Többet költ szupermarketekben egy norvég, mint amennyit egy romániai keres

2015. július 9. – 07:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pedig Románia elképesztően olcsó ország. Ilyen vásárlóerő mellett a kiskereskedelem is alkalmazkodik.

A romániaiak havi szinten átlagosan 83 eurót hagynak a hiper- és szupermarketek kasszáiban: az élelmiszerre, testápolási és egyéb alapvető termékekre elköltött összeg átlagosan a fizetésük 21,6%-át teszi ki. Ez az arány a legnagyobb az Európai Unióban. Ennek ellenére a Ziarul Financiar elemzése szerint a modern kereskedelemben elköltött összeg szerint utolsók vagyunk EU-s összehasonlításban, a lengyelek kétszer, az osztrákok és a franciák háromszor költenek többet egy hónap alatt, de még a bolgárok is megelőznek ebben a tekintetben.

Modern kereskedelem | Create infographics

A Planet Retail adatai szerint Norvégiában egy lakos havi 442 eurót költ hiper- és szupermarketekben, ez az összeg még a 385 eurós romániai nettó átlagbérnél is magasabb. A hazai nettó átlagbér egyébként kétszer alacsonyabb mint a többi régiós országban, és nyolcszor kisebb, mint a nyugati országok esetében.

Pedig elképesztően olcsó hely Románia

A hazai lakosság úgy költi fizetésének legnagyobb részét élelmiszerre, testápolási és egyéb alapvető termékekre, hogy az árszínvonal Romániában mintegy 40%-kal alacsonyabb, mint a nyugati országokban, ahol az emberek az átlagosan hétszer-nyolcszor magasabb munkabérük csupán 15%-át fordítják élelmiszerre. Az alábbi két grafikon az Európai Uniós országok árszínvonalát veti össze.

Árszínvonal | Create infographics

Ilyen vásárlóerő mellett meglepő, hogy fejletlen a kiskereskedelmi szektor?

A gazdasági lap szerint ezek az adatok is bizonyítják, hogy a vásárlóerő továbbra is nálunk a legalacsonyabb az EU-s tagállamok közül. S bár az utóbbi időben úgy tűnt, hogy a nemzetközi áruházláncok egyre inkább megvetik a lábukat a hazai kereskedelemben, a piaci részesedésük az alacsony vásárlóerőnek is köszönhetően még mindig alacsonynak számít. Sokat elárul az az adat, hogy míg a nyugati országokban 80%-os az áruházláncok piaci részesedése a kiskereskedelemben, Romániában a tradicionális kereskedelem (kisebb üzletek, piaci árusok) még mindig majdnem ugyanakkora üzleti forgalmat képes termelni, mint az úgynevezett modern kereskedelem (főként áruházak).

A kiskereskedelem alkalmazkodik

A 2008-as gazdasági válság beköszöntével jelentős változás állt be a hazai fogyasztási szokásokban is. A romániaiak egyre nagyobb mértékben vették figyelembe az árakat, valamint azt, hogy milyen közelségben található az általuk választott értékesítési pont. Az elmúlt éveket a kisebb méretű üzletek gyors terjedése jellemezte, mára a nemzetközi áruházláncok 1 500 üzletet működtetnek Romániában, több mint 90 százalékukat városi környezetben. Az alacsony vásárlóerő ellenére Pawel Musial , a lengyel Profi üzletlánc romániai leányvállalatának korábbi vezetője, a vállalat felügyelő bizottságának tagja szerint a modern kereskedelem térnyerése hamarosan a romániai piacon is folytatódik, és jelentős változásokra kell számítani. Az üzletláncok várható stratégiájáról elmondta, most, hogy a nagy nemzetközi üzletláncok meghódították a romániai nagyvárosok jelentős részét, már nagy valószínűséggel a kisebb városokra kezdenek összpontosítani.Musial szerint a következő években jelentősen meg fognak szaporodni a kisebb méretű, a lakónegyedekben helyet foglaló szupermarketek, amelyek a kisboltok helyét és alkalmazottait veszik majd át. A szakember szerint jellemző stratégiaként akár franchise-rendszerben kiadott üzletek terjedésére is lehet számítani, hiszen még a jelentős tőkével működő áruházláncok számára is a leggyorsabb és legolcsóbb piacfoglalást eredményezheti a szerződéstípus.A lengyel szakember jóslatokba is bocsátkozott, véleménye szerint az elkövetkezendő öt évben a román kiskereskedelemben az üzletek száma a jelenlegi 1500-ról mintegy 3500-ra fog emelkedni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!