Ők 2015-ben a leggazdagabb romániai magyarok

2015. november 2. – 07:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Capital friss 300-as listája alapján idén is összeálítottuk a leggazdagabb erdélyi magyarok rangsorát, amelyet továbbra is az RCS&RDS tulajdonosa vezet.

1. Teszári Zoltán (4.)

Vagyon: 480-500 millió euró Kor: 45 éves Szektor: távközlés, energia, egészségügy, média Lakhely: Bihar, BudapestA leggazdagabb romániai magyar milliomos vagyona idén az összesített lista 4. helyére volt elég. Teszári Zoltán annak ellenére is tudott egy helyet javítani tavalyi pozícióján, hogy vagyonának becsült értéke mintegy 50-60 millió euróval csökkent 2014-hez viszonyítva.Az üzletember tulajdonában levő RCS&RDS az elmúlt évben mind árpolitikájával, mind a felvásárlások által jó sok borsot tört a versenytársai orra alá. A vállalat jellemzően a meglévő hiteleinek refinanszírozása, illetve újonnan felvett kölcsönök által biztosítja a terjeszkedéshez szükséges forrásokat. Így, ahogyan azt a Capital is kiemeli, az üzletember hatalmas adóssághegye tovább növekedett: az RCS&RDS adóssága 2014 végén már elérte a 4,3 milliárd lejt.A vállalatnál eléggé eseménydúsra sikerült az elmúlt egy év. Felvásárolták a CME romániai rádióállomásait (a Pro FM, az Info Pro és a Dance FM is a vállalat tulajdonába került), emellett tovább bővítették a vállalat portfóliójában levő televíziós csatornák számát, így sport- és hírcsatorna mellett már film- és zenecsatorna is van a vállalat tulajdonában. Teszári 2002 óta nem vett részt semmilyen nyilvános rendezvényen, a hazai médiában „arc nélküli milliomosnak” becézett üzletemberról azóta csupán egy bulvárlap tudott képeket közölni.

Az üzletember fiatalkorában cselgáncsozott, képviselte Romániát az 1990-es Európa Bajnokságon. Miután abbahagyta a versenysportot, Ludescher Csabával vállalkozni kezdett. Társával kezdetben fagylaltot árusítottak, majd megalapították a fagylaltpor és ostyák előállításával foglalkozó Rubin&King-et. A fagylaltbiznisz után Ovidiu Crișannal karöltve megalapította a Kappa nevű céget, majd nem sokkal később létrehozta saját telekommunikációs cégét, az RCS-t.

2. A Mudura család (80.)

Vagyon: 63-65 millió euró Szektor: ingatlanszektor, kereskedelem Lakhely: Bihar megyeIfjabb Mudura Sándor édesapja tavalyi halála után teljesen átvette a Mudura család tulajdonában levő vállalatok irányítását. A nagyváradi Lotus Centert is tulajdonló család vagyona az elmúlt évben a Capital becslései szerint 5 millió euróval növekedett.A család azt követően vált ismertté, hogy a kilencvenes évek elején Mudura Sándor vállalataival meghódította a magyarországi édességpiacot, majd 1995-ben a vállalatai tevékenységét kiterjesztette a romániai piacra is, ahol elsőként kezdte forgalmazni a Ferrero termékeit, amelyek közül a Kinder tojásoknak és a Tic-Tac cukorkáknak volt a legnagyobb sikere.

3. Verestóy Attila (111)

Vagyon: 46-50 millió euró Szektor: tőkepiac, ingatlanszektor Lakhely: Hargita megyeBár vagyona csökkent az elmúlt évhez viszonyítva, Verestóy Attila ennek ellenére még mindig Románia második leggazdagabb politikusa Sebastian Ghiţă után. Vagyonnyilatkozata szerint a szenátor 2 millió eurót tart bankbetétek formájában, míg 6,5 millió eurót különböző befektetési alapoknál helyezett el. Feleségével közösen összesen három tömbházlakás (ezek közül kettő Bukarestben és egy Székelyudvarhelyen található), két ház (Székelykeresztúron és Ilfov megyében) és két luxusautó tulajdonosa. Verestóy vagyona jelentős részét ugyanakkor a Bukaresti Értéktőzsdén (BVB) jegyzett értékpapírokban tartja, a Capital szerint ezeknek a részvényeknek az összértéke jelenleg 33,8 millió euróra tehető.

