Mobiltöltőt biciklire: az Intel is felfigyelt egy csíkszeredai fiatal ötletére

2015. május 15. – 12:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Imets Tamás szerint a biciklis telefontöltő nem a legbonyolultabb projektje, de az Intel Facebook-megosztásának hála mégis nagyon népszerűvé vált.

Egy 16 éves csíkszeredai fiatal olyan eszközt fejlesztett ki, amely lenyűgözte a technológia szerelmeseit – erre a megosztásra figyeltünk fel kedden az Intel Románia Facebook-oldalán. Az Intel a közösségi portálon az amerikai Instructables weboldal biciklis pályázatára, egy Csíkszeredából érkezett pályamunkát osztott meg. Az ImeTomi felhasználó által kifejlesztett kütyü lényege, hogy egy biciklire rögzített ventilátorral telefontöltésre alkalmas áramot állít elő.

Kisebb keresgélés után megtaláltuk a kütyü kitalálóját, akit Imets Tamás nak hívnak, és a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola 16 éves, 9.B osztályos tanulója. Szerinte nem ez a legbonyolultabb és legjobban sikerült projektje, de a Facebook-megosztásnak hála igen népszerűvé vált, amit ezúton is köszön minden nézőnek és megosztónak – mondta megkeresésünkre Tamás.„Szeretek biciklizni a környéken, de akár távolabb is. Kiskorom óta foglalkozom elektronikával és már régóta gondolkodtam egy zöld energiát használó biciklis telefontöltő megépítésén. Így ötvöztem a két hobbimat és egy hétvégén a rendelkezésemre álló alkatrészekből építettem meg a készüléket. Törekedtem minél kisebb költségvetésből kihozni” – mesélte. Tamást a töltő elkészítésében emellett az Instructables pályázata is motiválta, ahol ötletével nem mellékesen sikerült Second Prize helyezést elérnie. Az Instructables a világ legnépszerűbb csináld magad ötlet megosztó oldala, ahol szponzorok támogatásával hirdetnek ki pályázatokat. A felhasználók minden témában írnak: gasztronómiától elkezdve ékszereken át a technológiáig.

Hogyan működik?

„Szerintem a koncepció elég egyszerű: az áram generálására némi átalakítással egy régi számítógép ventilátorát használtam. Megkerestem benne azt a két kimenetet, amelyik a legmagasabb váltóáramot termeli, de mivel a váltóáram nem használható se telefon, se akkumulátor töltésére, így egy diódahíddal átalakítottam egyenárammá. Az így kapott feszültség 4 Volt lett, ami majdnem elég egy beépített akkumulátor feltöltésére, ezért egy Joule Thief nevű népszerű áramkörrel növeltem a kimeneti feszültséget. A Joule Thief nem a legjobb megoldás, de mindenki, aki foglalkozik elektronikával, annak könnyen megépíthető. Így kaptam egy egyenáramú szélturbinát, ami alkalmas telefon illetve akkumulátor töltésére” – magyarázta Tamás.A fiatal egy már nem használt telefon akkumulátorát kötötte rá a kimenetre, ami biciklizés közben folyamatosan tárolja magában az áramot. Elmondása szerint, amikor az akkumulátor fel van töltve, egy 5 Voltos erősítő áramkör segítségével lehet vele tölteni a telefont/tabletet/GPS-t egy USB-kábelen keresztül. „Gyakran kérdezik, hogy miért nem dinamóval készítettem. Nos, a válasz egyszerű, igaz hogy egy kicsivel több áramot termel, de zúg és lassítja a kerékpárt, ami például egy biciklitúrán nem túl előnyös” – érvelt.

A Tamás által fejlesztett öltetek és projektek az Instructables profilján tekinthetők meg. Elmondása szerint folyamatosan dolgozik valamin, szabadidejét is leginkább ez tölti ki.„Jelenleg egy repülő robot készül, remélem sikerrel is végződik. Négy éve építettünk pár barátommal Leonardo Da Vinci tervei alapján egy repülő madarat, aminek DaVincsirke lett a neve. Majd az idő múlásával, ahogy egyre többet tanultam az elektronikáról, a projektjeim is ezzel arányosan bonyolultabbá váltak, mint például napelemes telefontöltő, FM transzmitter (100m hatótávolságú rádió adó), hordozható hangszóró (erősítő telefonhoz) és infravörös technológiával működő szerkezetek. Mindegyiket vagy háromszor építettem újra, amíg sikerült az általam megálmodott kütyüt elkészíteni.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!