Saját webshoppal és üzleti intelligenciával Amerikát is meghódítaná egy kolozsvári cég

2015. július 6. – 04:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A négy országban – köztük az Egyesült Államokban is – jelen levő sikervállalat, a Dyntell vezetőjével beszélgettünk az üzleti szoftvereikről: van, amelyik még okosszemüvegen is működik.

Egy cégvezetőnek nem adattengerre, hanem használható információra van szüksége. A gyártási, készletezési és értékesítési folyamatok során viszont még a kisebb vállalatoknál is befogadhatatlan mennyiségű információ keletkezik. Bár sokáig csak a nagyvállalatok kiváltsága volt az adattömeget feldolgozó üzleti intelligencia rendszerek használata, mára, a kisebb szoftverfejlesztőknek is köszönhetően, egyre jellemzőbb a vállalatirányítási megoldások használata a KKV szektorban is.

A papíron történő könyvelés ideje lejárt

„Minden vállalatnak szüksége van valamilyen szoftverre. A papíron történő könyvelés ideje már lejárt, bonyolultabb folyamatok lekövetésére ugyanakkor már nem elég csupán egy könyvelést végző program, integrált vállalatirányítási rendszerre (ERP) van szükség. Egy ilyen szoftver több modulból áll, ezeknek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen vállalati tevékenység napi szinten válik nyomon követhetővé, például a gyártási és a raktározási folyamatok, vagy akár az értékesítők munkája is” – mutatott rá Sipos Zsolt , a vállalatirányítási- (ERP) és üzleti intelligencia (BI) rendszereket készítőDyntell Softwarevezérigazgatója.

Dyntell Software

A Dyntell 2000 óta fejleszti, értékesíti és vezeti be üzleti rendszereit, a kis- és nagyvállalati körben egyaránt. A vállalat termékei közt szerepelnek a vállalatirányítási rendszerek, ügyviteli szoftverek, integrált webes megoldások, vonalkódos mobil ügyviteli szoftverek és üzleti intelligencia megoldások is. Az üzleti szoftvereket fejlesztő Dyntell mára négy országban, köztük az Egyesült Államokban is jelen van.

Egy ilyen rendszer ma már nemcsak a nagyvállalatok kiváltsága

„Véleményem szerint a vállalatirányítási, illetve a BI rendszerek régebben azért nem voltak elérhetőek a kisebb cégek számára is, mert kevés olyan fejlesztő volt, amely ilyen rendszereket készített volna. Az iparág egyik legjelentősebb és legrégebbi vállalata is kifejezetten nagyobb cégekre összpontosított, ezzel együtt pedig nagyon magas összegben határozta meg a szoftverek árát is.

A kisebb szoftverfejlesztő cégek megjelenésével ugyanakkor elkezdtek terjedni a különböző szigetmegoldások, mint például a könyvelést vagy raktárkezelést segítő programok. Innen már csak egy lépés volt az olyan integrálok kifejlesztése, amelyek tartalmazzák az összes, immár egymás közt kommunikáló modult is. Ezeknek a rendszereknek az ára mára kifejezetten elérhető magasságban van” – mutatott rá Sipos.A mára terjedőben lévő és kipróbált vállalatirányítási (ERP) szoftverei mellett a cég egyre nagyobb hangsúlyt fektet a havidíjas konstrukcióban is elérhető Business Intelligence szolgáltatására is. A Dyntell szoftvere a szigetszerűen rendelkezésre álló adatokból mélyebb elemzéseket képes leszűrni. „A Business Intelligence (BI) rendszerek tulajdonképpen az ERP rendszerekre épülő kimutatásokat állítanak elő. Bármilyen üzleti elemzést vagy grafikont képes elkészíteni, amely a vezetőség munkáját segíti. A rendszernek emellett számtalan funkciója van: figyelmeztet előre meghatározott sarokszámok elérésére és adatrögzítési hibákra is” – magyarázta Sipos.

Előre kiszámolható a valós költség

A vezérigazgató beismerte, ugyan vállalatirányítási rendszer nélkül is el lehet vezetni egy céget, de könnyebb szőnyeg alá söpörni olyan információkat, amelyeknek a felfedése jelentősen javíthatna a vállalat működésének hatékonyságán.

„Teljesen más adatok fontosak egy gyártó és egy kereskedő vállalat esetében. A gyártóknál például az a fontos, hogy felfedjük a gyártósoron keletkező önköltségeket, vagyis mennyi munkaórába, alapanyagba kerül az adott termék előállítása. A mi rendszerünk egyik nagy előnye az is, hogy akár előkalkulációk elvégézésére, egészen egyedi termékek gyártásának leszimulálására is képes. A hatékonysági problémákra a rendszer használatával nem hónap végén derül fény, hanem még azon a napon, amikor megtörténnek. Olyan információkról beszélünk, amelyekhez eddig a vállalatvezetők csak úgy jutottak hozzá, ha végigjárták a vállalatot, és személyesen próbáltak információhoz jutni az alkalmazottaktól” – érzékeltette.

