PewDiePie-nak hívják, és 40 millió tesója van a legjobban kereső YouTube-sztárnak

2015. október 21. – 06:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Forbes összeállította a legjobban kereső YouTube-sztárok listáját. Van köztük gamer, táncoló hegedűművész és sminkes is.

Tízmilliárdszor nézték meg a videóit és 40 milliós „tesóhadserege” van Felix Kjellbergnek , ismertebb nevén PewDiePie -nak, a világ legjobban kereső YouTube-sztárjának. A 25 éves svéd fiatalnak az elmúlt évben összesen 12 millió dollár adózás előtti bevétele származott a legnagyobb videómegosztóra feltöltött videóblogjaiból. Ezekben a videókban PewDiePie legtöbbször játszik: videójátékokat próbál ki, közben pedig viccesen kommentál. De tanította videoblogjában már hasznos svéd szavakra is a rajongóit, péntek esténként pedig válaszol a rajongók közösségi médián feltett kérdéseire.A mintegy 40 millió követőt, vagy ahogyan ő hívja, tesókat számláló YouTube-csatornája még a reklámipar nagyjainak figyelmét is felkeltette. A legkülönfélébb kütyüket gyártó technológiai vállalatoktól kezdve a legőrültebb, szinte semmire nem használható termékek megálmodói is véleményvideók készítésére kérik fel a svéd vloggert, akinek már saját termékeket áruló webáruháza is van: vehetünk PewDiePie-os posztert, pólókat, hátizsákot és napszemüveget is.Abban a kevés interjúban, amit eddig adott, a világ leghíresebb videóbloggere szinte mindig elmondja, hogy elsősorban nem a pénz motiválja és szeretné ha a nézői továbbra is inkább barátként, mintsem celebként tekintenének rá. Ennek ellenére PewDiePie valóságos médiasztár lett, ami a keresetének növekedésében is meglátszik: míg az elmúlt évben 4 millió dollárt szedett össze a vloggerkedéssel, 2015-ben ez a szám megháromszorozódott. A csatornájára feltöltött napi 3-4 saját készítésű videónak, és a tesók számának elképesztő bővülésének köszönhetően PewDiePie egy egyszemélyes médiabirodalomra kezd hasonlítani. Egészen elképesztő, de az alábbi legjobb pillanatai összesítő videoját majdnem 70 millióan látták:

Már elkészült a legjobban kereső YouTube-sztárok első ranglistája is A YouTube legnézettebb vloggereit már a híres Forbes magazin is komolyan veszi. Annyira, hogy a legrégebbi amerikai üzleti magazinnál elérkezettnek látták az időt, hogy elkészítsék a világ legjobban kereső YouTube-sztárjainak ranglistáját is . Erre PewDiePie mellett 9 másik csatorna tulajdonosa került fel, a Top10-be kerüléshez pedig 2,5 millió dolláros adózás előtti eredményre volt szükség. A lista elkészítéséhez szükséges adatokat pedig a Nielsen közvéleménykutató, az IMDB és egyéb hasonló források mellett az ügynökök, menedzserek, ügyvédek, iparági bennfentesek és persze maguk a YouTube-sztárok szolgáltatták.A legjobban kereső YouTube-sztárokban nem sok közös vonás figyelhető meg, viszont mindannyian fiatalok (olyan is akad, akinek a bevételeit a szülei kapják meg), és egy személyben a rendezői, a producerei és a szereplői is a saját produkciójuknak. Van köztük gamer, táncoló hegedűművész, amolyan kozmetikai tanácsadó, és valahogyan milliók kíváncsiak arra, amit csinálnak.

2. Smosh és Fine Brothers (8,5 millió dollár) A világ második legjobban kereső Youtube-sztárjainak járó címet 8,5 millió dolláros éves keresettel megosztva két csapat kapta meg. Az egyik a gyerekkori legjobb barátoknak számító, sacramentói Ian Hecox és Anthony Padilla alkotta Smosh. A Forbes szerint a csapat annak köszönheti sikerét, hogy a YouTube segítségével újrafogalmazta, mit jelent komédiásnak lenni a 21. században. A csapat párhuzamosan 5 YouTube csatornát futtat, amelyek közül a legtöbbnek 21 millió feliratkozója van, Smosh Games csatornájukat 6 millióan követik, de a spanyol nyelvű ElSmosh csatornájukra is 2 millióan kíváncsiak. A Smosh egyébként júliusban saját filmet is kiadott, ide kattintva pedig az egyik Flappy Bird őrület idején készített videójukat érhetitek el, talán ez kicsit könnyebben emészthető a kezdőknek. Alább pedig a Smosh című film hivatalos trailerét láthatjátok:

