Felvételt hirdet Európa egyik legmenőbb vállalkozás-gyorsítója

2015. szeptember 10. – 11:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sikertörténetekről és a csapat fontosságáról is beszélgettünk Cedric Maloux-val, a prágai StartupYard accelerator ügyvezetőjével, aki különösen megdicsért két székelyföldi fiatalt.

Idén valószínűleg 200-nál is több kis technológiai vállalat, vagy ötletet képviselő csapat álmodik arról, hogy meghívást nyerjen Közép-Kelet-Európa egyik legjobb startup-gyorsító műhelyébe, a prágai StartupYardba. Az acceleratorral már korábban is foglalkoztunk, amikor egy székelyföldi csapat, a Shoptsie alapítói három igencsak intenzív hónapot tölthettek a cseh fővárosban. Azóta viszont már az új programot is meghirdette a Cedric Maloux ügyvezető igazgató által irányított vállalkozás, amely részeként nem kevés pénzhez, és a mentoroknak köszönhetően rengeteg tudáshoz juthatnak hozzá a kiválasztott csapatok.

November 11-ig lehet jelentkezni a StartupYard következő accelerator-programjára. A többi inkubátorházhoz viszonyítva miben különleges vagy más az általatok nyújtott lehetőség?

Cedric Maloux: – Nos, az valóban úgy tűnhet, hogy minden startup accelerator közel ugyanazt csinálja, ennek ellenére mindenik ilyen vállalkozás teljesen egyedi programot kínál. Ezeknek a programoknak az összeállítása természetesen függ a csapatunk korábban szerzett tapasztalatától, a vezetőség és a befektetők érdekeitől, de az elmúlt években gyorsított startupok típusától is. Az accelerator legfontosabb része ugyanakkor az itt kialakult közösség, különösen gondolok itt a mentorokra .A StartupYardnál a gyorsítást tulajdonképpen a mentorok végzik, hiszen felgyorsítják a kommunikációt a kezdő startupoknak még szinte teljesen új üzleti világgal. Minden egyéb, amit a StartupYardnál csinálunk – a workshopok vagy a demo napok – nagyon hasznos, viszont a mentorok nélkül az egész túlságosan is akadémikus jelleget öltene. A mentorok azért vannak itt, hogy már rögtön az elején egy hasznosítható kapcsolati hálóval szolgáljanak a startupok számára.

Nincs olyan, hogy legjobb accelerator. Inkább egy adott startup számára megfelelő acceleratorról beszélhetünk. Sokat dolgozunk azon, hogy az együttműködés ne csak arról szóljon, hogy ők megfelelnek a programunkban való résztvételnek, hanem arról is, hogy mi is megfeleljünk az igényeknek. Nem is olyan rég az egyik legjobb startupunk, a TeskaLabs egyenesen a StartupYardból jutott be a londoni TechStars gyorsítóba. A program végeztével Alex Teska , a startup vezérigazgatója elmondta, hogy bár a két gyorsító programjai hasonlónak tűnnek, mégis teljesen eltérő megközelítést követnek, és emiatt is úgy látja, a csapata nem lett volna kész a londoni kalandra, ha először nem a mi programunkban vesz részt. A programok miért éppen három hónapra szólnak? Mi történik a startupokkal ez idő alatt?- Három hónap elég hosszú idő ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű inputhoz juthassanak hozzá a startupok nálunk, de nem túlságosan hosszú ahhoz, hogy az emberek ne akarjanak eljönni otthonról, és ne akarjanak az idejük 100%-ában az itteni tevékenységükre koncentrálni. A három hónapos programjaink eddig nagyon jól működtek. Az első hónapban leginkább arra koncetrálunk, hogy a startupok minél többször találkozhassanak a mentorokkal. Ebben az időszakban a startupok rengeteg tudást, tapasztalatot gyűjtenek, és arra fókuszálnak, hogy megtalálják a valódi problémákat, amelyeken javítaniuk kell. A második hónapban a résztvevők a felfedett problémák megoldásával foglalkoznak, ehhez pedig gyakorlati workshopok által sajátítanak el tapasztalatot és tudást. A műhelymunkák tematikája rendkívül tág, UX designtól (user experience design) a szövegíráson át a nyilvános beszédig mindennel foglalkozunk, de leginkább a készségek fejlesztésére helyezzük a hangsúlyt.Általában az jellemző, hogy a startupoknál a srácok ismerik a megfelelő technológiákat, viszont ritkán tudják, hogyan is kellene eladni a termékeiket. Erre a hiányosságra próbálunk odafigyelni. A harmadik hónap arról szól, hogy előkészítsünk egy úgynevezett Demó napot, amikor a startupok kipróbálják a terméküket, és először mutatják meg a világnak.

