A vendégcsapat az értékesebb, mégis szoros eredményre számítunk a magyar-román focimeccs előtt

2015. szeptember 4. – 13:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A selejtezőcsoport rangadója előtt a csapatok piaci értéke szerint térképeztük fel az erőviszonyokat.

Ahogy az minden jelentősebb mérkőzés előtt lenni szokott, a statisztikák és a legnagyobb meccsek legendás mozzanatainak felidézésével telik a Magyarország-Románia labdarúgó mérkőzés előtti utolsó néhány óra is. Miközben a szakírók a játékosok várható formáját és a két szövetségi kapitány által a pályára küldött kezdőcsapatokat próbálják megbecsülni, illetve kitalálni, mi arra vállalkoztunk, hogy a „kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci” elv alapján kezdünk esélylatolgatásba. Pontosabban annak néztünk utána, hogy a mérvadó Transfermarkt.com szakportál szerint melyik ország válogatottjának a piaci értéke nagyobb, emellett a várható kezdőcsapatok „árának” meghatározására próbáltunk hangsúlyt fektetni. Bár az elemzésünk erősen szubjektívre sikerült, s azt az érvet is elfogadjuk, hogy egy játékos értéke rövid távon nem feltétlen enged következtetni a pályán nyújtott teljesítményére, mégis arra voltunk kíváncsiak, hogy gazdasági szempontokat figyelembe véve melyik ország az esélyese az eb-selejtezők péntek esti rangadójának.

A világ legnagyobb és legmérvadóbb játékos-adatbázisával rendelkező Transfermarkt szakértői egyébként a focisták piaci értékét az aktuális forma, a játékos életkora és a jövőbeli várható teljesítménye mellett sok egyéb tényező figyelembevételével határozzák meg. A módszertanuk alapja azonban az, hogy egy játékos annyit ér, amekkora bevételt (jövedelmet) tud generálni a jövőben az őt foglalkoztató klub számára, természetesen jelenértékre átszámítva. Ezért nagyon sok esetben egy jó képességű, ámde focista-karrierjének végén járó játékos sokkal olcsóbban megvásárolható, mint egy fiatal, gyengébb képességű labdarúgó.

Magyar válogatott: 32,8 millió euró

A keretek piaci értékének összevetésénél a magyarokkal kezdtünk. A Transfermarkt adatai szerint a magyar válogatottba behívott 25 játékos együttes értéke eléri 32,8 millió eurót. A mérkőzés végkimenetele szempontjából fontos lehet, hogy a magyar válogatott adja az összecsapás legértékesebb játékosát, Dzsudzsák Balázs t. A mintegy 11 millió euróra értékelt futballista a nyári átigazolási időszakban a Dinamo Moszkva csapatát elhagyva lett a török Bursaspor játékosa, a hírek szerint évente majdnem 2 millió eurót (körülbelül 8,8 millió lejt) is kereshet különböző teljesítmény-bónuszokkal együtt. Így Dzsudzsák nem csak a futball-szakírók, hanem úgy tűnik a pénzügyi adatok szerint is a péntek esti mérkőzés kulcsfigurája lehet, hiszen egyik keretben sincs olyan játékos, amelynek a piaci értéke megközelítené a PSV Eindhovenbenben is megfordult magyar labdarúgó árát.

A magyar válogatott második legdrágább játékosa 4,5 millió eurós értékkel az a Real Madrid korosztályos csapataiban is nevelkedett Szalai Ádám , aki már évek óta nincs formában és a klubcsapataiban is rendre keveset játszik, a sportsajtó szerint ennek ellenére jelentős bundesligai tapasztalata miatt mégis komoly szerephez juttathatja Bernd Storck szövetségi kapitány első mérkőzésén. Kétségtelen, hogy a holnapi magyar-román meccs legnevesebb klubjában edződő játékosa a Liverpoolban védő Bogdán Ádám , aki 2 millió eurós értékével a magyar csapat harmadik legértékesebb játékosa. Ennek ellenére nagy esély van rá, hogy a 39 éves, és az elmúlt mérkőzéseken nagyon jól teljesítő Király Gábor miatt Bogdán a kispadról fogja nézni az összecsapást.

Román válogatott: 57,5 millió euró

„Mi vagyunk a mérkőzés esélyesei” – mondta Răzvan Raţ , a román válogatott Spanyolországban futballozó játékosa, a mérkőzést megelőző egyik sajtótájékoztatón. A román válogatott 57 millió eurós piaci értéke is a tapasztalt játékos szavait látszik alátámasztani. A csapat legértékesebb játékosának kijáró tituluson összesen három játékos osztozik: a Sunderlandban védő Costel Pantilimon , az idén a Nápoly csapatába szerződő, viszont sérülésekkel bajlódó Vlad Chiricheş , és a Vfb Stuttgartnál többnyire kispadozó Alexandru Maxim értékét egyaránt 6 millió euróra becsülték a Transfermarkt szakértői.A fentebb felsorolt játékosok mellett a pénzügyi szempontok szerint szintén nagyobb összegre értékelt román játékosok közül ugyanakkor sem a 4 millióra taksált Claudiu Keşerü , sem a 3,5 millióra becsült Gabriel Torje és Alexandru Chipciu sincs igazán formában.

A játékosok aktuális formája és állapota miatt a válogatottak kezdő tizenegyét így nagy valószínűség szerint nem minden poszton a legértékesebb labdarúgók fogják alkotni, a kezdőként várhatóan pályára küldött játékosok értékében viszont, ahogyan az az alábbi ábrákból is kitűnik, már „elenyésző” különbség mutatkozik.

Magyar kezdőcsapat:

Román kezdőcsapat:

Megj.: a kezdőcsapatok összeállításáról a szaksajtó várakozásainak figyelembe vételével a szerkesztőségünk döntött.

Pénzügyi szempontból tehát a román válogatott kerete szinte minden csapategységben (védelem, középpálya, csatársor) a magyar válogatott fölé emelkedik. Az Anghel Iordănescu által irányított együttes nagy előnye lehet, hogy a jóval magasabb összértékű keretének köszönhetően a szövetségi kapitánynak számottevően jobb minőségű merítési lehetőségei vannak, ennek ellenére a várhatóan pályára küldött csapatok közötti különbség már jóval kiegyenlítettebb találkozóra enged következtetni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!