Dobjuk ki az identitásunkból a kisebbség szót!

2015. november 25. – 10:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Erről is szó volt a marosvásárhelyi RMÜE konferencián, ahol bemutatkozott egy magyar vezetésfejlesztő szimuláció és megtudtuk: sosem látott kiszámíthatóságot hoz az új adótörvénykönyv.

„Nagy probléma, hogy mi magyarok nem hiszünk magunkban. Erdélyiként úgy határozzuk meg önmagunkat, mint a romániai magyar kisebbség. A kisebbség szót viszont azt gondolom, ki kell dobni, és teljesen el kell felejteni, hiszen a Kárpát-medencében 13-14 millió magyar él. Ez az Európai Unión belül a nyolcadik, kilencedik legerősebb közösséget jelenti” – mondta Kiss Antal , Magyarország Nemzeti Fejlesztési Minisztériumának miniszteri biztosa Marosvásárhelyen, a Romániai Magyar Üzleti Egyesület (RMÜE) által Magyarország csíkszeredai főkonzulátusával partnerségben megszervezett üzleti konferencián.

A miniszteri biztos Magyar-magyar, magyar-román lehetőségek a közvetlen brüsszeli források lehívására című előadásában elmondta, egész Erdély, és az egész magyar gazdasági közösség sikere azon fog múlni, hogy mennyire sikerül érdekcsoportok helyett közösségként gondolkodni és együttműködni az EU-s pályázati források lehívásában. Kiss kiemelte, az együttműködés azért is fontos, mert „az Európai Unióban rengeteg pénz van: az erdélyi, a felvidéki és a kárpátaljai magyarságnak soha ennyi pénzforrás még nem állt a rendelkezésére”.„Ezeket a pénzeket meg kell tanulni hazahozni. Most – talán tíz év késéssel – azon dolgozunk, hogy kezdjünk el aktívan tenni ennek a folyamatnak a beindításáért” – jelentette ki. Hozzátette, az Európai Unióban mintegy 400 olyan közvetlen Brüsszelből lehívható pályázat van, amely minden EU-s állampolgár számára elérhető. A sikeres pályázási esélyek növelése, a jobb áttekinthetőség és a pozitív példák bemutatása érdekében ezért a Magyar Fejlesztési Központ létrehozta a palyazatokmagyarul.eu , valamint a nyeromagyarok.eu weboldalakat.

„Ezt a 400 pályázatot Brüsszelben írják ki, ott bírálják el, onnan küldik a forrásokat és onnan is ellenőrzik, semmilyen formában nem érinti őket a Romániában jellemző bürokrácia. Kérdés az, hogy fölvagyunk-e készülve 1,2 milliós erdélyi magyar közösségként arra, hogy román jogi vagy akár magánszemélyként részt tudjunk venni a pályázásban? Szerintem nem kellőképpen” – jelentette ki Kiss, aki kiemelte, Magyarország az EU-s tagállomok közül kiemelkedően jól szerepelt a brüsszeli források lehívásában, és szeretne segíteni az romániai magyar pályázók sikere érdekében is.

Kiszámíthatóságot hozhat az új adótörvénykönyv

A képviselőház által szeptemberben elfogadott, 2016. január 1-től érvénybe lépő új adótörvénykönyv módosításait foglalta össze előadásában Moldován Borsos Melinda , a Gedeon Richter Románia gazdasági igazgatója. Elmondta, annak ellenére, hogy az új adótörvénykönyv több cikkelye már októberben módosult, és nemrég kormányváltás is történt, a gazdasági szereplők abban reménykednek, hogy a 227-es törvény végrehajtási utasításai legkésőbb december közepéig megjelennek a hivatalos közlönyben.

A szakértő a fontosabb módosítások közül kiemelte, hogy 25 év után megjelenik a jogszabályban az a cikkely, amely szerint a járulékok és adók mértéke egy éven belül nem lesz változthatható, és az új adónemek bevezetése is csak a döntést követő egy év elteltével válik lehetővé. Moldován Borsos elmondta, az intézkedés kiszámíthatóságot hoz a romániai üzleti életben, és segít a jobb tervezésben az éves üzleti tervek kidolgozásánál.A szakértő kiemelte, az új adótörvény jelentős adócsökkentéseket is hoz: januártól az eddigi 24%-ról 20%-ra csökken az áfakulcs, emellett a háztartási és ipari célokra használt víz áfája is 9%-ra csökken, az 5%-os áfakulcs mértékét 2016-tól pedig kiterjesztik a tankönyvek, folyóiratok, sport- és kulturális rendezvények belépési díjára is.

„Az adócsökkentésekből származó bevételkiesés pótlása érdekében ugyanakkor növekedni fognak bizonyos járulékok és adók. A legjelentősebb emelkedés a helyi adók és illetékek mértékében várható, különösen az ingatlanok, épületek adója fog növekedni” – mutatott rá. Hozzátette, jövőtől szemléletében is változni fog az ingatlanadó, hiszen eddig az adó mértékét a tulajdonos személye szerint állapították meg, 2016-tól viszont az épület rendeltetése alapján fogják azt meghatározni.

Egy másik jelentős változásként Moldován Borsos kiemelte, hogy 2016-tól olyan mértékben kiterjesztik az egészségügyi hozzájárulások befizetésének kötelezettségét is, hogy „szinte nem lesz már bevétel, amire nem kellene egészségügyi járulékot fizetni”. A szakértő előadásában arra is kitért, hogy a leírható költségek esetében a pénzügyminisztérium részéről még jelentős pontosításokra van szükség, de januártól a vállalatok többet fordíthatnak a felmerülő protokoll-, valamint a szociális költségekre is.