Az elmúlt évben meghirdetett programotokra 200 startup jelentkezett. Hogyan választotok közülük?- Az elmúlt évben több mint 200 startup jelentkezett hozzánk, az idei nyílt pályázatunk valószínűleg ennél is több ötletet fog vonzani. Választani soha nem könnyű. A legtöbb startupot ugyanakkor csupán írásbeli jelentkezés alapján nehéz felvenni, ezért indítottuk útjának a StartupYard FastLane projektünket, amelynek során Budapestet is beleértve hét városba látogatunk el, és élőben hallgatjuk meg a hozzánk jelentkezők ötleteit. Ugyan az írásos jelentkezésekből is nagyon sokat megtudunk a csapatokról, viszont így sokkal könnyebben megállapítjuk, hogy egy startup valóban tud-e hasznot húzni a programunkból. Az, hogy csupán 7-10 csapatot választunk a több mint 200 jelentkező közül, azt jelenti, hogy sajnos rengeteg nagyszerű és tehetséges embernek nem adjuk meg a lehetőséget, hogy hozzánk csatlakozzon.Gyakran találkozom azzal a véleménnyel, hogy a startupok világában egy jó ötlet tulajdonképpen önmagában semmit nem jelent egy rendkívüli csapat nélkül. Valóban így van?- Teljes mértékben. Nagyon sok startup tagjai azt gondolják, hogy minden az ötlet körül forog. De az az igazság, hogy nem igazán vannak új ötletek, inkább a régi problémák új módon való megközelítéséről beszélhetünk. Olyan csapatokat keresünk, amelyek új gondolkodásmóddal szeretnének közelíteni egy mindenki által ismert, de eddig megoldatlan problémához.Ha egy startup tagjai azt mondják neked egy problémáról, hogy „ismerek egy vállalatot, amely próbálta, és nekik sem sikerült”, akkor annak a csapatnak nem érdemes tanácsokat adni. Ha valóban megéri egy problémával foglalkozni, akkor a megoldásod valószínűleg nem fog működni elsőre. De emiatt tudnak a startupok olyan elképesztőek lenni: megpróbálják új módon csinálni a dolgokat, egészen addig, amíg el nem kezd működni az ötletük, ezt követően pedig rendkívül gyors növekedésbe kezdenek.

