Világrekordra készülnek Szentsimonban: székely drón dönthet lebegési csúcsot

2015. október 29. – 08:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 99 perc 23 másodperces lebegési rekordot adnák át a múltnak.

A világcsúcsot tartó amerikai Forrest Frantz mérnök drónjának 99 perc 23 másodperces lebegési rekordját döntené meg holnap Csíkszentsimonban a Spider Drone Security nevű cég. Lénárd András üzletember, a vállalat egyik tulajdonosa megkeresésünkre elmondta, nagyon sok tényezőtől függhet a rekordkísérlet. „Ebben a pillanatban 50% esélyt látok arra, hogy sikerrel járunk” – mondta.

Rámutatott, a technológia már eléggé ki van élezve ahhoz, hogy minden apróság számítson. Az időjárás is jelentősen befolyásolni fogja a rekordkísérletet, amelyet azért időzítettek délelőttre, mert a reggeli órákban várható 2-3 kilométer/órás szélerősség mellett nagyobb esélyük van a sikerre.

„Fagypont alatt nem repülhetünk, nulla fok fölötti hőmérsékletre pedig 9 és 10 óra tájékán számíthatunk, így eléggé szűk időkeret áll a rendelkezésünkre” – mondta Lénárd, aki hozzátette: „ha a szél 5-6 kilométer/órára erősödik, akkor már nagyon kevés esélyünk marad a rekord megdöntésére”.„Még most, az utolsó órákban is teszteket, finomításokat hajtanak végre az eszközön. Az utolsó pillanatig dolgozni fognak azon, hogy sikerüljön lefaragni a drón súlyából, hiszen néhány gramm is sokat számíthat” – mondta a vállalkozó.

A drónt készítő céget Lénárd Bustya Attila csíkszeredai mérnökkel közösen alapította. Lénárd szerint a fiatal feltalálónak jelenleg 14 olyan újítása is van a dróntechnológia területén, amelyek már a szabadalmazási fázisban vannak. A vállalkozó elmondta, hisznek benne, hogy 3-4 szabadalmuk akár a légitechnikát is forradalmasíthatja.

„A rekordkísérlet Bustya Attila érdeme. Én csupán megpróbáltam mellé állni üzleti szempontból és persze anyagilag. Ezeket a drónokat itt gyártjuk szentsimonban, az alkatrészek több mint fele saját gyártású, mélysejtes technológiával, 3D nyomtatóval, fröccsentővel és karbonszálas CNC géppel készülnek” – mondta Lénárd.

„Érdekesség, hogy most 17 órával a repülés előtt kaptuk meg a vállalat Aircraft Manufacturer bizonyítványát, valamint a külterületre szóló felszállási engedélyt. Tudni kell, hogy Romániában ezeket az eszközöket úgy kezelik, mint egy repülőgép, ezért repülőgépregisztrációra van szükség” – magyarázta Lénárd.

A rekordkísérlettel az is a cél, hogy a startup drónjai a nemzetközi figyelem középpontjába kerüljenek. „A drónoknak manapság nagyon sok felhasználási módja van. Mi négy applikációra fókuszálunk. Az egyik fejlesztésünk például egy tűzoltásra alkalmas drón, amelynek az egyedisége abban áll, hogy a földi állomás egy minden terepviszonnyal megküzdő autó lesz. De lesz határőrségre, vagy ipari létesítmények megfigyelésére, gáz- és villanyvezetékek, valamint magasfeszültségű villanyhálózatoknak a monitorizálására alkalmas drónunk is” – magyarázta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!