Globális pénzügyi elnyomás alatt vagyunk

Bár keveset beszélnek róla, a globális pénzügyi elnyomás áttételesen mindenki életét befolyásolja. Bilibók Botond , a Concorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója Globális pénzügyi elnyomás: új korszak a fejlett világ gazdaságaiban, ami ránk is hat című előadásában elmondta, hogy a közgazdaságtanban a pénzügyi elnyomás fogalma már 30 éve létezik, és a nagy gazdasági világválság (1929-1933) éveihez vezethető vissza, amikor napjainkhoz hasonlóan rendkívül magas eladósodottság jellemezte a világgazdaságot.

Bilibók rámutatott, a húszas évek végén kialakult válságból „úgy másztak ki” az Egyesült Államokban, hogy a gazdaság stimulálása érdekében rendkívül alacsonyan tartották a kamatkörnyezetet. Hozzátette viszont, hogy a nagy gazdasági válságot követő évek abban különböztek a 2008-as gazdasági és pénzügyi válság utáni évektől, hogy a gyors kilábalást egy erős konjukturális nyomás, egyre gyorsuló gazdasági növekedés is segítette.„Napjainkban más körülmények között jutottunk el a nagy globális eladósodottsághoz, és ezt a régióban is lehetett érezni, elég csak a rendkívül magas magyar államadósságot, vagy a görög adósságválásgot említeni” – mondta Bilibók. Hozzátette, jelentős probléma, hogy ma alapvetően nincs konjukturális helyzet, nem jelentkezik az a gazdasági növekedés, amely a válságot követően ki tudná húzni az eladósodottságból az államokat és egyéb gazdasági szereplőket. „Ez várhatóan az elkövetkezendő évekre sem lesz jellemző” – jelentette ki.

Bilibók előadásában elmondta, a gazdaságpolitika válasza a jelenlegi gazdasági helyzetre is az egyik legerősebb válságkezelő módszerben, az alacsonyan tartott kamatokban mutatkozott meg. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy az alacsonyan tartott kamatok a megtakarítások elértéktelenítéséhez vezet, és gyakorlatilag a pénzügyi rendszeren keresztül – a bankokban elhelyezett betétekre számított alacsony, sőt esetenként negatív kamat által – bünteti a megtakarítást, ami tulajdonképpen az úgynevezett pénzügyi elnyomáshoz vezet.

„Az alacsonyan tartott kamatok ennek ellenére is jó válságkezelő megoldás, a gazdaságpolitika jelenleg nem tud ennél jobbat kitalálni. Ha az alacsonyan tartott kamatlábak által alacsony a pénz jövőértéke, akkor a lakosság megtakarítás helyett a fogyasztás, a vállalati szektor pedig a beruházások növekedésével járulhat hozzá a gazdaság bővüléséhez” – magyarázta a szakértő.

Bilibók arra is kitért, hogy az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően bizonyos feltételek mellett a hitelezés fellendülése is „egy rendkívül egészséges” eszköze lehet a gazdasági növekedés beindításának.„Ez a környezet sokáig fennmaradhat. A pénzügyi megtakarítások kockázatmentes oldalának – a bankbetétek elhelyezésének, vagy az állampapírok megvásárlásának – hétköznapi értelemben sok értelme már nincs, hiszen 0, vagy ahhoz közeli kamatokért tartanánk ott a megtakarításainkat. Ezért érdemes kockázatosabb területre is elmenni, legyenek azok vállalati kötvényekhez, részvényekhez vagy ingatlanhoz köthető befektetések, esetleg működőtőke beruházások” – mutatott rá a vezérigazgató.

Magyar vezetésfejlesztő szimulátor is bemutatkozott

A konferencia utolsó előadójaként Vécsey Bánk , az Aleas Simulations alapító partnere az Erdélyből származó Csíkszentmihályi Mihály pszichológia professzorral partnerségben kifejlesztett FLIGBY (Flow is Good Business) vezetésfejlesztő szimulátort mutatta be. A Flow-elmélet alapjaira épülő játékosított vezetésfejlesztő alkalmazás 2012-ben Seattle-ben elnyerte az International Serious Play Awards vállalati aranyérmét.

A vezetésfejlesztő szimulátorral a játékos egy borászat virtuális irányítását veszi át, az eddig több ezer vezető által kipróbált szimulátor a játékos döntései, és az adott helyzetekre nyújtott reakciói alapján 29 meghatározó leadership készséget tesztel és mér. A szimulátor a kategóriájában az egyik legnagyobb kompetencia adatbázisának köszönhetően rendkívül részletes kompetencia-térkép kirajzolására és értelmezésére alkalmas felülettel nyújt segítséget az alkalmazottakról a felsővezetők számára.

Vécsey elmondta, a játék elkészítése 5 évet vett igénybe, de a fejlesztésre szánt költségvetést és időkeretet is jelentősen sikerült meghaladni. Arra is kitért ugyanakkor, hogy 2010-ben csak az Egyesült Államokban a vállalatok 2,1 milliárd dollárt költöttek vezetésfejlesztő szimulációkra, ez az összeg 2015-re 14,7 milliárd dollárra növekedett. „Egy dinamikusan növekvő piacról beszélünk, amelyen a megoldások egyre drágábbak, és egyre összetettebbek lesznek”.„A játék folyamán a személyiségnek a nyers valósága nagyon hamar tálcára kerül. Egy kérdőíves tesztet kitöltő személy például gyakran eltöpreng azon, hogy a milyen válasznak örülne a kérdés megalkotója, ezzel szemben egy játék-alapú szimulátornál az ember feltétel nélkül saját magát adja, így a visszajelzések pontossága is jóval megbízhatóbbnak számít” – mondta Vécsey.

A konferencia Informatikusok az új rocksztárok című panelbeszélgetéséről egy külön cikkünkben számolunk be.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!