Voltak már sikertörténeteitek?- Szerintem a vállalatok, amelyek elhagyták már a StartupYardot, és azóta szépen nőnek és sikeressé váltak, előbb vagy utóbb nélkülünk is befutottak volna. Egyszerűen csak azért, mert az alapítóik vízióval, hajtással és jó képességekkel megáldott emberek. Mi ugyan felgyorsíthatjuk a folyamatokat, de a növekedéshez szükséges hozzávalók már előttünk is megvoltak. Szóval úgy látom, hogy egy jó csapat a mi segítségünkkel nagyszerűvé válhat, és a kis sikerből nagy siker lehet. A sikert viszont úgy fogalmaznám meg minden általunk gyorsított vállalat esetében, hogy jobb, erősebb csapattá váltak-e az alapítók azzal, hogy részt vettek a programunkban? Ebben az értelemben rengeteg sikertörténetről tudok beszámolni.Viszont korai még szerintem, hogy egy igazán nagy sikertörténetről beszéljünk. Nincs a portfóliónkban unikornisnak nevezhető startup, még. Csupán öt éve indultunk, és csak két éve dolgozunk globálisan induló vállalkozásokkal. Vannak vállalataink ugyanakkor, amelyek elképesztő növekedést értek el azt követően, hogy részt vettek az accelerator-programunkban, és amelyek már több tízezer fogyasztót vagy több százezer felhasználót szolgálnak ki.Az egyik legutóbbi startupunk, a TeskaLabs például 350 ezer euróra növekedett csak az elmúlt egy hónapban. Egy másik startup, az albániai Gjirafa kereső is masszívan tudta növelni a felhasználók számát az elmúlt évben, a BrandEmbassy pedig már 1 millió dollár folé emelkedett és 30 személy számára ad munkát. A DameJidlo ételszállítással foglalkozó startupot, amely 2012-ben volt nálunk, tavaly 4 millió euróért vásárolta meg a DeliverHero. Ez csak néhány példa, de ahogy mondtam, korán van még ahhoz, hogy a sikerekről beszéljünk. Viszont biztos vagyok benne, hogy nagy dolgokat fogtok látni tőlünk a jövőben.Egy kis erdélyi csapat, a Shoptsie is részt vett az idei programotokban. Milyen volt Zoltánnal és Zsolttal dolgozni?- Hú! Zoltán és Zsolt azok közé az emberek közé tartoznak, akikkel nagyon szerettünk együtt dolgozni. És a Shoptsie is egy nagyszerű vállalkozás, nagy szurkolói vagyunk. A srácok 24 órát utaztak busszal azért, hogy odaérjenek a prágai interjúra, ez pedig már megadta az alaphangját mindennek, amit az elkövetkezendő időszakban nálunk csináltak. Gyorsan dolgoztak, pozitív volt a hozzáállásuk, és nagyon jól reagáltak a mentorok és a StartupYard csapata által nyújtott hatalmas mennyiségű inputra.Nagyon szeretünk a Zoltánhoz és Zsolthoz hasonló emberekkel együtt dolgozni, hiszen rendkívül sokat tesznek a siker érdekében. Irányíthatjuk őket, segíthetünk nekik, de bennük megvan a nagyszerű dolgok eléréséhez szükséges erő és szenvedély. Nem is lehetnénk boldogabbak, hogy akkor őket is kiválasztottuk. Azt ajánlom, kövessétek őket figyelemmel!

Sokat beszéltünk arról, hogy miért jó egy startupnak az accelerator programjába jelentkezni, de milyen üzleti modell áll a StartupYard mögött?- A StartupYard végső soron egy befektetési gépezet a technológiai startupok iránt érdeklődő befektetők számára. Gyakorlatilag megvásárolunk egy tulajdonrészt az accelerator-programban részt vevő startupokban, amelyek, ha sikeressé válnak, akkor mi is jól járunk. Az acceleratorba felvett cégekbe 30 ezer eurót fektetünk be, a tőke pedig magán és közösségi forrásokból is származik.A pénz viszont, amit a startupokba fektetünk, nem olyan lényeges, mint a program, amelyet kínálunk számukra. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy maga a programban való részvétel elegendő egy startupnak ahhoz, hogy működjön abban a néhány hónapban, amíg befektetőket keres magának. Azért fontos, hogy mi is érdekelt felek legyünk a cégekben, mert így valóban minden figyelmünket a választott csapatra fordítjuk. A startupjainkra nem ügyfelekként, vagy éppen fogyasztóként tekintünk. Partnerek vagyunk velük, és együtt próbálunk előrelépni úgy, hogy megtaláljuk a legjobb útvonalat mindannyiuk számára.A befektetőink számára a StartupYard több célt is szolgál. Egyrészt megadja számukra a lehetőséget arra, hogy több kisebb befektetést is végrehajtsanak, és a többi startupon keresztül osszák meg a kockázatot, másrészt így rengeteg nagyobb potenciális beruházásra is lehetőségük nyílik. Számtalan alkalommal fordult már elő, hogy a befektetőink az accelerator programba felvett startupba közvetlenül fektettek be nagyobb összeget. Azok a befektetések valószínűleg nem jöttek volna létre a StartupYard nélkül, szóval az acceleratorra akár úgy is lehet tekinteni, mint egyfajta átvilágítási rendszerre a befektetőink számára. És még nem is beszéltünk azokról a külső befektetőkről, akik figyelemmel kísérik a programjainkat, és lecsapnak minden kínálkozó lehetőségre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!