Zenével befolyásolnak a boltok

2015. január 5. – 14:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha egy üzletben elviselhetetlennek tartjuk a zenét, akkor valószínűleg rossz helyen járunk.

Az áruházakban szóló zenék kiválasztása komoly szakértelmet igénylő munka, hiszen a berendezéshez, az eladók és polcfeltöltők ruházatához hasonlóan egy áruház a zenével is kommunikál, építi vagy akár rombolja a róla kialakított képet – írja az áruházi zenék titkait felfedő cikkében a Pénzcentrum.hu.A portál szerint egy hipermarketben például jellemzően más csoportok vásárolnak a különböző napszakokban. Így nyugodtabb dalokat részesítenek előnyben reggel és délelőtt, amikor többségében idősebb ügyfelek járnak vásárolni. Gyorsabb, pörgősebb zenékkel ösztönöznek viszont hatékonyabb és gyorsabb vásárlásra a délutáni csúcsidőszakban. Ezért ha valamelyik áruházi üzletben elviselhetetlennek tartjuk a zenét, az egyszerűen azt jelenti, hogy vagy rossz időben, vagy rossz boltban járunk, és nagy valószínűséggel nem mi vagyunk a célcsoport.

Hogyan lehet zenével befolyásolni a vásárlót?

A TiptapLab szakportál szerint a zene három tulajdonsága befolyásol minket igazán vásárlás közben: a ritmus, a hangerő és a műfaj. Egy New York-i élelmiszerboltban elvégzett kísérlet szerint a lassú dalok játszása például oda vezetett, hogy a vásárlók jóval több időt töltöttek el az üzletben és szignifikánsan, mintegy 32%-kal volt magasabb a boltban a bruttó termékértékesítés volumene, mint amikor gyors számokat játszottak a vásárlóknak.

A zene ritmusának fogyasztókra gyakorolt hatását éttermi környezetben is tesztelték : a lassú zenék játszása közben a vendégek jóval több pénzt költöttek alkoholra, de tovább tartott az evéssel töltött idő is. A gyorsabb számok ezzel szemben értelemszerűen gyorsabb étkezéshez, így a vendégek gyorsabb cserélődéséhez vezettek. Ezeket a hatásokat a vendéglátóhelyek ki is használják: az éttermekben rendszerint lassú, míg a gyorséttermekben pörgősebb háttérzenét választanak a működtetők.

A zene hangerejének ugyanakkor nincs számottevő hatása a vásárlás mennyiségérre

– persze a kellemetlenül hangos zene elijesztheti a vásárolni vágyókat –, viszont kutatásokban bizonyították, hogy különösen a nők a hangos zene hatására úgy érzik, kevesebb idő telt el vásárlás közben, mint amennyi valójában. Egy másik tanulmány szerint a zene hangereje meglehetősen megosztja a különböző korcsoportokat is: a fiatalabbak sokkal szívesebben vásárolnak, ha az áruház fontos szerepet szán a zenének, úgymond előtérbe helyezi azt, míg az idősebb vásárlók akkor töltenek több időt vásárlással, ha halk háttérzene szól. Így a kereskedők általában taktikájuk részeként változtatják a hangerőt.Valószínűleg legtöbben a megszólaló zene műfaji sajátosságaira figyelnek vásárlás közben: bizonyították, hogy a választott zene műfaja is jelentős befolyásoló tényező lehet. Egy borokat árusító szaküzletben tesztelték , milyen hatása van az ügyfelekre annak, ha vásárlás közben toplistás popszámokat vagy klasszikus zenét hallgattak. A vásárlók a kifinomultság érzését keltő klasszikus zene hatására drágább, de kevesebb bort vásároltak, míg a popzene hatására több üveggel vettek az olcsóbb termékekből.

A Business Insider néhány pontban foglalta össze, hogyan befolyásolnak a kereskedők a háttérzenével:

• a hangosabb zene hatására lerövidül a vásárlás időtartama, anélkül, hogy kevesebbet vásárolnánk;• a lassú számok lassabb mozgásra is késztetnek, de így többet is vásárolunk;• a klasszikus zene hallatán drágább termékeket vásárolunk, és többet fogyasztunk a vendéglátóhelyeken is;• a klasszikus zene hatására ugyanakkor drágábbnak gondolhatjuk a helyet, mint valójában, így nem minden körülmények között lehet ez a megfelelő taktika.

Még az áruházi alkalmazottak is motiváltabbakká válnak a zenétől

Az értékesítések növelése mellett a Musicworks áruházi zenét szolgáltató vállalat szerint a kereskedőknél dolgozó alkalmazottak is hatékonyabbak, ha zenét hallgatnak munka közben. A cég megrendelésére elkészített tanulmány szerint az üzletvezetők 65%-a vallotta azt, hogy a munkaerő hatékonyabban, míg 88%-a szerint pontosabban is dolgozik az áruházi zene hatására. A vállalatok hajlamosak ugyanakkor átesni a ló túloldalára: a karácsonyi zene ugyan növelheti az eladásokat, de a már novembertől szóló ünnepi zenéket gyakran az alkalmazottak decemberre már nem bírják elviselni.

Hasznos, de nem olcsó az áruházi zene

Annak ellenére, hogy az áruházi zene hatalmas marketingpotenciállal bír, korántsem olcsó. Romániában is több áruházi zenét sugárzó, teljes körű szolgáltatást nyújtó vállalat működik, amelyek kiépítik az online sugárzáshoz szükséges technológiát, marketingkutatást végeznek és stratégiát hoznak létre, valamint hozzáigazítják a nyújtott zenei kínálatot a kereskedő brandjéhez. Az egyik legnagyobb, Romániában is jelen levő vállalat zenei kínálatába itt hallgathattok bele . Még ha az áruházak nem is kötnek szerződést ilyen vállalatokkal, akkor is jelentős összeget kell fizetniük a Romániai Zeneszerzők és Muzikulógusok Szövetségének a felhasznált dalok jogdíjaiért. A jogszabályok értelmében ugyanis kereskedelmi és vendéglátóhelyeken, de a közterületeken megszólaló zene után is szerzői jogdíjakat kell fizetni, egy 15 ezer négyzetméteres üzlethelyiségben (egy hipermarket átlagos mérete) megszólaló dalok például a Mediafax szerint havonta 3 600 lejes költséget jelentenek az üzemeltetőnek.

Már a webáruházak is használnák a zenét

AThe Economistszerint az online vásárlások területén a zene használata ugyan egyelőre még kiaknázatlan területnek számít, már több kereskedő is tesztelte a háttérzene lejátszásának lehetőségeit. Az eBay megrendelésére idén elvégzett egyik szimuláció szerint viszont a vásárlók nem feltétlen úgy viselkednek otthon, a számítógép előtt ülve, mint azt előzetesen várták. Jóval hatékonyabbnak tűnik viszont a saját, minél egyszerűbb dalok, háttérhangok készítése. Ezért madárcsicsergést kevertek relaxációs zenével és a zakatoló vonat hangjával. Az eBay szerint ez a követendő út, a kombináció jó érzéseket kelt a vásárlóban, de nem túlságosan, ezért a fogyasztó nem esik majd túlzásokba a megrendeléseknél.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!