Új időszámítás kezdődik: hamarosan egymilliárd ember „dolgozhat” a reklámiparnak

2015. július 21. – 06:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

David Jones lemondott a világ egyik legnagyobb vállalatának vezérigazgatói székéről, és saját céget alapított. Elmeséli, miért.

A globális reklámipart évtizedek óta csupán három játékos, a Publicis , az Omnicom és a WPP uralja, de ez hamarosan megváltozik – írja a Business Insider . Az üzleti portál David Jones , az egyik legjelentősebb európai reklámipari vállalat, a francia Havas Advertising volt vezérigazgatójának véleményére hivatkozva azt írja, az óriásvállalatok dominanciájának az iparágban már tíz éven belül vége szakad.A szakember annyira hisz a reklámipar átalakulásában, hogy tavaly januárban lemondott a Havas vezérigazgatói székéről, és saját reklámügynökséget alapított, amely szerinte a világ első technológiai marketingvállalata. A cég a You & Mr. Jones nevet viseli.Bár Jones saját bevallása szerint nem tartja közvetlen riválisainak a legnagyobb cégeket, azt azért beismeri, hogy az újonnan alapított társaságnak versenyeznie kell a globális hálózatokat kiépítő reklámügynökségekkel a marketingmunkát kiszervező cégek megbízásaiért.A Business Insidernek azt nyilatkozta, hogy szemben a konkrét részfeladatokat vállaló multikkal, cégével egy olyan szolgáltatáshalmazt kíván nyújtani, amely lefedi a marketingfolyamatok minden egyes részét, jelen van a tervezésben, a termelésben, a forgalmazásban, a piac szegmentálása során, és az elért eredmények kiértékelésében is. Ezek a tevékenységek ugyanakkor jobban, gyorsabban és olcsóbban is kivitelezhetőek a legmodernebb technológiákat, valamint a közösségi médiát használva.Jones szerint a technológia mára a brandépítés minden egyes folyamatát hatékonyabbá tette – a tartalom gyártásától a megosztásán át egészen az elért eredmények méréséig. „Ha be tudjuk vonni az embereket a tartalomgyártásba, akkor gyakorlatilag egy 1 milliárd személyt magába foglaló kreatív osztállyal dolgozunk” – mutat rá Jones, aki hozzáteszi: egy olyan technológiai vállalatot építenek, amely mindezeket a márkaépítésben kívánja hasznosítani.

You & Mr. Jones

A You & Mr. Jones alaptőkéje már 350 millió dollárnál tart. A vállalat nemrégiben közösségi finanszírozással fektetett pénzt a Mofilm nevű vállalatba, valamint a főként tartalommarketinggel foglalkozó Pixlee platformba, és az egyre inkább virálissá váló Mashable hírportálba.

Jones szerint a legtöbb ügyfél frusztrált a reklámügynökségek által nyújtott szolgáltatás miatt. Ezt támasztja alá az a tanulmány is, amelyet a hónap elején tett közzé az Egyesült Királyságban a gyakorló hirdetők szakmai szervezete (IPA). Az itt olvasható tanulmány rámutat, az ügyfelek és a reklámügynökségek közti kommunikációban egyre nagyobb szakadék van kialakulóban, ennek egyik legfőbb okaként pedig azt emelik ki, hogy a kampányok sikertelensége miatt a felek nagyon gyakran egymást – a reklámügynökség a megbízót, míg a megbízó az ügynökséget – hibáztatják.

Jones szerint pedig ez a tény nagyon hamar a tradicionális reklámipar teljes átalakulásához vezet.

Maurice Levy(a Publicis vezérigazgatója) és Sir Martin Sorell (a WPP vezérigazgatója) csodálatos munkát végeztek az elmúlt három évtizedben, rendkívüli vállalatokat építettek fel. De azt gondolom, hogy a világ megváltozott, és teljesen más típusú vállalatokra van szükség a reklámiparban” – mondta Jones.„Húsz évvel ezelőtt a globális márkák még teljesen eltérő hirdetéseket, kampányokat futtattak a világ különböző részein. Ennek a munkának az elvégzéséhez viszont világszerte mintegy 300 reklámügynökségből álló hálózatot voltak kénytelenek kialakítani, az eltérő kulturális közeg és a fogyasztói szokások miatt. Az úgynevezett termelő folyamat, a tartalom létrehozása rendkívül analóg élményt nyújtott a reklámkészítők számára. De ma már minden digitálisan történik. A legtöbb ügynökség már minden országba nagyon hasonló kampányokkal készül, bármit felteszel a YouTube-ra vagy Snapchatre, az már az egész világ számára elérhető. Ennek a modellnek a működtetéséhez ugyanakkor már nincs szükség világszerte 120 ezer alkalmazottra” – magyarázza Jones.Bár Jones elismeri, az olyan óriáscégek is, mint a WPP vagy a Publicis, képesek lennének alkalmazkodni, és a változó igényeknek megfelelő szolgáltatásokat nyújtani, de meglátása szerint ezeknek a vállalatoknak nem lesz könnyű dolguk, hiszen hatalmas örökséget kénytelenek magukkal cipelni. A vállalatvezető szerint a nagy hálózatoknak hátrány, hogy a bevételeik 60-70%-a még mindig a hagyományos iparágakból származik.„A legizgalmasabb új vállalkozások és tehetséges technológiai cégek nem akarják magukat nagy ügynökséghálózatokhoz elkötelezni, ez pedig hátrányosan fogja érinteni a régi működési szabványok szerint dolgozó nagyokat” – állítja.A Business Insider szerint Jones szavait a számok is alátámasztják. Az utóbbi időben eddig példátlan módon egyre több nagyvállalat dönt úgy, hogy felülvizsgálják a reklámügynökségekkel kötött megállapodásaikat. A portál szerint világszerte mintegy 25 milliárd dollár értékű hirdetési kiadás átcsoportosítására lehet számítani, ez a pénz pedig korántsem biztos, hogy újra a nagyvállalatok zsebeiben landol.Az Egyesült Államok legnagyobb hirdetője, a világszerte 160 országban 300 márkát forgalmazó Procter & Gamble áprilisban bejelentette, hogy 500 millió dollárral fogja csökkenteni a reklámkiadásokra fordított keretét. Jones szerint a reklámpiacon ezért is egy új verseny veszi kezdetét, amely várhatóan 10 év múlva ér véget. A You & Mr. Jones alapítója abban hisz, hogy az övéhez hasonló, modern technológiát használó kisebb és rugalmasabb szervezetek veszik át az uralmat az iparágban, amelyek nem mellesleg még olcsóbban is fognak dolgozni az alacsonyabb működési költségeik miatt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!