Minden idők leggazdagabb embereiről készült ranglista

2015. augusztus 7. – 06:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A valaha élt leggazdagabb ember egy XIV. századi király.

A jelentősen eltérő gazdasági rendszerek és nagyban különböző történelmi korok miatt nem könnyű feladat felállítani a világ valaha élt leggazdagabb embereinek tízes toplistáját. A témában már több összefoglaló is készült, de ezek összetétele sok esetben jelentősen eltér egymástól, például azért is, mert nem egységesen határozzák meg, hogy mi számít egyáltalán vagyonnak. (További okokat ide kattintva olvashattok.) A Time magazin közgazdászok és történészek segítségét kikérve állította össze a saját listáját, amelyen csupán egyetlen ma is élő személy szerepel, első helyen pedig egy XIV. században uralkodó király foglal helyet, aki a szakértők véleménye szerint felbecsülhetetlen vagyonnal rendelkezett. 1. Mansa Musa (1280-1337) Mansa Musa a mai Mali területén található Timbuktu királya volt a XIV-dik században. Richard Smith történészprofesszor szerint az általa vezetett afrikai királyság nagy valószínűséggel a történelem legnagyobb aranykitermelő országa volt abban a korszakban, amikor különösen nagy volt a színesfém iránti kereslet.

A történelem leggazdagabb embere 1280-ban született, vagyonát felbecsülhetetlennek tartják a szakértők. Mansa Musa az 1300-as években döntött úgy, hogy hazája só és arany termelését kihasználva kereskedelembe kezd. A titokzatos király látványos mekkai zarándoklata idején tárulhatott a világ szeme elé a birodalmának semmihez sem fogható gazdagsága: a feljegyzések szerint, amikor fényűző kíséretével Egyiptomban tartózkodott, mérhetetlen költekezései miatt súlyos inflációt idézett elő az országban.

2. Augustus római császár (i.e. 63-i.u. 14) Augustus római császár nem csupán a világ GDP-jének 25-30%-át termelő birodalom vezetője volt, hanem Ian Morris , a Stanford professzora szerint 2014-es értékekre átszámítva körülbelül 4 600 milliárd dolláros vagyon birtokosa. Augustus vagyona a Római Birodalom bruttó hazai össztermékének ötödét tette ki.

3. Seng Cung kínai császár (1048-1085)

A Cung dinasztia 960 és 1279 között gazdasági szempontból minden idők legerősebb birodalmát vezette. Ronald A. Edwards professzor szerint Kína Seng Cung császár idejében érte el fénykorát, amikor a világ össztermelésének mintegy 25-30%-át tette ki.

4. Nagy Akbar (1542-1605) Az indiai Mughal dinasztia tagjaként Akbar a világ GDP-jének mintegy negyedét előállító Mogul Birodalmat vezette.

5. Joszif Sztálin (1878-1953) A ranglista összeállítói azzal érvelnek Sztálin ötödik helye mellett, hogy a világ akkori GDP-jének 9,6%-át kitevő Szovjetunió gazdasága fölött volt abszolút hatalma, ezért a diktátor személyes vagyonához részben az ország forrásait is hozzászámolták.

6. Andrew Carnegie (1835-1919) – A Skóciában született, később Amerikába kivándorolt üzletember becsült vagyona 372 milliárd dollár. 7. John Rockefeller (1839-1937) – A világ első milliárdosaként említik, olajipari vállalatokból szerzett vagyona átszámítva 341 milliárd dollárt tenne ki. 8. Alan Rufus (1040-1093 ) – Hódító Vilmos unokaöccse, vagyona becslések szerint elérte a 194 milliárd dollárt. 9. Bill Gates (1955) – A Microsoft alapítója, a világ jelenlegi leggazdagabb emberének vagyona a Forbes szerint 78,9 milliárd dollár. 10. Dzsingisz kán (1162-1227) – A Mongol Birodalom uralkodója, soha nem hozott létre saját kincstárat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!