak, és az elmúlt években többször volt már igazuk.

Földre szállnak a Szilícium-völgy sztárjai, újra 100 dollár lesz egy hordó kőolaj, összeomlik a kötvénypiac, nagyot nő az ezüst árfolyama és bealkonyul a luxustermékeknek – ezekre figyelmeztet jövőre Steen Jakobsen és csapata.A Saxo Bank elemzőit érdemes komolyan venni, Elképesztő jóslatok (Outrageous Predictions) címmel 2004 óta összeállított, sokszor eléggé meredeknek számító gazdasági előrejelzéseik közül részben már jó néhány bejött. 2014-ben például mindenki megdöbbenésére azt jósolták, hogy a kőolaj hordónkénti ára 80 dollár alá zuhan, és igazuk lett. Tavalyi előrejelzésükben pedig a kínai gazdasági problémákat, konkrétabban a jüan leértékelését látták előre. Íme a 2016-os jóslatok:

Steen Jakobsen

„A jóslatainknak az a célja, hogy ne mindig csak visszatekintsünk, hanem tanuljunk meg előre is nézni, és elgondolkodni az elképzelhetetlenen. Mi történne, ha a jelenlegi gazdasági folyamatokból kiindulva a világ jövőre a feje tetejére állna? Mi az, ami valóban megtörténhet? Hogyan küzdenénk meg a helyzettel? Szinte lehetetlen gazdasági jóslatokat felállítani amellett, hogy szórakoztató, azt gondolom rendkívül tanulságos gyakorlat is, amit minden döntéshozónak és befektetőnek ajánlok.” (Steen Jakobsen)

1. Nem a dollár, hanem az euró fog erősödni jövőre

Bár az általános vélekedés szerint a következő évben szárnyalni fog a dollár árfolyama azt követően, hogy a Fed hat év után újra kamatot emelt, a Saxo Bank szakértői mégis az euró erősödésére számítanak. Úgy látják, hogy az európai fizetőeszköz dollárhoz viszonyított árfolyama a jelenlegi 1,10 körüli szintről akár 1,23-ig is növekedhet, ennek oka pedig szerintük az, hogy Európa komoly fizetési mérleg többlettel rendelkezik (több valuta áramlik be, mint ki, ezért növekedik az euró iránti kereslet), és még az alacsony inflációs szint is a közös valuta várható erősödését támasztja alá.

2. Év végére 20%-ot erősödik az orosz rubel

A Saxo Bank szakértői szerint az idei rekord alacsonyra csökkenő olajárfolyam jövőre újra lendületet vesz, miután a kőolaj iránti kereslet az Egyesült Államokban és Kínában is a vártnál jóval magasabb szintet fog elérni. A kőolaj árfolyamát az is tovább erősítheti, hogy több amerikai palaolaj-kitermelő vállalat is csődközeli állapotba kerülhet, mert a Közel-Keleten jóval olcsóbban kitermelt nagy mennyiségű kőolaj mellett továbbra sem éri meg az új energiahordozó kitermelése.

Az olajpiac magára találásának pedig legjobban a kőolaj árfolyamára rendkívül érzékeny orosz gazdaság fog örülni. Oroszország jövőre várhatóan a geopolitikai helyzet is a kezére játszik, hiszen az európai államok nagy valószínűséggel a szíriai katonai akciók miatt is enyhíteni fognak azon az álláspontjukon, hogy gazdasági szankciókkal sújtsák az országot a Krím-félsziget elfoglalása és Ukrajna destabilizálása miatt. A szankciók feloldása, valamint az emelkedő kőolaj-árfolyam hatására jövőre Oroszországba nagy mennyiségű tőke vándorolhat vissza, ami jelentős, akár 20%-ot is elérő emelkedést hozhat a rubel euróhoz vagy dollárhoz viszonyított árfolyamában.

3. Földre szállnak a Szilícium-völgy sztárjai

Ezt a jóslatukat a bank szakértői azzal magyarázzák, hogy számításaik szerint a Szilícium-völgy technológiai vállalatainak értékét jelenleg a valósnál jóval magasabbnak véli a piac. Baljós előjel az is, hogy már 2015 első felében negatív rekord dőlt meg azzal, hogy a kockázati befektetők az elmúlt 25 évet tekintve még soha nem fektettek ilyen kevés pénzt startupokba.

A jelenséget a túlértékelt szektor mellett az is magyarázza, hogy a Fed kamatemelési ciklus beindulásának következtében már nemcsak a rendkívül kockázatosnak tartott, de nagy hozammal kecsegtető IT-cégekbe, hanem a kedvező kamatkörnyezet miatt a más vállalatokba történő befektetés is szép nyereségeket ígérhet. Ha a jelenség tovább erősödik, akkor akár felére is csökkenhet sok eddig sérthetetlennek gondolt technológiai cég értéke, akik tanulságként azt a következtetést fogják levonni, hogy a techcégek értékét még mindig nem az elért felhasználók, az oldalletöltés vagy a kattintások száma adja, hanem a megtermelt bevétel és profit.

