A vállalkozó nem alkalmazza, hanem megmenti az embereket

2015. november 10. – 03:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kosza Aliz üzleti mentor szerint a vállalkozók döntéseit még mindig az érzelmeik vezérlik, és kötelességüknek érzik, hogy megmentsenek egy rokont, egy barátot, vagy valaki gyerekét.

Kosza Aliz üzleti mentor szerint bár egy vállalkozást nem lehet a nulláról felépíteni „szív nélkül”, a vállalkozók döntéseit gyakran túlságosan is az érzelmeik vezérlik. Kötelességüknek érzik, hogy megmentsenek egy rokont, egy barátot, valaki gyerekét, unokáját, aki esetleg nemrég végezte el az egyetemet, és nem tudott megfelelni a multinacionális vállalatoknál ránehezedő nyomásnak és szigornak. Gyakran „megmentik” a saját gyereküket is, akit valahogyan „muszáj” bevonni a családi vállalkozás működésébe, kezdőként gyakran vezető pozícióba – írja Kosza saját weboldalán Miért a vállalkozó a leggyengébb munkaerő-toborzó? címmel megjelenő írásában.

Kosza Aliz

Húsz évet töltött be topmenedzseri pozíciókban nagyvállalatoknál, ő indította be a MOL romániai üzletágát, vezette az Orkla Foods Romániát és a Fabyo festékgyártót, de dolgozott olyan multikkal is, mint a Procter&Gamble, a Nestlé, a Gillette, a Johnson&Johnson vagy a Kraft. Néhány éve úgy döntött, kilép a nagyvállalati közegből, és business mentoring programján keresztül kíván 1,5-2 millió eurós forgalommal rendelkező, 50-100 fős cégek számára segítséget nyújtani.

A vállalkozó nem alkalmazza, hanem megmenti az embereket

A szakértő szerint a vállalkozók gyakran követik el azt a hibát, hogy a betöltendő állasra jelentkező személyek értékelésénél a szakmai szempontok helyett inkább a személyiségjegyeket helyezik előtérbe. A növekedési potenciál vagy a kívánt szerepkörben való megfelelés vizsgálata helyett így az „okos / szorgalmas / őszinte / jó fiú, és lehetőséget akarok adni neki / nem igazán ért hozzá, de van benne potenciál / a fiatal önmagamra emlékeztet” érvek mentén választanak új munkatársat. Az első benyomás azonban nem tud választ adni a szakmai felkészültséggel kapcsolatos kérdésekre – figyelmeztet Kosza.

Az üzleti stratéga rávilágít, ugyan vannak kivételek, de a vállalkozók egyáltalán nem számítanak jó alkalmazónak. Az alkalmazásnál elkövetett hibák pedig egy helyesen felépített üzleti modell hiányából adódnak. Úgy gondolja, ezzel magyarázható az is, hogy a vállalkozók nem tudják világosan megfogalmazni azokat a kompetenciákat, vagy leírni azt az embertípust, amelyre szükségük van a csapatuk bővítésénél. „Csak azt tudják eldönteni, hogy egy állásinterjú végén egy személy tetszik nekik, vagy sem. És ennyi. Aztán felteszik maguknak a kérdést, hogy miért nem működik a csapatuk, az új alkalmazott miért nem tud beilleszkedni, vagy miért nem fogadják el a munkatársai...” – mutat rá.A szakértő szerint a vállalkozók azért sem jó munkaadók, mert nagyon gyakran hagyják figyelmen kívül, ha egy régi, a cégalapításnál is jelen levő alkalmazott már nem végzi megfelelően a munkáját. „Olyan sokszor találkoztam azzal a helyzettel, hogy egy vállalkozó azt mondta, »nem rúghatom ki, hiszen még én alkalmaztam a vállalat indulásánál«, hogy már azt hiszem, ez a tünet általánossá vált minden vállalkozónál.” Kosza kiemeli, azzal, ha egy vállalatvezető csak a szívével gondolkodik, egy inkompetens személlyel tölt be egy pozíciót, belső feszültségeket okoz, és hatékonytalanná teszi a vállalat működését.

