Mi lesz a csődbe ment Astra ügyfeleivel?

2015. augusztus 29. – 14:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A biztosító csődjénél még számos kérdés vár pontosításra, az ügyfeleknek valószínűleg lesznek bosszús napjaik.

Az összevont pénzügyi felügyelet (ASF) szerdán fizetésképtelenné nyilvánította az Astra biztosítót, megvonta a működési engedélyét és felszámolást kezdeményezett ellene, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által korábban előírt feltőkésítést. A biztosító a felszámolás elrendeléséig, illetve a törvények előírása szerint ezt követően egy átmeneti időszakig (az ügyfélszerződések fennmaradásának időpontjáig) még köteles rendezni a díjfizető ügyfelekkel szembeni károkat. Az e célra létrehozott garanciaalap csak ezt követően veszi át a kártalanítási feladatokat.„Ma még el tudtuk venni a részleteket a már létező szerződésekért, tehát aki gondolja, be tudja fizetni, és a biztosítása érvényben marad. Ugyan elméletileg ez lehetséges lenne, a gyakorlatban viszont már kevés az az ügyfél, aki így is cselekszik, és ez érthető is” – mondta megkeresésünkre az Astra biztosító egyik erdélyi kirendeltségének vezetője.

Mit tehetnek az ügyfelek?

A csőd jóváhagyásáig, amely akár több hónapig is eltarthat, az Astra ügyfeleinek még jogukban áll felmondani a társaságnál kötött fakultatív biztosításaikat. A szerződésből hátralevő időtartamnak megfelelően, a szerződések felmondásával az ügyfeleknek a társaság visszatéríti a már előre befizetett biztosítási díjakat. Ha a szerződésbontás kérvényezését a csőd jóváhagyását követően rögzítik, abban az esetben az állami garanciaalap téríti vissza az ügyfeleket megillető összeget.„Minden fakultatív biztosítás esetében az ügyfélnek joga van felbontani a szerződést, ez eddig is lehetséges volt. Azt, hogy milyen módon történhet a szerződések felmondása, biztosítás-típusonként a biztosítási feltételek rögzítik. A szerződés időtartamából hátramaradt periódusra ugyanakkor általában visszaadódik a biztosítási díj, és egész hónapra számolódik. Ha valakinek például hét hónap telt el az egy évre előre kifizetett biztosításából, és visszamondja a szerződést, akkor öt hónapra visszakapja a biztosítási díjat” – magyarázta a szakértő.A szakértő rámutatott, bár a törvény értelmében a kötelező biztosításokat (autóbiztosítások) nem lehet felbontani (kivételt képez az az eset, ha az autó kiíródik forgalomból), véleménye szerint az Astra csődje miatt az ügyfeleknek elviekben joga volna visszakérni a biztosítási díjat. „Azt várjuk, hogy erről a kérdésről a felügyeleti hatóság még küldjön egy pontosítást” – tette hozzá. A biztosító csődjénél egy másik, egyelőre tisztázatlan kérdés a hosszú távra kötött életbiztosításoknál keletkezik. „Nem világos az, hogy mi fog történni ennél a típusnál, és érdemes-e továbbra is befizetni az Astrás életbiztosítást. Azoknál a biztosításoknál, ahol lehetséges, sokkal egyszerűbb és ésszerűbb is, ha az ügyfél elmegy és köt egy másik biztosítási szerződést. Az ügyfeleknek ezt javasoljuk” – mondta.

Az Astrának fizetnie kell a kártérítéseket, de a kifizetések még fel vannak függesztve

Annak ellenére, hogy a pénzügyi felügyelet visszavonta a társaság működési engedélyét – ami gyakorlatilag csak azt jelenti, hogy az Astra már nem köthet új biztosításokat az ügyfelekkel –, a biztosítótársaság az előforduló káreseményeket továbbra is kezeli, és a kártérítéseket is fizeti. Mișu Negruțoiu , a pénzügyi felügyelet elnöke úgy nyilatkozott, a vállalatnak elegendő forrás áll ehhez még a rendelkezésére.