Szintén 8,5 millió dollárt keresett az elmúlt évben a Fine Brothers. Benny és Rafi Fine karrierjében az jelentette a legnagyobb előrelépést, amikor kitalálták a reakció-sorozataikat. Az itt elérhető 32 milliós nézettségű videóban például gyerekek reagálnak a Harlem Shake-re. A Fine Brothers Entertainment nevű csatornájuknak már 13 milliónál is több követője van, a videóik összmegtekintése pedig már 3,5 milliárd felé közelít. Igaz, ők az egyik legrégebbi csapat a szakmában, a csatornájukat 2007-ben hozták létre. Idei jövedelmüket az is jelentősen emelte, hogy 2014-ben megállapodtak a Viacom tulajdonában álló Nickelodeon nemzetközi filmcsatornával egy saját sorozat elkészítéséről React to That címmel.

4. Lindsey Stirling (6 millió dollár)Lindsey Stirling hegedül és táncol. Akkor vált világszenzációvá, amikor a kettőt egyszerre kezdte csinálni (megkoreografált hegedűjátékot kezdett előadni). Stirling 2007-től osztja meg a videóit YouTube-on, azt követően döntött így, hogy egy nagy kiadó az utolsó pillanatban visszatáncolt egy a kaliforniai előadóval kötendő lemezszerződés elől. A YouTube-csatornájának és az élő előadásainak köszönhetően Stirling már 6 millió dollárt keres évente. A YouTube-sztár sikerét azzal magyarázza, hogy nem a lemezkiadók vagy rádiók próbálják lenyomni az emberek torkán azt, amit csinál, hanem tulajdonképpen a követői találtak rá, így kicsit a magukénak is érzik.

5. Rhett & Link és KSI (4,5 millió dollár)Rhett McLaughlin és III. Charles Lincoln Neal , azaz Rhett & Link az Észak-Karolinai Állami Egyetemen szereztek mérnöki diplomát, majd egy multinacionális vállalatnál dolgoztak addig, amíg meg nem alapították saját csatornájukat. A leginkább humortartalmakat gyártó csapat viszonylag öregnek számít a szakmában, Rhett 38 és Link 37 évével a legidősebbek a Forbes listáján. A duó a Good Mythical Morning című reggeli TV-műsorral robbant be véglegesen, jövedelmük felét a videókban elhelyezett reklámok adják. Olyan cégektől is kaptak már megbízást mind a Toyota, a Wendy's vagy a Gilette.

Szintén 4,5 millió dollárt keres évente, viszont videójáték-kommentálással foglalkozik a brit KSI , vagyis Olajide Olatunji. KSI YouTube-csatornája népszerűségét kihasználva még saját hip-hop számmal is debütált idén, a Lamborghini című szám áprilisban több toplistán is a legjobb 30-ba került az Egyesült Királyságban. A márciusban közzétett videót azóta 25 millióan tekintették meg:

7. Michelle Phan (3 millió dollár) A toplista hetedik helyére a 3 millió dolláros éves keresetet elkönyvelő autodidakta sminkes, Michelle Phan került fel. Phan arra tanítja a követőit, hogyan sminkelhetik saját magukat kedvenc hírességükké. A Forbes kiemeli, a sminkes kitűnő üzleti érzékkel fektette be a YouTube-csatornájából származó bevételeit, már saját sikeres kozmetikai vállalatot is működtet. Ebben a videóban éppen azt mutatja meg, hogyan sminkelhetik a lányok magukat a Trónok harca egyik híres szereplőjévé:

8. Lilly Singh, Roman Atwood és Rosanna Pansino (2,5 millió dollár) A toplista nyolcadik helyén holtversenyben hárman is végeztek. Alább az indiai származású, de már Kanadában élő Lilly Singh stand-up komikusról nézhettek egy videót, aki egyébként énekes-karrierbe is kezdett idén, és már túl van egy 27 városon átívelő turnén.

Szintén nyolcadik Roman Atwood, akinek online csínytevő videói mintegy 7 millió követőt vonzottak. Idei jövedelmét jelentősen emelte az a Nissannal kötött megállapodás, amelynek terméke az alábbi a videóban látható, de Atwoodnak is van már saját webáruháza , ahol saját termékeit árulja.

2,5 millió éves jövedelme volt idén Rosana Pasinónak is, aki saját főzésről szóló oktatóvideókkal kezdte karrierjét a YouTube-on. Azóta megírt már több szakácskönyvet is, a jövedelmének legnagyobb része viszont abból származott, hogy az év elején partnerséget kötött a Wilton Brands nevű vállalattal a Hogyan készítsünk? című sorozat legyártására.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!