Milliárdosok furcsa szokásai: miért hordja ugyanazt a pólót Zuckerberg, és hova bújik el Bill G?

2015. október 14. – 06:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A világ legmenőbb milliárdosai szerint nem elég egy jó ötlet vagy az innováció, a kiemelkedő sikerhez furcsa szokások is kellenek.

A világ három legmenőbb milliárdosában két közös dolog is van, az első, hogy a hétvégéket is beleértve egyikük sem dolgozik kevesebbet heti 70 óránál, a második, hogy az elfoglaltságuk miatt mindhárman saját furcsa szokásokat alakítottak ki. De miért menekül a szürkületbe Mark Zuckerberg , hova tűnik el egy egész hétre Bill Gates , és hogyan tud párhuzamosan három eltérő profilú vállalatot is irányítani a Vasember? A Business Insider a három milliárdos legfurcsább szokásait foglalta össze.

Miért hordja minden nap ugyanazt a pólót Zuckerberg?

Az egyik legfurcsább szokás kétségkívül Mark Zuckerberg Facebook-alapító nevéhez köthető, aki minden munkanapján ugyanazt a szürke pólót hordja, amire esetenként egy kapucnis felsőt vesz fel. Zuckerberg szürke pólója nagyon hamar szemet szúrt a médiának és a vállalat alkalmazottainak is. Az egyik szokásos csütörtöki vezérigazgatói interjúnak nevezett eseményen, amelyen a Facebook-dolgozói bármilyen kérdést feltehetnek a 31 éves milliárdosnak, azt a kérdést szegezték az alapítóhoz, hogy mi az oka az igencsak furcsa öltözködési szokásainak.Zuckerberg szerint az ugyanolyan pólók viselése segít neki koncentráltnak maradni, és kevés fölösleges energiát fölhasználni. „Ha bármennyi energiát is fordítanék arra, hogy eldöntsem, mit vegyek fel reggel, akkor úgy érezném, nem a munkámat végzem, hiszen nem a Facebookra gondolok” – magyarázta.

A „csodagyereknek” egyébként bár ez a legismertebb, nem ez az egyetlen visszafogottságra utaló szokása. Zuckerberg például nem a Facebook-vezetőség rendelkezésére bocsátott Audi-autóflottát használja, hanem egy viszonylag szerény felszereltségű Acurával jár be a Palo Altó-i főhadiszállásra.Zuckerberg a Business Insider szerint nemrégiben három ingatlant vásárolt Kaliforniában, ennek ellenére továbbra is abban a kis lakásban él, amelytől az általa alapított vállalat csak néhány háztömbnyire található. A naponta saját bevallása szerint 15 órát dolgozó milliárdos korábban azt nyilatkozta, hogy minnél több extravagáns dolog nélkül éli az életét, annál inkább tud a munkája során meghatározott célokra összpontosítani.

Gates három monitoron dolgozott egyszerre

Még egy néhány éve írt blogbejegyzésében Bill Gates, a Microsoft alapítója arról számolt be, hogyan képes a vállalat elnökeként, vezérigazgatójaként és vezető szoftvertervezőjeként (akkor még ezeket a feladatok töltötte be a Microsoftnál) megbirkózni a nagy mennyiségű napi teendőjével.A bejegyzése szerint akkoriban Gatesnek napi száznál is több munkához köthető fontos emailre kellett válaszolnia, ezt pedig három különböző monitoron történő párhuzamos munkavégzéssel tette meg. Gates az első monitoron a beérkező leveleit követte, a másodikon a kimenő emaileket fogalmazta, míg a harmadik képernyőn általában egy böngésző volt elindítva. „Csak így tudok annyi figyelmet fordítani minden levelezésemre, amennyit az megérdemel” – írta. Gates szerint a papírok nélküli, de hatalmas monitorokkal ellátott íróasztal volt a produktivitásának egyik legfontosabb tényezője abban az időszakban.

Emellett a Microsoft-alapító arról is híressé vált, hogy minden évben egy hetet (ThinkWeek) tölt a világtól teljesen elzárva egy erdőben található nyaralóban. A kuckójába, ahogyan ő nevezi, csak könyveket és vállalati dokumentumokat visz magával, alaposan kielemzi az elmúlt év eseményeit, a jövőbeni stratégiákat, és megvizsgálja azokat a vállalatokat vagy intézményeket, amelyekkel éppen valamilyen fontosabb partneri megállapodást készülnek kötni. Gates többször is elmondta, hogy a ThinkWeek számára a legfontosabb esemény az évben, a rengeteg könyv, amit magával visz, és a teljes elzártság a hét nap alatt teljesen feltölti, és rendkívül hatékonnyá teszi az év hátralevő részében.

Elon Musk: mindent egyszerre

Az igazi Vasembernek becézett Elon Musk három végrehajtói munkakört tölt be párhuzamosan: ő a vezérigazgatója a SpaceX nevű űrkutatási magánvállalkozásnak, és a leginnovatívabb autógyártónak tartott Tesla Motors vállalatnak, emellett elnöki pozíciót tölt be a SolarCity nevű cégnél is. Az sem véletlen, hogy mindenkinek a képregényhős jut eszébe róla, a filmbeli Vasembert alakító Robert Downey Jr. ugyanis bevallottan róla formálta meg a szuperhős karakterét, így

valójában nem is ő hasonlít a Vasemberre, hanem Tony Stark rá.

A 44 éves Musk 6-6 és fél órát alszik és 15 órát dolgozik naponta. Öt gyermek édesapjaként elmondása szerint nem volt más választása, mint tökéletesre fejlesztenie a párhuzamos munkavégzést, így a multitasking mesterévé vált: miközben e-maileket ír, ellenőrzi a számlákat, a vállalati meetingek közben a telefonján is megbeszéléseket folytat, s újabban egyre gyakrabban előfordul, hogy esténként a gyerekeivel az ölében dolgozik a számítógépén, mert úgy érzi, így tudja a legtöbb időt velük tölteni. (Ezen beismerése miatt nemrégiben nem kevés kritikát kapott.)

Musk saját bevallása szerint soha nem áll le a munkával, naponta 15 órát tartózkodik az irodájában, hetente 100 óránál is többet dolgozik. Ennek ellenére Zuckerberggel ellentétben extravagáns életet él, menő autókkal jár és egy kisebb kastélyban lakik. Max Chafkin amerikai szerző még 2007-ben úgy jellemezte Muskot, mint akit „a koffeinen kívül az a cél viszi előre, hogy egy napon benépesítse a Marsot”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!