Térkép: ezekben a megyékben a legdrágább régi lakást venni

2015. január 21. – 11:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is Bukarestben a legdrágább régi lakást venni, de a fővárosi lakásáraktól csak kevéssel maradnak el a kolozsváriak.

Lakásvásárlásnál még mindig a bukarestiek kénytelenek a legtöbbet fizetni, de a fővárosi lakásáraktól csak nagyon kevéssel maradnak el a kolozsvári tömbházlakások árai – derül ki a Gândul elemzéséből, amelyhez lakáshirdetési portálokról gyűjtött adatokat. A lakásárak szempontjából Temesvár Románia harmadik legdrágább városa, negyedik Constanța, az ötödik helyet Brassó foglalja el.A fővárosban négyzetméterenként 1 053 eurós áron kel el egy régi tömbházlakás, aki egy 50 négyzetméteres tömbházlakást vásárolna a becslések szerint átlagosan 52 650 eurót lenne kénytelen kifizetni. A Gândul szerint Kolozsváron a régi tömbházlakások négyzetméterenkénti ára 1 041 euróra tehető, míg egy 50 négyzetméteres tömbházlakás ára 52 050 euróra rúg.Annak ellenére, hogy az átlagos négyzetméterenkénti árak szerint Kolozsvár csak második, a Gândul szerint a legtöbbért árult kétszobás tömbházlakásokkal mégis itt lehet találkozni.A temesvári, constanța-i és brassói lakásvásárlás is sokba kerül, a régi lakások átlagos négyzetméterenkénti árai 852, 848 illetve 842 euróra rúgnak. A nagyobb romániai városok közül a legolcsóbban Alexandrián lehet hozzájutni régi lakáshoz, de Drobeta-Turnu Severin, Szatmárnémeti, Târgoviște, Giurgiu, Reșița és Arad városaiban is egy bukaresti vagy kolozsvári garzonlakás áráért lehet 50 négyzetméteres lakásokat vásárolni.

Pénzcsinálók

A Gândul szerint az ingatlanszektori szakértők egyetértenek abban, hogy 2015-ben nem várható a romániai lakásárak jelentős változása az előző évhez viszonyítva. A régi lakások esetében ugyanakkor mérsékelt csökkenés is elképzelhető.„2015 legalább olyan jó évnek ígérkezik az ingatlanszektor számára, mint 2014. Nem kell azonban arra számítani, hogy robbanásszerűen növekedik a romániai építkezési szektor. Számos makrogazdasági tényező befolyásolja a lakáspiacot, emellett a helyi gazdasági viszonyok is hatással lesznek az ingatlanok áraira” – mondta a Gândulnak Gabriel Voicu, a Coldwell Banker Affilates of Romaia üzletági igazgatója. Voicu szerint a hazai lakásárak stabilizálódása fele tartunk, a tranzakciók száma is folyamatosan növekszik az ingatlanszektorban. „Egy új otthon megvásárlása ma már jóval elfogadhatóbb áron történhet, mint a 2006-2008-as időszakban” – emelte ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!