4. Szigeti Zoltán és társai (159)

Vagyon: 33-35 millió euró Szektor: reklámipar Lakhely: Bukarest Szigeti Zoltán és társa, Mihaela Nicola 2005-ben alapította a The Group nevű reklámcéget, amely mára Románia egyik legsikeresebb médiavállalkozásává nőtte ki magát. Jelenleg a vállalat 10 kreatív ügynökséget működtet, amelyek olyan ügyfeleknek dolgoznak, mint a Dacia, a Renault, a Nissan, a McDonald's vagy a Bosch.Szigeti Zoltán a Bukaresti Egyetem politikatudományi és közigazgatási karán mesterizett politikai marketing szakon, majd a Steinbeis Egyetem Berlin School of Creative Leadership karán vett részt MBA képzésen.

5. Pálfi Miklós (163)

Vagyon: 32-34 millió euró Kor: 57 éves Szektor: ásványvíz-, sörgyártás Lakhely: BukarestKörülbel 3-4 millió euróval gyarapodott az elmúlt évben Pálfi Miklós , a Borszéki ásványvizet is palackozó Romaqua Group egyik tulajdonosának vagyona. Bár a vállalat három éve még jelentős pénzügyi nehézségekkel küzdött, a cég portfóliójában ma a Borszéki mellett olyan ismert márkák találhatóak, mint a Giusto üdítő, a Quick Cola, a Stânceni ásványvíz vagy az Albacher sör.A vállalat egy igazi sikertörténetnek számít, éves „palackozási kapacitása” már az egymilliárd litert is meghaladja, az elmúlt évet pedig 20,4 millió euró működési nyereséggel zárta 126 millió euró üzleti forgalom mellett. A Romaqua jelenleg a harmadik legnagyobb, üdítőitalokat (beleértve az ásványvizeket is) gyártó cég Romániában.

6. Pászkány Árpád (167)

Vagyon: 30-33 millió euró Kor: 44 éves Lakhely: Kolozs megye Szektor: építőipar, ingatlanszektor, médiaA 2014-es 150. helyhez viszonyítva 17 pozíciót rontott Pászkány Árpád. A Sepsiszentgyörgyön született üzletember azt követően, hogy 2014-ben bejelentette, túladott televíziós csatornáin (Look TV), idén tavasszal visszatért médiavállalkozásaihoz. A Capital összeállításában azon spekulál, hogy Pászkány hamarosan visszatérhet a jelenleg fizetésképtelen, de egyre javuló pénzügyi helyzetben levő labdarúgóklubhoz is, amely irányítása alatt az elmúlt évtized legsikeresebb és legjövedelmezőbb focicsapatává nőtte ki magát, igaz, közben az állammal szemben mintegy 11 millió eurós adósságot halmozott fel.Pászkány tulajdonában több ingatlanvállalat mellett tanácsadó cég és IT vállalat is található. Az üzletember első millióját samponok és dezodorok értékesítéséből kereste, ma Kolozsvár egyik legfontosabb ingatlanberuházójának számít.

7. Péter Pál (189)

Vagyon: 26-28 millió euró Kor: 63 éves Lakhely: Kolozsvár Szektor: energiaipar, média Péter Pál társaival, Ștefan Gadolával és Ioan Soceával 25 éve közösen alapította az EnergoBit nevű vállalatot, amelynek 53%-os tulajdonrészét három éve a lengyel Innova Capital vásárolta meg. Az EnergoBit mellett Péter több, zöldenergia előállításával foglalkozó vállalatnál is részvényes, de az áramkereskedelemmel foglalkozó Enexnek is résztulajdonosa.

