Óvakodjatok az 5+2-es emberektől!

2015. augusztus 25. – 07:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miért plafonálódnak a székelyföldi vállalatok, és melyik az a 7 vezérfonal, amit az új generációnak követnie kellene?

„Mindenkinek azt ajánlanám, hogy menjen el egy multihoz is dolgozni. Tanuljon pontosságot, rendet, rendszert. Szívjon magába minnél több tapasztalatot, tudást, majd ezt követően válasszon egy olyan helyet, ahol relatív könnyebb esetleg vállalkozást indítani, csapatot kovácsolni” – mondta Arros Orsolya , a Gordon Prod Kft. operatív igazgatója a Kolozsvári Magyar Napok keretében a Romániai Magyar Közgazdász Társaság sátrában szervezett előadásában.

Arros Orsolya korábban az UniCredit Bank Hargita megyei képviselőjeként is dolgozott, ahol Corporate Relationship Manager-ként megismerhette a legtöbb Hargita megyei nagyvállalat működését. Előadásában amellett, hogy néhány szakmai sikerhez vezető vezérfonalat is megosztott a többségében fiatalokból álló hallgatósággal, enyhén kritizálta a székelyföldi vállalkozásokat is.

Két-három, vezetőkkel való találkozás után már kialakul egy kép a vállalatról

Elmondta, tapasztalatai szerint a székelyföldi vállalkozások egyik legnagyobb problémája, hogy a vezetők nagyon gyakran nem ismerik, vagy nem akarják elfogadni saját korlátaikat. „Egyszerűen arról van szó, hogy van egy plafon, amit nagyon gyakran nem látnak a vezetők, és beleütköznek újra és újra” – magyarázta.

Arros Orsolya egy 22 székelyföldi vállalatot vizsgáló kutatásának következtetéseit is bemutatta. Bár a cégeket nem nevezte meg, elmondta, olyan vállalatokat vizsgált, amelyek közvetlenül a rendszerváltást követően indultak – ez volt az egyik komparatív előnyük –, majd megpróbáltak nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi piacra is koncentrálni.

Rámutatott, a vizsgált vállalatok közös jellemzője, hogy az alkalmazottak számának folyamatos növekedése ellenére a felsővezetők száma általában még mindig két emberben merül ki, s annak ellenére, hogy már évtizedek teltek el az alapításuk óta, a vezetőség még mindig nem hajlandó átadni a stafétát a következő, gyakran értékes szakmai ismeretekkel rendelkező generációnak. Ennek okait pedig abban látja, hogy a székelyföldi vállalatoknál:

  • Nem megfelelő döntési mechanizmusokat alkalmaznak, vagyis a vállalatvezetők döntéseiben az érzelmek nagyon gyakran felülírják a logikát. A vezetők „azért, mert én azt mondom” döntéseinek pedig nagyon gyakran az a következménye, hogy a fiatal alkalmazottak nem osztják meg észrevételeiket, és beleszürkülnek a feladataikba.
  • Avállalatvezetők szakmai életét a bizalomhiány uralja, nagyon sok fölösleges energiát fordítanak az alkalmazottak, munkatársak ellenőrzésére.

    Vezérfonalak a sikerhez vezető úton:

    Az előadás második részében Arros 7 pontban foglalta össze azokat a főként fiatalokat célzó vezérfonalakat, amelyek véleménye szerint a sikeres karrierépítés legfontosabb alappilléreit képezik:

    1. Higgy benne!

    „Bármibe is belekezdtek, higgyetek benne. Ez valóban fontos, hiszen így sokkal nagyobb valószínűséggel visszük sikerre az elképzeléseinket. Emellett nagyon fontos az is, hogy ne legyetek 5+2-es személyek. Az egyik blogon bukkantam erre a kifejezésre, ami azokat az alkalmazottakat fedi, akik a hét mind az 5 munkanapján a napi 8 munkaóra leteltével vannak elfoglalva. Először nem akartam elhinni, de valóban nagyon sok az ilyen alkalmazott. Nem csupán azt tanácsolom, hogy mi ne legyünk 5+2-es személyek, hanem azt is, hogy kerüljük el az ilyen munkatársakat” – hívta fel a figyelmet.

    2. Legyenek stabilak az alapok!

    Nagyot ugrani fiatalon nem lehet, de ha adódik a lehetőség, talán nem is tanácsos. Elmondta, nagyon sok olyan fiatal vállalatvezetővel találkozott már, akik gyorsan értek magas vezetői pozícióba, de a stabil alapok nélkül nem jártak sikerrel. Azt tanácsolta a fiataloknak, hogy a megfelelő alapokat folyamatos tanulással sajátítsák el, hiszen ellenkező esetben „előbb vagy utóbb jön a bukfenc”.

    3. Egészítsétek ki egymást! Puzzle effect

    Arros azokat a helyi vállalkozásokat látta sikeresnek, ahol a menedzsment és a tulajdonosok kiegészítették egymást. Szerinte az 1998-2000-es időszak után létrejött vállalkozásoknál már tökéletesen kitűnik annak a növekedésre gyakorolt exponenciális hatása, hogy az alkalmazottak a szakmájuknak és a képességeiknek megfelelően a vezetőség teljes bizalma mellett végzik a munkájukat.

    4. Minőséget, minőségi munkát!

    „Azt szoktam mondani, hogy nem tökéletes, hanem minőségi munkát kell elvégezni. Úgy tartalomban, mint formában rendre, rendszerre van szükség. Nagy hiányosságnak látom a környezetemben a minőségi munka iránti alacsony igényt, ez sok mindent elárul rólunk” – mondta, majd hozzátette: gyakran tapasztalta, hogy az egyetemről nagy lendülettel hazatérő fiatalokban hiába van meg a minőség iránti igény, miután bekerülnek egy közegbe, az nagyon gyorsan lekopik róluk.

    5. Proaktívan, felelősséggel!

    A proaktív személyiség a sikeres vállalkozók egyik legfontosabb tulajdonsága. Arros szerint az ilyen személyiségtípussal rendelkezők „valahogy mindig működésbe hozzák a dolgokat”, ezért is kulcsfontosságú, hogy azok a fiatalok, akik érzik magukban a proaktivitást, vállaljanak felelősséget a közösségük iránt. Akik meg nem érzik, vegyék körül magukat ilyen személyekkel, és közösen húzzák előre a csapatot.

    6. Hitelesen minden területen!

    „Nem tartom követendő példának, sőt veszélyes, ha egy személy ellentétes szerepet, értékeket vállal a szakmai és a magánéletében. Azt gondolom, a környezetünk – így egy vállalat is – akkor tud legjobban fejlődni, ha olyan emberekkel vesszük körül magunkat, akik hitelesen tudják képviselni cégen belül, és azon kívül is ugyanazokat az értékeket” – magyarázta.

    7. Egyensúly, alázat, folyamatos fejlődés

    Arros végül az egyensúly és a folyamatos fejlődés fontosságára is kitért, de külön kiemelte az alázat súlyát is a szakmai fejlődésben. „Számomra az alázat azt jelenti, hogy egy személy a sikerei ellenére sem dobja el a sulykot. Ha például jól megy a vállalkozásom, megpróbálom alázattal kezelni, de az alázat ugyanilyen fontos a kudarcokat követően is” – emelte ki.

    A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

    Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

    Támogató leszek!
    Kedvenceink
    Kövess minket Facebookon is!