Saját üzleti intelligencia rendszer

A Dyntell nemrégiben kezdett saját üzleti intelligencia szoftver fejlesztésébe. Sipos szerint a piacon fellelhető többi, főként amerikai megoldás drága, emellett nagyon nehézkes a szoftverek karbantartása és a testreszabása is. „Ha valaki egy amerikai fejlesztővel szeretne például egy új funkciót beépíttetni a rendszerébe, valószínűleg akár fél év is eltelik, amire érdemben reagálnak a kérésére” – mutatott rá.

A Dyntell BI rendszere független az ERP-től. A vezérigazgató elmondása szerint ez azért fontos, mert nem csak a saját vállalatirányítási rendszerükre lehet átültetni, hanem például egy egyszerű könyvelési programra is. Egy BI rendszer használata emellett különösen előnyös lehet azoknak a vállalatvezetőknek vagy tulajdonosoknak, akik több saját vállalatot szeretnének egyben látni, vagy azokról elemzést készíteni.

Business Superbrands

A Dyntell márka idén Business Superbrands díjat kapott Magyarországon. Az elismerést nyolcadik alkalommal ítélte oda a Superbrands Magyarország Szakértői Bizottsága az arra érdemes vállalkozásoknak. Magyarországon integrált üzleti szoftverekkel foglalkozó cég még nem kapott ilyen rangos elismerést.

Akár három hónap alatt is bevezethető egy üzleti szoftver

„A vállalatunknál ezeknek a szoftvereknek a bevezetésére létezik egy több év alatt kidolgozott protokoll. Időtartamban a rendszer bevezetése természetesen esettől függő, lehet három hónap vagy akár két év is, ez nagymértékben az ügyféltől is függ” – mutatott rá a vezérigazgató.

A vállalatvezető kérdésünkre elmagyarázta a Dyntell-rendszerek új vállalatnál történő bevezetésének menetrendjét is. Első körben elemzést, valamint ütemtervet készítenek a különböző műveletek elvégzéséről, ezt pedig az általános folyamatok oktatása követi. A telepítés és a testreszabás időbeni hosszúságát pedig az befolyásolja, hogy kér-e az ügyfél esetleg olyan funkciót, amely a szoftvercég által még nem került fejlesztésre.

„A fejlesztéseket természetesen tesztelni is kell, de amikor már összeállt a teljes kép, akkor egy végső oktatásra és egy rendszerterv elkészítésére kerül sor. A rendszertervben már az ügyfél saját folyamatai lesznek meghatározva, tulajdonképpen az, hogy a különböző részlegeken kinek milyen feladatokat kell elvégeznie” – magyarázta. Hozzátette, az ügyfelek egy havidíjas rendszerben fizetnek a rendszerek működésének követéséért, a frissítések, valamint az esetleges további fejlesztési kérések teljesítéséért.

Webshop és Google Glassre készített megoldás is a vállalat repertoárjában

A hatékonyságot nagyban javítja az is, hogy a szolgáltatás mobilon is elérhető a cégvezetők számára. Emellett, a mobilos trendnek megfelelően a Dyntell a három, a piacot szinte teljesen lefedő okostelefon platformra – Android, iOS, Windows Phone – optimalizált webáruházat is kínál a kis-és közepes vállalkozásoknak Webshop Nekem néven. A néhány perc alatt telepíthető rendszer akár a mikrovállalkozások számára is elérhető áron került a piacra, a nagyobb webshop-szoftverekhez hasonlóan áttekinthetően és gördülékenyen működik okostelefonokon is.

A cég jelenleg okosszemüvegre tervezett szoftvereken is dolgozik. A Dyntell nemrégiben egy budapesti sajtóeseményen mutatta be azt a Google Glass okosszemüveget, amelyen a cég által fejlesztett QR-kód olvasó szoftver futott, de a vállalat többek között raktárkezelésben és készletnyilvántartásban is alkalmazható appot is fejleszt az eszközre. „A Google Glassre készített szoftver elsősorban raktárakban lehet nagyon hasznos eszköz, hiszen úgy lehet a szemüveg kamerájával például vonalkódot olvasni, hogy közben szabadok az alkalmazott kezei. De akár BI modulból származó grafikont is meg lehet jeleníteni rajta egy tárgyalás során” – magyarázta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!