Új alapokra helyeznék a romániai biztosítási piacot

2015. július 15. – 04:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha a kártérítés odaítélése nem megy ugyanolyan könnyen, mint a biztosítás megkötése, akkor nem teljesítettük a küldetésünket – vallják a biztosítók.

„Véleményem szerint a biztosítási piac fejlettsége egy adott ország civilizáltságával hozható összefüggésbe. Ezt a konferenciát azért hoztuk Kolozsvárra, mert ha a statisztikák vizsgálatából kihagyjuk Ilfov megyét és Bukarestet, akkor világosan látszik, hogy Kolozs megyében a legmagasabb a GDP-arányosan befizetett biztosítási díjak értéke” – kezdte a Ziarul Financiar és az Omniasig által a Biztosítások piaca Erdélyben címmel megszervezett konferenciát első felszólalóként Sorin Pâslaru , a pénzügyi-gazdasági napilap főszerkesztője.Pâslaru adatokkal bizonyította a meghívottaknak, hogy az elmúlt időszakban Erdély az országos biztosítási piac motorjává vált. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a piacon szereplő vállalatok működése még mindig veszteséges, ami nagymértékben annak köszönhető, hogy a lakosság továbbra is csupán a kötelező autóbiztosítások irányába mutat nyitottságot. Gheorghe Vușcan , Kolozs megye prefektusa szerint Kolozsvár amellett, hogy nagyon fontos vállalkozói központ, a biztosító társaságok számára is jelentős centrummá nőheti ki magát. „Az adatok is azt bizonyítják, hogy a városnak jelenleg is rendkívül fejlett a biztosítási piaca, de azt gondolom, Kolozsvár még mindig jelentős tartalékokkal rendelkezik. Annak, hogy az országban a lakosság nálunk köt a legnagyobb arányban biztosításokat, nagy valószínűséggel az a magyarázata, hogy a városban rengeteg olyan biztosításokat értékesítő specializált brókervállalat van jelen, amelyek azért tudnak sikeresek lenni, mert el tudták nyerni az Erdélyben gyakran kissé óvatós ügyfelek bizalmát” – mutatott rá a prefektus.

Európai szintre kell emelni a hazai biztosítási piacot

A biztosítási piac térnyerését segítheti, hogy a Pénzügyi Felügyelet (ASF) egy rendkívül masszív rekonstrukciós folyamatba kezdett. A konferencián tartott előadásában Mișu Negruțoiu , a hatóság elnöke elmondta, hogy a viszonylag kis méretű hazai biztosítási piacot európai szintre kell emelni, ehhez pedig olyan intézkedések meghozatalára van szükség, amelyek a szektort teljesen új alapokra helyezik.Negrițoiu elmondta, a mérlegelemzések és a szektor vállalatain elvégzett úgynevezett stressztesztek is azt támasztják alá, hogy még nagyon sok a tennivaló ezen a piacon. „Hamarosan nyilvánosságra hozzuk azt az elemzést, amely teljesen átvilágítja a hazai biztosító vállalatokat. Ez az első ilyen jellegű tanulmány, nemcsak Romániában, hanem az egész Európai Unióban. Azt vizsgálta, hogy mennyire áll készen a szektor egy robusztus növekedésre, valamint a rövidenesen érvénybe lépő Solvency II feltételrendszerére” – mondta Negrițoiu, aki a tanulmány eredményeiről részleteket nem árulhatott el, de rámutatott, rengeteg dolguk van még a nem túl hatékony piac szabályozása terén.

Solvency II

A Solvency II.-nek nevezett jogszabály célja, hogy növekedjen a biztosító és viszontbiztosító cégek pénzügyi stabilitása a fizetőképességi követelmények kockázatokhoz való hozzáigazítása és finomítása által. Ennek érdekében a nemzeti felügyeleti szervekből úgynevezett felügyeleti kollégiumok jönnek létre, így a cégeknek nem számos hivatallal, hanem csak egyetlen felügyeleti szervvel lesz dolguk. Másrészt a szabályozás fizetőképességi tőkekövetelményt és minimális tőkekövetelményt is meghatároz a vállalatok számára.

Negruțoiu szerint a hazai biztosítók két fő problémával küzdenek: hatalmasak a működési költségeik, így a tevékenységük rendkívül hatékonytalan, valamint a cégek tőkesítése sem megfelelő. „Ha egy vállalat kockázatos biztosítási terméket akar a piacra dobni, ahhoz pénzre lesz szüksége, ha nem, akkor meg kell elégednie az autóbiztosítások piacával” – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a piac reményteli átalakuláson megy át, hiszen már a legnagyobb veszteségeket felhalmozó biztosítók is azon dolgoznak, hogy arányaiban csökkentsék a kitettségüket a piac 60%-át jelentő kötelező autóbiztosítások irányába.

A termék helyett az ügyfelekre kell fókuszálni

Mihai Tecău , az Omniasig vezérigazgatója elmondta, biztosítónak lenni már nem csupán azt jelenti, hogy biztosítási termékeket értékesítenek az ügyfeleik számára. Szerinte a tevékenységükhöz most már a felelős üzleti magatartás mellett kötelezően hozzá kell tartoznia az ügyfelek oktatásának és a business to business kapcsolatok fejlesztésének is.„A termékek helyett az ügyfelekre kell fókuszálni, az ő igényeikre megoldást nyújtani. Ebben a szektorban igazán találó az a mondás, hogy a megszerzett bizalmat nagyon könnyű elveszíteni, de annál nehezebb visszaszerezni. Ha egy biztosítónál a káreseményt követő kártérítés odaítélésének folyamata nem megy pontosan ugyanolyan könnyen, mint maga a biztosítás megkötése, akkor azt gondolom, nem teljesítettük a küldetésünket” – mutatott rá a vezérigazgató.Tecău elmondta, annak ellenére, hogy egy biztosító nagyon sok tragédiával találkozik, túl kell lépni azon a hozzáálláson, miszerint a biztosítások csupán pénzügyi termékként nyújtanak segítséget a bajba jutott ügyfelek számára. „Sokat dolgozunk azon, hogy az alkalmazottaink és a partnereink is olyan értékeket képviseljenek, amelyek a biztosításainkat többé teszik egy pénzügyi megállapodásnál” – emelte ki.

A kis- és közepes vállalkozások a legnehezebb ügyfelek

„A szektorban működő vállalatok számára az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy nehéz olyan alkalmazottakat találni, akik maradéktalanul képesek az ügyfelek konzultációkon felmerülő minden kérdésére választ adni. Ma már mindenki azt igényli, hogy teljesen egyénre szabható termékeket kínáljunk, és azt is elvárják, hogy ezek legyenek a lehető legegyszerűbbek. Ezt a két elvárást nem könnyű egyszerre teljesíteni” – mutatott rá Costi Stratnic , az Omniasig igazgatósági tagja.Stratnic szerint további kihívást jelent, hogy a rengeteg ajánlattal bombázott kis- és közepes vállalkozások számára megfelelő biztosítási termékeket tudjanak összeállítani. „A KKV-szektorral nagyon nehéz együttműködni, hiszen nagyon sok biztosító nagyon sok termékkel versenyez ezekért a vállalatokért. Olyan terméket kell kitalálni, ami egy kisebb fodrászatnak is, és egy pékségnek is kielégíti az igényeit” – magyarázta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!