Az internet tartalmat eszik, ha mi jól tartjuk, akkor ő is jól tart minket

2015. szeptember 22. – 07:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Makroelemző, marketinges, EU-s pályázati szakértő és DrLinkedin is előadást tartott a kolozsvári RMÜE konferencia résztvevőinek.

„Eléggé izgalmasra sikerültek a nyári hónapok. Előzőleg arra lehetett számítani, hogy a következő év folyamán némi gyorsulás fog bekövetkezni a gazdaságban, az utóbbi néhány hét eseményei ezt azonban felülírták” – indított a Romániai Magyar Üzleti Egyesület kolozsvári konferenciájának első előadójaként Bálint Csaba , az OTP Bank Románia makrogazdasági elemzője. Bálint előadásában a világgazdasági történések mellett Románia makrogazdasági helyzetéről és a jövőbeni várakozásokról is részletes képet mutatott a résztvevőknek. Elmondta, az Egyesült Államok gazdasága már egészséges képet mutat. Az ország GDP-növekedése közelíti a 2,5%-ot, a bruttó hazai össztermék (GDP) ilyen mértékű bővülése pedig már megfelel annak a hosszú távú átlagnak, amit nehány évtizedre visszatekintve Amerikától megszokhattunk. Az Európai Unió gazdasága viszont még mindig problémákkal küzd, Bálint szerint ugyanakkor „ha minden jól megy”, a bővülés lépésről lépésre itt is megközelítheti a 2%-ot. Aggodalomra adhat okot ugyanakkor a kínai gazdaság teljesítménye: míg a júliusi adatok még csak enyhébb, az újabb adatok a várakozások szerint már jelentős mértékű lassulásról fognak beszámolni.

Bálint rámutatott, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok gazdasága már eléggé jó képet mutat, és az Európai Unióval ellentétben az ország munkanélküliségi rátája is alacsony szinten van, a Fed (az USA jegybankja) régóta rekordmélységben tartja az egész világgazdaság szempontjából jelentős fontosságú alapkamat szintjét, s ezen a nagy figyelmet kapó csütörtökön tartott ülésén sem változtatott. Az elemző szerint a döntés a kínai gazdaság teljesítménye miatti óvatosságra utal.„Kínában volt egy nagyon jó, 2008-2009-ig tartó időszak, amikor 10 milliós nagyságrendben költözött vidékről városba a lakosság. Ez óriási növekedést jelentett a munkaerő-kínálatban. Ezzel egyidőben a tőke mennyisége és a beruházások mértéke is jelentősen növekedett. Hatalmas gazdasági csodát láthattunk. Amikor viszont 2009-ben beütött a válság, az export-orientált kínai gazdaság már nem tudott ugyanolyan eredményeket hozni” – mutatott rá Bálint. Hozzátette: a kínai gazdaság belső fogyasztás serkentésével történő átstrukturálása csak többé-kevésbé járt sikerrel, viszont jókora adósság összegyűjtésével járt. Emellett az elmúlt időszakban elszállt a tőzsde, jelentős korrekció következett be, és egyre inkább úgy tűnik, hogy Kína gazdaságára egy keményebb földet érés, hard-landing vár.

Mennyire érinthet ez minket?

Kínában 2011 és 2013 között több cement került felhasználásra, mint az Egyesült Államokban az egész 20. században. Az ország gazdaságának lassulásával ugyanakkor jelentős mértékben csökkent Kína nyersanyag-felhasználása is, ami komoly visszaesést eredményezett a nyersanyag-árakban. Bálint elmondta, minket is bizonyos szempontból érint Kína gazdaságának lassulása, hiszen egy globális szereplőről beszélünk, és Románia is exportál az ázsiai országba. A kialakult helyetből ugyanakkor van versenyelőnye is Európának, hiszen a nyersanyagokban nem annyira gazdag kontinens most olcsóbban juthat hozzá az alapanyagokhoz.

Románia makrogazdasági helyzete

– 2014-2015 fordulóján a gazdaság mérete újra elérte a gazdasági válság kitörését megelőző szintet.- Az év nagyon jól kezdődött, a második negyedéves GDP-adatok viszont kellemetlen meglepetéseket hoztak. Ennek ellenére továbbra sem kell panaszkodnunk, 3,7%-os éves növekedésre számíthatunk.- A növekedés elsősorban a fogyasztás növekedésének köszönhető, de a beruházások is jelentősen hozzájárultak a bővüléshez. Nem úgy a nettó export, amely az Európai Unió gyengélkedése miatt elmaradt a várt értékektől.- A következő negyedévben kedvező kép látszik kirajzolódni. Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a fogyasztás növekvő trendje várhatóan továbra is fennmarad, a mezőgazdaság viszont jelentősen leronthatja a harmadik negyedéves eredményeket.