Az általunk megkérdezett szakértő ugyanakkor elmondta, miután kiderült, hogy a társaságnál nem lesz tőkeemelés, az elmúlt egy hétben a kárkifizetést felfüggesztették a biztosítónál. „Ezt a döntést a felügyeleti hatóság által a társaság élére kinevezett KPMG képviselői hozták meg. Amíg nem tisztázódik a helyzet, addig nincs kifizetés. Ez az ügyfelek védelmében történik, hogy ne fordulhasson elő olyan helyzet, hogy egyes ügyfelek megkapják a pénzüket, mások viszont nem” – mondta.Arra a kérdésre válaszolva, miszerint az Astra biztosító korábban a rossz likviditási helyzete miatt a káresemények előfordulása esetén mennyire bizonyult megbízhatónak a kártérítések kifizetésekor, a szakértő elmondta, a társaság 6 ezer lejen aluli káresemény esetén öt napon belül fizetett, de a 6 ezer lejen felüli károknál sem voltak tapasztalhatóak lényeges csúszások. A pénzügyi felügyelet közleménye szerint jelenleg mintegy 76 millió lejnyi kártérítési igény kifizetése van függőben a társaságnál. A csőd jóváhagyását követően az állami garanciaalap át fogja venni a biztosítótársasághoz benyújtott kártérítési kérelmeket, amelyeket a hatóság szakértői vizsgálnak meg, majd döntenek a kártérítésekről. Abban az esetben viszont, ha az Astránál problémák lépnek fel a kártérítések kifizetésénél, az jelentősen bonyolíthatja a károsultak helyzetét.

450 ezer lejig fizetnek kártérítéseket, több vállalat is rosszul járhat

Az állami garanciaalap által kifizethető kártérítések felső határa 450 ezer lej. A pénzügyi felügyelet elnöke a szerdai döntést követő sajtótájékoztatón rámutatott, hogy a károsultak nagyrésze belefér ebbe a kategóriába.

Mișu Negruțoiu elmondta, hogy június végi adatok szerint az Astra biztosító ugyan 968 millió lejes tőkeszükséglettel számolt, ennek ellenére a társaság által a kártérítések fizetésére képzett céltartalék 650 millió lejre volt tehető. Ebből az összegből a hatóság számítása szerint a károk jelentős részét meg tudják téríteni, de nagy valószínűség szerint szükség lesz a garanciaalap mintegy 1 milliárd lejes forrásaira is.AzAdevărulnapilap viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a biztosító csődje több romániai vállalatot is nagyon nehéz helyzetbe sodorhat. Az Országos Útügyi Vállalat (CNADNR) például mintegy 95 millió lejes kártérítés kifizetésére vár amiatt, mert a Romstrade nevű vállalat nem fejezte be a Transalpina bebiztosított felújítási munkálatait. Emellett a fizetésképtelen Oltchim is 10 millió euró kártérítés kifizetésére vár – a vállalat korábban a menedzsment téves döntései ellen biztosította be magát.

Drágulás várható a biztosítások piacán

„A kötelező biztosítások folyamatosan drágulnak, ez a trend folytatódni fog. Abban az esetben, ha a felügyelet felemeli azt az arányt, amit minden biztosítás után a biztosítóknak be kell fizetniük az állami garanciaalapba, akkor minden bizonnyal tovább fog drágulni a biztosítás, mert a biztosítótársaságok ezt a költségüket bele fogják foglalni a biztosítási díjakba” – mondta az általunk megkérdezett szakértő arra a kérdésre válaszolva, hogy az állami garancialap részleges felhasználásával várható-e drágulás a biztosítások piacán. Egyre több elemző ugyanakkor abban is egyetért, hogy önmagában az egyik legnagyobb piaci játékos távozása is emelni fogja az árakat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!