Te vagy annyira sikeres, hogy nincs szükséged Linkedinre?

2015. augusztus 4. – 15:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bánki Tamás (DrLinkedin) szakértő szerint hátrányt jelent nem jelen lenni a Linkedinen. Hasznos tippeket osztott meg velünk, hogyan váljunk láthatóvá a cégek számára is.

Kinek ajánlott Linkedin profilt létrehozni?

– Egyszerű a válasz: mindenkinek. Aki nincs rajta, az vagy nagyon eredményes és sikeres, ezért nem kell neki itt lennie – bár Bill Gates és Sir Richard Branson is tagok –, vagy nem tudja, hogy mi az a Linkedin. Hátrány nem jelen lenni a Linkedinen, azaz, ha rajta vagyok, akkor van lehetőségem további előnyök szerzésére. Az oldal bevételeinek 60%-át a munkaerő-áramlás segítése adja. Ezen kívül egy komoly tartalmi platform is, gondolok itt a Pulse (vélemyényvezérek), Linkedin Long Form Post (a Linkedin nem hivatalos blogfelülete), hírcsatornákra, újságokra, a SlideShare (videók, prezentációk) és az Online Learning (a lynda.com felületet most vette meg a Linkedin 1,2 milliárd dollárért) által nyújtott lehetőségekre. Emellett létrehozható Linkedin céges oldal, Linkedin csoport, valamint lehet hirdetni is az oldalon.

Helyettesíthető lesz az önéletrajz a Linkedin-profillal?

– Szerintem a CV és a Linkedin nem versenytársak. Az állásra CV-vel jelentkezem, amiben benne van a Linkedin URL-em, hogy elérhető és megtalálható legyek, és a teljes szakmai múltam látható legyen.

Milyen egy jó Linkedin profil? Milyen képet vagy éppen szakmai fősort érdemes használni?

– A jó Linkedin profilnak van tartalma, amire lehet keresni. Hatékony lehet a SEO, azaz a search engine optimalization, keresőmotor-optimalizálás, ami azt jelenti, hogy a kereső szavainkat gyakran és tudatosan használjuk a profilon, így mi kerülhetünk egy-egy keresés élére. Persze ehhez fontos az aktivitás is.

A kép mérete minimum 200×200px, de én javaslom az 500×500px méretű, mosolygós, profi portréfotót. Mivel a Linkedinen, ahogy a Facebookon is, a tartalom a képtől jobbra található, érdemes arra fordítani a fejünket, tekintetünket.

Hogyan kell viselkedni Linkedinen? Inkább visszafogottabbak vagy aktívabbak legyünk?

– Én az aktívabb jelenlétet pártolom. Miért? Mert az internet tartalmat fogyaszt. Ha én jól táplálom, akkor engem fog szolgálni. Ha nem táplálom, elfelejtkezik rólam. És ez igaz a Linkedinre is.

Én határozottan kiállok itt a véleményem mellett, de nyitott vagyok a józan vitákra. Úgy szakmaiakra, mint politikaiakra. Azt gondolom, hogyha valakinek van politikai véleménye, és érvek, tények is támogatják ezt, akkor hajrá!

Létezik-e olyan követendő stratégia, amellyel felkelthetjük az érdeklődést magunk iránt?

– Ha egy-egy iparágban szeretném magamra felhívni a figyelmet, akkor megkeresem az iparági csoportot, illetve azt a csoportot, ahol az ügyfeleim vannak, és ott bemutatom, mennyire is értek én ahhoz, amihez.

Inkább érdemes angol nyelvű profilt készíteni? Esetleg ajánlott két párhuzamos (mondjuk egy angol és egy magyar nyelvű) profil elkészítése?

– Én Romániában akár három nyelven is elkészíteném a Linkedin profilomat, s mivel Romániában a román Linkedin az alapbeállítás, érdemes azon a nyelven létrehozni az első profilt, majd angolul és esetleg magyarul, de a román és az angol szerintem elég. A magyarországi Linkedin közösség 605.000 fő körül van, míg a romániai tagság 1,7 milliós.

Az egyéb közösségi portálok mennyiben jelenthetnek veszélyt a Linkedinen is kialakított énmárkánkra?

– Az énmárkánkat egy egységként kell kezelni. Szerintem a Facebook a személyes szférám része, érdemes nagyon lezárni, hogy azt ne lehessen kívülről megnézni. A Twitteren ugyanakkor sokkal könnyebb összeolvasztani a magán és az üzleti mivoltunkat. A Google+-on nagyon jó szakmai csoportokat hoznak létre a felhasználók, szerintem nagyon hasznos felület a szakmai énmárka építésére, hasonlóan a Linkedinhez. De messze a Linkedin a legjobb erre. Szerintem.

Mennyire jellemző, hogy a különböző szakmák képviselői eltérő szempontok figyelembevételével használják a felületet? Esetleg mire érdemes figyelni mondjuk egy felső vezetőnek, vagy éppen egy specialistának?

– Én azt gondolom, hogy – mint mindenben –, ebben is kétféle ember van: van aki aktív és van aki csak olvas, azaz passzív. Ez nem szakma, hanem habitus-, vagy tudatosságfüggő. Ha egy felső vezető az irodában is aktív, jelen van, látható, akkor a Linkedinen is könnyen válik hasonlóvá, ha viszont visszahúzódó, akkor itt is csak nehezen nyílik meg. Ugyanakkor én nagyon javaslom, hogy szóljunk hozzá, mondjuk el a véleményünket.

A közép-kelet-európai vállalatok humán-erőforrásért felelő szakemberei gyakran használják a Linkedint, mint keresési eszközt?

– Azt gondolom, hogy már a mi régiónkban is egyre közkedveltebb eszköz a Linkedin. Ugyanakkor találkoztam olyan HR-essel is, nem eggyel, aki még soha nem hallott róla.

Milyen ügyfelei vannak, milyen megbízásokat kap egy Linkedin szakértő?

– Nagyon különbözőket, van, akinek a profilját kell kialakítani, közösen vele, vagy nélküle, vagy a PR-ügynökségével. De emellett tanácsadással, céges oldal és/vagy csoport létrehozásával, karbantartásával, hirdetés optimalizálással is foglalkozom. De tartok képzéseket, előadásokat, és a médiától is megkeresnek. Most például előkészületben vagyunk, az RMKT-vel és a Centrul Comunitar Evreiesc Bucuresti -vel egy országos közösségi média roadshow-val, ahol a Facebookról, Twitterről és a Linekdinről lesz szó.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!