Idegesítő ügyfelek, időhiány és hosszú munkaidő. Íme a legnagyobb stressztényezők

2015. július 16. – 05:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legtöbb intézmény a saját bevallása szerint nincs felkészülve arra, hogy a munkahelyi pszichoszociális jellegű problémákat kezelje.

A problémás ügyfelek és munkatársak kezelése, valamint az ezzel szorosan összefüggésbe hozható stressz az egyik legnagyobb kockázati faktor az Európai Uniós és a romániai munkahelyeken is – derül ki az Európai Munkavédelmi Ügynökség elemzéséből .A tanulmány szerint a fizikai munkavégzéssel járó kockázatok – mint a fájdalmas vagy fárasztó testhelyzetek – továbbra is az aggodalom egyik fő tárgyát képezik, a vállalatok mégis azt jelezték, hogy míg a fizikai munkavégzésben keletkező veszélyeket némiképp tudják kezelni, a pszichoszociális munkahelyi kockázati tényezőkre, mint a problémás ügyfelekkel vagy időszűkével szembesülő alkalmazottak, a vállalatok jelentős része nem tud megfelelő eszközökkel reagálni.Pedig az Európai Unióban megkérdezett intézmények esetében legnagyobb arányban ezek a kockázatok jelentkeznek. A felmérésben résztvevő mintegy 49 ezer vállalat vagy intézmény majdnem 60%-a nyilatkozott úgy, hogy a mindennapi tevékenységük végzése közben, a tevékenységi körtől függően találkoznak problémás ügyfelekkel, betegekkel, diákokkal stb.Emellett az időszűke, a hosszú vagy rendszertelen munkaidő és a munkahely bizonytalansága jelentik a legnagyobb pszichoszociális kockázatokat, de nem elhanyagolható stressztényező az sem, hogy a munkavállalóknak nincs ráhatásuk a munkatempóra, vagy a munkahelyi folyamatokra. Az alábbi ábra az intézményekben jelen levő kockázati tényezőket foglalja össze:A tanulmány a különböző iparágakban, tevékenységi ágazatokban jelentkező, két leggyakrabban említett kockázati tényezőt is összefoglalta. Eszerint a gépek vagy kéziszerszámok okozta balesetet tartják az elsődleges veszélyforrásnak az építőiparban, a hulladékgazdálkodási ágazatban, valamint a víz- és áramellátási szektorban.A problémás ügyfelek, betegek, diákok kezelése ugyanakkor az oktatásban, a humánegészségügyben, a szociális ellátásban, valamint a kereskedelemben, a szállításban, az élelmiszeriparban és vendéglátóiparban dolgozók számára okozza a legnagyobb stresszhelyzetet.

A nagyobb intézményeknek megterhelőbb a kockázatkezelés

Érdekes módon a legkisebb mérettartományba eső intézmények ritkábban jelezték, hogy túl megterhelő lenne a rendszeres munkahelyi kockázatértékelés: az 5-9 főt foglalkoztató intézmények 22%-a, míg a 250 főnél többet foglalkoztatók 31%-a tartja megterhelőnek a pszichoszociális tényezők kezelését.Az országok közti összevetésből kissé meglepő módon az derül ki, hogy romániai intézmények közel 90%-ában rendszeresen kerül sor munkahelyi kockázatértékelésre, és ezeket a folyamatokat nagyon gyakran az alkalmazottak végzik el.Az is meglepő, hogy Románia mennyire elől szerepel azon a listán, amelyen az ügynökség azt vizsgálta, hogy mely országok intézményei veszik igénybe akár belső, akár külső pszichológus segítségét a pszichoszociális munkahelyi kockázatok kezelése érdekében.Románia viszont rosszul teljesít azon a listán, amelyen az országokat aszerint rangsorolták, hogy a munkaadók rendelkeznek-e valamilyen cselekvési tervvel a munkahelyi erőszak, illetve a durvaság vagy zaklatás megelőzésére. Meglepő statisztika viszont, hogy a romániai intézmények több skandináv országnál is jobban odafigyelnek a munkahelyi stressz kialakulására és kezelésére.A hazai vállalatok és intézmények egyébként a munkahelyi erőszak és zaklatás kialakulásának megelőzésére készített cselekvési tervek hiányát az erre elkülönített pénzforrások szűkösségével magyarázzák, míg a nyugat- és észak-európai országokban az intézmények saját bevallása szerint leginkább az időhiány okozza a legnagyobb nehézséget.A Transindexen mi is szavazást indítottunk a témában. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy titeket mi stresszel leginkább a munkahelyeteken: szavazhattok a főnökre, a túl kevés fizetésre, de akár az értelmetlenség érzésére is. ( A szavazógépet a Transindexes cikkekben, jobb oldalt találjátok. )

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!