8. Szász testvérek (202)

Vagyon: 24-26 millió euró Lakhely: Maros megye Szektor: kereskedelem, iparJó évet tudhatnak maguk mögött a Szász tesvérek, a Szász Orlando és Roland tulajdonában álló, Marosvásárhelyen működő Renania árbevétele 16%-kal növekedett az elmúlt évben. A munkavédelmi berendezéseket, illetve védőruhákat forgalmazó, Romániában piacvezető vállalat üzleti forgalma 2014 végén már elérte a 23 millió eurót, a cég profitja pedig harmadával növekedett.A 2015-ös adatok szerint a vállalat lendületes növekedése ebben az évben is folytatódik. A Capital kérésére a vállalat vezetősége által szolgáltatott információk szerint a Renania nettó profitja idén 18%-kal, míg árbevétele 16%-kal növekedett az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

9. Fodor Zsolt és Szilvia (209)

Vagyon: 24-25 millió euró Lakhely: Kolozs megye Szektor: telekommunikáció, kereskedelemAz EuroGSM-et alapító kolozsvári házaspár 25 pozíciót tudott javítani tavalyhoz viszonyítva a Top 300-as ranglistán. A Fodor Zsolt és Szilvia által 18 éve alapított vállalat az elmúlt években bekebelezte legnagyobb versenytársait, a cég jelenleg az Orange Romániával, valamint a legnagyobb PrePay-kártya forgalmazóval, a Mobile Distribution nevű vállalattal áll partnerségben. Az EuroGSM 2014-ben 12%-kal, 21,2 millió euróra tudta növelni árbevételét, és 1,1 millió euró működési nyereséget jegyzett.

10. Prosszer Zoltán (230)

Vagyon: 22-24 millió euró Kor: 51 éves Lakhely: Maros megye Szektor: kábelgyártás

Prosszer Zoltán a Sadalbari nevű cégén keresztül a hazai autóipar egyik legdinamikusabban fejlődő vállalata, az Electromureş privatizálása után létrejött Romcab egyik tulajdonosa. A kábelgyártásra specializálódott vállalat rendkívüli növekedési ütemet diktált az elmúlt években, 661 millió lejes árbevétel mellett a cég 25 millió lejes profittal zárta 2014-et.

A vállalat termékeit főként olyan fejlődő országokba exportálja, mint Oroszország, Törökország, Csehország és Horvátország. A Romcab idén 15 millió euró hitelt vett fel a Nemzetközi Beruházási Banktól, az összeget főként alapanyagok beszerzésére költi a vállalat.

Érdekesség, hogy a részvények 69%-át birtokló Prosszer mellett a vállalat másik fő részvényese a Morgan Stanley amerikai befektetési bankcsoport.

11. Korponay Ferenc (258)

Vagyon: 20-21 millió euró Kor: 48 éves Lakhely: Máramaros megye Szektor: állatgyógyászati termékekA Korponay család 1998-ban alapította az állatgyógyászati termékeket gyártó vállalatát. A Maravet részvényeinek 50%-át idén a világ egyik legjelentősebb iparági vállalata, a Henry Schein vásárolta fel. Annak ellenére, hogy Korponay Ferenc megtarthatta a vállalatnál betöltött vezérigazgatói pozícióját, meglepetésre tulajdonrészt vásárolt a Biovet Disrtibution nevű, azonos iparágban működő vállalatban is.Korponay hobbijai közt a menedzsment mellett a mezőgazdaságot és a sportot emeli ki, az elmúlt évben jelentős összeggel támogatta a nagybányai kézilabdacsapatokat.

12. Bara Levente (279)

Vagyon: 18-19 millió euró Kor: 39 éves Lakhely: Fehér megye Szektor: élelmiszeriparA listára először felkerülő Bara Levente egyedüli tulajdonosa a Fehér megyei Supremia Grup nevű élelmiszeripari vállalatnak. Az üzletember 2000-ben indította első üzemét, amelyet a jelentős keresletnövekedés miatt egy újabb termelési egységgel volt kénytelen bővíteni egy 9 millió eurós beruházást követően.A vállalat üzleti forgalma az elmúlt évben 9%-kal növekedett, és elérte a 35 millió eurót. A cég jelenleg 260 alkalmazottat foglalkoztat, a Capital azt is kiemeli, hogy egy jelentősebb beruházásnak köszönhetően a Supremia teljes egészében zöldenergiával működik.

Címlapfotó: ziare.ro

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!