Linkedin. Eszköz, amivel jó lenne élni.

A PayPal Mafia neve bizonyára sokak számára ismerős. Igazából önmagukat hívják így azok a személyek, akik megalapították a PayPal nevű internetes céget, és eladták azt az eBaynek. Közülük ketten is tagjai voltak annak az öttagú csapatnak, amely létrehozta a Linkedint. A 2003. május 5-én alapított közösségi oldalnak első hónapban még csak 2 200 tagja volt, a felhasználók száma mára viszont elérte a 380 milliót – indított DrLinkedin, azaz Bánki Tamás Linkedin szakértő. (A Bánki Tamással készített interjúnkat ide kattintva olvashatjátok.)

A közösségi oldalon már 200-nál is több iparág jelölhető be tevékenységi területként, a tagok 5 ezernél is több készséget sorolhatnak fel. A percenként 120 új taggal bővülő oldalon az álláskeresők 2 milliónál is több álláshirdetés közül válogathatnak. Előadásában DrLinkedin három olyan eszközre is felhívta a figyelmet a Romániában már mintegy 1,7 millió tagot számláló közösségi oldalon, amelyet mindenkinek érdemes lehet használni. Az egyik a SlideShare , előadások széles körben történő megosztására alkalmas eszköz, amely gyakorlatilag az énmárka és a vállalati brand erősítésére szolgál. Bánki szerint az, hogy a Slideshare segítségével teljesen ingyenesen oktatást nyújtunk, az előadásainkat a tagok számára elérhetővé tesszük, az énmárka fejlesztése mellett a vállalatok növekedésének is jót tehet.Bánki elmondta, a Linkedin változik, közösségi oldalból most már egyre inkább egy nagyon komoly tartalmi oldallá válik. Az egyik legjelentősebb tartalmi platformja a Linkedinnek a Pulse , amelyet úgynevezett véleményvezérek írhatnak, de hetente 130 ezer új bejegyzés kerül fel a Linkedin Long Form Postnak hívott, mindenki számára elérhető, nem hivatalos blogfelületre is. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes aktívnak lenni az oldalon, hiszen

„az internet tartalmat eszik, ha mi jól tartjuk az internetet, akkor ő is jól tart minket”.

DrLinkedin kitért a nemrég 1,5 milliárd dollárért felvásárolt Lynda.com oldalra is, amelyet a Linkedin vezérigazgatójának elmondása szerint azért vásároltak meg, mert a közösségi oldal kulcsfontosságú készségek fejlesztését segíti elő a tagok számára. Az oldalon 3 500 kurzus és 144 ezer oktatóvideó érhető el a felhasználók számára, amelyeket mindössze 250 oktató állít össze.

Hasznos tippek DrLinkedintől

– Ha van fényképünk a Linkedinen, akkor 11-szer többen néznek meg, ha a készségeink is fel vannak tüntetve, akkor 4-szer annyian.- Az első benyomást a fénykép adja meg, érdemes 500x500 pixeles, mosolygós portréképet feltölteni. Fontos, hogy a képen az arc jól látható legyen, hiszen az üzleti tárgyalásokon, az állásinterjúkon, vagy egyszerűen csak az utcán könnyebben felismerhetőek, megjegyezhetőek leszünk.- A név megadásánál jobb, ha nem használunk ékezeteket, mivel a külföldi cégeket zavarhatja. – A 120 karakteres szakmai fősor legyen egyedi, ne a pontos funkciónkat adjuk meg. (Pl.: a vállalatnál én vagyok az, aki...)

