Öt év alatt 10 ezer új munkahely jött létre a hazai IT-szektorban, többségük Kolozsváron

2015. augusztus 18. – 04:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A programozók mellett a vendéglátóipari alkalmazottak száma is jelentősen nőtt, az iparban dolgozóké viszont brutálisan csökkent.

2008 és 2013 között mintegy 10 ezer munkahely keletkezett a hazai IT-szektorban, az új munkahelyek többségét, mintegy 6 200-at Kolozs megyei cégek hozták létre – írja a Ziarul Financiar. A pénzügyi és gazdasági napilap rámutat, hogy öt év alatt a Kolozs megyei programozók száma megduplázódott: az országos statisztikai hivatal adatai szerint körülbelül 11 700 IT-szakértő dolgozott Kolozsváron és környékén 2013 végén.Kolozsvárral ellentétben a fővárosban 3 ezerrel csökkent a programozók száma az elemzett ötéves periódusban, ennek ellenére a bukaresti szoftcégek továbbra is magasan a legnagyobb munkaadói a szektornak.A Ziarul Financiar elemzése rámutat, hogy a 2008-ban kitört gazdasági válságot nagyon kevés iparág vészelte át az alkalmazottak számának jelentős csökkentése nélkül. Az országos statisztikai intézet adatai szerint az iparban dolgozók száma 250 ezerrel csökkent 2008-2013 között, a feldolgozóipar vállalatai 215 ezer alkalmazottól voltak kénytelenek megválni az elemzett időszakban, de az építkezésben dolgozók száma is 91 ezerrel csökkent öt év alatt.Ahogy az az alábbi táblázatból is kiderül, a legnagyobb mértékben az adminisztrációban és adminisztratív jellegű szolgáltatásokban, a különböző kulturális és kikapcsolódási rendezvényszervezésben, valamint a vendéglátóiparban dolgozók száma nőtt 2008 és 2013 között.

Alkalmazottak | Create infographics

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!