4. Nagy lendületet ad Brazíliának és a feltörekvő piacoknak az olimpia

Gazdasági recesszió, zuhanó helyi fizetőeszköz, rég nem látott munkanélküliség és összeomlott fogyasztói bizalom. Körülbelül így foglalható össze a tavaly foci-világbajnokságot szervező Brazília idei gazdasági teljesítménye. Ennek ellenére a Saxo Bank elemzői azt várják, hogy jövőre Brazília kijön a kátyúból, a reformok és az olimpiai beruházások hatására az ország gazdasága stabilizálódik, és az olcsó fizetőeszköznek köszönhetően a brazil termékek exportja is jól teljesíthet.

5. Egyesült Államok: a demokraták elsöprő győzelmet aratnak a republikánusok fölött

Hosszúra nyúlt, és a pártra nézve rendkívül káros választási procedúra végén a republikánusok jövőre is gyenge elnökjelöltet fognak állítani az amerikai elnökválasztáson, és hatalmasat buknak a kongresszusi választáson is – jósolják a bank elemzői, akik szerint Donald Trump jövőre eltűnik a süllyesztőben, és a republikánus pártot is magával rántja.A bank szerint a demokraták rendkívül erős időszaknak néznek elébe amiatt is, hogy a republikánusok körében nagyon sok fontos kérdésben továbbra is nagy megosztottság jellemző. A bank elemzőcsapata szerint viszont a piac korántsem fog örülni annak, ha az új demokrata kormány republikánus ellensúly nélkül marad, ezért csökkenés vár a dollár árfolyamára.

6. Újra 100 dollár lesz egy hordó kőolaj

Jacobsen és csapata is egyetért azzal a piacon kialakult konszenzussal, hogy 2016 elején a túlkínálat és Irán színre lépése miatt továbbra is rekord alacsony szinten marad a kőolaj árfolyama. Év végére viszont azt jósolják, hogy a kőolaj árfolyamának alakulását még mindig kezében tartó 12 OPEC tagállam között az alacsony bevételek miatt feszültség alakulhat ki, ezért kénytelenek lesznek a kitermelés meglepetésszerűen időzített növelésére. A hír hatására szerintük a befektetők egymást túllicitálva térnek vissza majd a piacra, ami egészen 100 dollárig fogja emelni a kőolaj hordónkénti árfolyamát, amely év végére 70-80 dollár körül fog stabilizálódni.

7. Az ezüst maga mögött hagyja az arany árát

A Saxo Bank szerint jövőre az ezüst ipari célú felhasználása iránti kereslet soha nem látott mértékben fog nőni, ennek eredményeként pedig az ezüst ára maga mögött hagyja a többi fémét, és 33 százalékkal emelkedik. Az elemzők szerint egyébként az ezüst iránti keresletnövekedés fő hajtóerejét az fogja adni, hogy politikai nyomásra világszerte növekedésnek indul a napelemgyártás, amelyek elkészítésénél a nemesfém az egyik alapanyag.

8. Túl agresszív lesz az amerikai jegybank, emiatt összeomlik a vállalati kötvények piaca

Az amerikai jegybank elnöke, Janet Yellen a pénzügyi piacok túlfűtöttsége miatt a jövő év végére egy sor agresszív kamatemelést lesz kénytelen végrehajtani, aminek hatásaként eladási hullám söpör végig a kötvénypiacokon. A nem meglepő, és az elemzők által valószínűnek tartott forgatókönyv viszont egy nem várt, és kifejezetten ijesztő történés-sorozatot fog elindítani, amely nagyon fog hasonlítani a Lehman Brothers csődje után bekövetkezett kötvénypiaci összeomláshoz.

A kamatemelés ugyanis magasabb hozamokat fog eredményezni a részvénypiacokon is, a befektetők ezért a rendkívül alacsony, viszont kisebb hozamokat eredményező kötvények helyett részvényekbe fogják áthelyezni a pénzüket, az eladási hullám pedig gyakorlatilag még a kisbefektetőket is arra fogja kényszeríteni, hogy felszámolják a kötvénypiaci befektetéseiket.

9. Az El-Niño hozza el a régóta várt inflációt

A kutatók szerint a 2016-os El-Niño eredményeként csapadékhiány és rendkívül nagy szárazság alakul ki jövőre Délkelet-Ázsia és Ausztrália bizonyos, főként mezőgazdasági termeléssel foglalkozó területein. Az érintett területek alacsonyabb terméshozama világszinten érezhető lesz, az élelmiszer iránt folyamatosan növő globális kereslet pedig drágulást fog eredményezni a mezőgazdasági termékek áraiban. A kínálati oldal csökkenése és a keresleti oldal növekedése pedig inflációs nyomáshoz vezet.

10. Bealkonyul a luxustermékek piacának

A pénzügyi válság kitörése után tovább mélyülő társadalmi egyenlőtlenségek és a még mindig rendkívül magas munkanélküliség miatt jövőre egy jóval egyenlőbb társadalom kialakítása válik hangsúlyosabbá. A bank elemzői azt is megjegyzik, hogy 2016-ban várhatóan még több ország fogja komolyan fontolóra venni a minden polgár számára járó minimális alapjövedelem bevezetését.

A fogyasztási preferenciák a tömeg- illetve a high-tech termékek felé tolódnak, ami rendkívüli visszaesést eredményez a luxustermékek iránti keresletben. A luxuságazatot az európai kereslet visszaesése mellett Kína lassulása is rendkívül rosszul fogja érinteni, a Saxo Bank azt jósolja, jövőre a vezető luxuscégek eladásai akár 50%-kal fognak csökkenni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!