Magyar Termék Nagydíj Pályázat – a tartós minőségű pozitív reklám

A Magyar Termék Nagydíj Pályázat is a kommunikáció egyik fajtája. Egy minőségtanusító védjegy, de akár úgy is gondolhatunk rá, mint egy pozitív reklámra. Olyan áruk és szolgáltatások, valamint vállalatok minősítésére szolgál, amelyek képesek hosszan tartóan jó minőséget előállítani, közben pedig energiahatékonyan, környezettudatosan, és a szellemi tulajdon védelmének érdekében végzik tevékenységüket – kezdte előadását Kiss Károlyné Ildikó , a Magyar Termék Nagydíj Pályázati (MTNP) Iroda ügyvivő igazgatója, aki Bálint Ágnessel , a TÜV Rheinland InterCert Kft. stratégiai projekt igazgatójával közösen beszélt a minőségtanusító védjegyről.Az előadók elmondták, a MTNP az egyetlen olyan magyar minőségtanusító rendszer, amely nem szakmaspecifikus. A minőségtanusító védjegy elnyerésére olyan társaságok pályázhatnak, amelyek Magyarországon forgalmazott terméket vagy szolgáltatást állítanak elő. Kiss Károlyné bejelentette, hogy a pályázati iroda a 18. évében eljutott oda, hogy idén kiterjeszthette a Magyar Termék Nagydíj Pályázatot a magyarországi piacon is forgalmazott terméket vagy szolgáltatást előállító határon túli szervezetek, vállalatok számára is.

„Már 2012-ben felmerült, hogy a határon kívüli térségek is szeretnének a rendszerhez kapcsolódni, de akkor még nem tudtuk megteremteni annak a lehetőségét, hogy a határon túli szervezetek pályázatait is fogadni tudjuk. Ezért 2013-ben a pályázat kíírói tanácsa megalapította a Magyar Nagydíj Pályázat Régiók Díja különdíjat, amit olyan szervezetek, vállalkozások kaphattak meg, amelyek a minőség kommunikálása mellett nagy hangsúlyt fektettek a magyar-magyar kapcsolatok fejlesztésére is” – magyarázta Kiss.

Magyar Termék Nagydíj Pályázat Régiók Díja különdíj erdélyi díjazottjai

– Marosvásárhelyi Studium Alapítvány- Székelyudvarhelyi Modern Üzleti Tudományok Főiskola- Sapientia Alapítvány- Csíki Sör Manufaktúra és a Lixid Projekt Kft.

Minden a kontrollról szól, a marketing is

Farkas Levente , a Marketingiskola.ro alapítója és a Szájreklám című könyv szerzője előadásában elmondta, ma már olyan nagy mennyiségű marketing eszköz, csatorna áll a rendelkezésünkre, hogy „vállalkozó legyen a talpán, aki el tudja dönteni, hogy melyiket használja”. „Minden vállalkozó fel tud sorolni legalább 30 marketing csatornát, de ha megnézzük, hogy ezek közül hányat használ, akkor már gondban vagyunk. Nem olyan egyszerű eldönteni ugyanis, hogy melyik az az eszköz, amely a mi vállalkozásunk, a mi piacunk, a mi lehetőségeink és a versenytársi környezetünk körében a legjobb” – mutatott rá.

Farkas elmondta, minden termék és szolgáltatás egy megoldást testesít meg a fogyasztók valamely problémájára. „A fogyasztók tulajdonképpen azért hajlandóak fizetni egy megoldásért, mert nem tudják kontrollálni a dolgokat. A legtöbb vállalatnál viszont nem teljesen egyértelmű a vezetőség számára, hogy mi az a probléma, amelyet a vállalat megold, és valójában mi az, amit az ügyfelek kontrollálni szeretnének” – hívta fel a figyelmet. Farkas szerint a kis- és közepes vállalkozások 90%-a jelenleg is a piac lendületéből el, csupán a vállalkozások kis százalékára jellemző, hogy aktívan építeni tudja a piacot.

Kiélezett verseny várható az EU-s pénzekért

Kis- és középvállalkozásoknak kiírt pályázási lehetőségekről szólt Nagy Imecs Péter EU Pályázási UPDATE című előadása. A Goodwill Consulting stratégiai igazgatója elmondta, sajnos a 2007-2013-as időszakhoz viszonyítva a kis- és közepes vállalkozásoknak szánt összegek jelentősen csökkentek. A szakértő szerint emiatt sokkal nagyobb versenyre kell számítani, hiszen az előző periódusban elérhető 6 milliárd euró helyett a 2014-2020-as időszakban csak 3 milliárd euró áll a KKV-k rendelkezésére.

„Azoknak lesz a legnagyobb esélye sikeresen pályázni, akik a legelső pályázati kíírásokon vesznek részt. Egy vállalat minél inkább a legelső pályázati kiírások felé orientálódik, annál nagyobb esélye lesz arra, hogy ne a maradék pénzekért folytatott kiélezett versenyben vegyen részt” – mondta Nagy Imecs Péter, hozzátéve: a jelenleg meghirdetett pályázati kiírásokra most kell jelentkezni, nincs értelme a várakozásnak. A konferencia panelbeszélgetéseiről külön cikkben számolunk be.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!