Nem tudnak delegálni, vagy szerepköröket elválasztani egymástól

Kosza rámutat, a vállalkozók rendszeresen elkövetik azt a hibát is, hogy nem alkalmazottakat, hanem újabb, hozzájuk hasonló vállalkozókat alkalmaznak. „Ha a cégnek projektemendzserre van szüksége, a vállalkozó végül inkább egy kisebb tapasztalattal rendelkező, de ambíciózús, magas kockázati hajlandósággal és nagy magabiztossággal rendelkező személyt fog alkalmazni” – írja. Hozzáteszi: „így nem egy kimért, részletekre figyelő projektmenedzsernek ad lehetőséget, hanem gyakorlatilag egy másik vállalkozónak, akárcsak ő. Emiatt a projektek nehezen fognak megvalósulni, csúszásokkal, csapattal kapcsolatos problémákkal, valamint fölösleges kockázatok vállalásával”.

A szakértő szerint a vállalkozók energikus természetükből adódóan nem tudnak feladatokat delegálni, sem szerepköröket elkülöníteni egymástól. Sőt, gyakran el sem ismerik a vállalatnál létrejövő szerepkörök fontosságát, „mindig azt gondolják, hogy az ő vállalatuk teljesen más, nem hasonlítható más cégekhez” – írja. Kosza szerint a cégvezetők ezért is esnek abba a hibába, hogy azt gondolják, nincs azzal semmi baj, ha olyan munkatársat vesznek fel, akinek egyszerre több szerepkörben, több területen is dolgoznia kell. „Elfelejtik, hogy a megfelelő kompetenciákhoz specializálódásra van szükség elsősorban” – mutat rá.„A vállalkozásoknál az alapítást követő első években főként mindenes személyek dolgoznak. Olyan, a vállalkozó által alkalmazott személyek, akik egyidőben végzik a könyvelést, de foglalkoznak a humán-erőforrással is, dolgoznak az eladási osztályon, de közben a logisztikát is koordinálják. Miért? Azért, mert a könyvelésen dolgozó lány elég okos ahhoz, hogy a HR-es feladataival is megbírkózzon, vagy mert az eladási osztályon dolgozó fiú úgyis a telefonon lóg egész nap, úgyhogy a kiszállítást végző sofőrökkel is tudja tartani a kapcsolatot” – írja Kosza, aki szerint a felsorolt esetekben az a közös, hogy bár az alkalmazottak nagyon sokat dolgoznak, de rendkívül hatékonytalanul, és gyenge eredmények mellett végzik a munkájukat.

A munkaerő-toborzás egy kompetencia, nem előjog

A hazai üzleti élet realitásai mögött Kosza véleménye szerint az húzódik meg, hogy a vállalkozók úgy gondolják, a munkájuk során elegendő saját megérzéseik követése, és a vállalkozónak egyik alapvető előjoga kiválasztani azokat a személyeket, akikkel a jövőben együtt kíván dolgozni.A szakértő szerint viszont a vállalatok toborzási folyamatait szakemberekre kellene bízni, a vállalattulajdonosoknak pedig olyan szakmailag felkészült személyeknek kellene delegálniuk a kiválasztási feladatokat, akik helyesen el tudják készíteni az új alkalmazott profilját. „Egy teljesen más kérdés az, hogy a vállalkozónak lehetősége adódik egy végső interjúra a legjobb 2-3 jelölttel” – mutat rá.

A klaszikus dilemma a szív és az ész között

A vállalkozók más anyagból készültek, mint a nagyvállalatoknál edződött üzletemberek: ők ugyanis szívből-lélekből alapítanak vállalatot, és minden energiájukat annak szolgálatába állítják, anélkül, hogy különösebben érdekelné őket a szabályok, a praktikák, vagy az ajánlások betartása. „Emiatt nem is tudják objektív módon értékelni saját vállalkozásukat, és nem helyesen mérik fel a saját alkalmazottaikat sem” – magyarázza. Hozzáteszi: a szívvel meghozott döntések egy adott pillanatban a racionalitás próbáját is kiállják, de legtöbbször így is megbélyegezhetik a vállalkozást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!