2014 legnagyobb vesztesei és nyertesei a milliárdos kategóriában

2014. december 22. – 04:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ennyi milliárdos még soha nem volt a Földön, ráadásul 35 százalékuk soha nem járt egyetemre.

Még soha nem volt ennyi milliárdosa a Földnek: 2014-ben 155-tel gyarapodott a számuk, így idén 2325 ember vagyona érte el az egy milliárd dollárt – derül ki a Wealth-X adataiból. A világ milliárdosainak összvagyona 7 300 milliárd dollárra tehető, legtöbben – 571-en – az Egyesült Államokban élnek. A városok közül New York vezet, ahol 103 milliárdos él, de az utóbbi időben megszaporodott a kelet-ázsiai nagyvárosokban élő dúsgazdagok száma is.

A világ milliárdosainak 35%-a soha nem részesült egyetemi oktatásban, 63%-uk pedig saját vállalat alapításával ért el sikereket. Érdekes statisztika, hogy évente átlagosan 100 millió dollárt adakoznak, a Wealth-X számításai szerint többet költenek jótékonykodásra, mint saját ingatlanjaik értéke (ezt is kiszámolták, átlagosan 94 millió dollárra tehető a tulajdonukban levő házak és lakások értéke). Az alábbi videó ezeket a statisztikákat foglalja össze:

A Wealth-X összeállította a milliárdosok klubjának idei legnagyobb nyerteseinek és veszteseinek listáját is. Volt, aki majdnem megháromszorozta vagyonát, de olyan is, aki 7 milliárdnál is többet bukott idén. (A világ leggazdagabb embereiről készített naponta frissülő lista itt érhető el.)

A év nyertesei a Wealth-X szerint:

Jack Ma (+18,5 milliárd dollár)

Az Alibaba alapítója 18,5 milliárd dollárral, 173%-kal növelte vagyonát idén. Az egykori angoltanár szeptemberben végrehajtotta a történelem valaha volt legnagyobb részvénykibocsátását a New York-i értéktőzsdén, a vállalat részvényei azóta is szárnyalnak. Jack Ma vagyona így az elmúlt év decemberében becsült 10,7 milliárd dollárról 29,2 milliárd dollárra növekedett 2014 végére.

Warren Buffett (+13,5 milliárd dollár)

13,5 milliárd dollárt nőtt idén a befektetési guru vagyona, aki év végére már 72,6 milliárd dollárral rendelkezik, így a világ második leggazdagabb embere. A Berkshire Hathaway elnöke és vezérigazgatója idén jelentette be, hogy a jövőben mintegy 15 milliárd dollárt kíván a szél- és napenergiába fektetni.

Bill Gates (+10,5 milliárd dollár)

Tovább erősíti vezető pozícióját a világ leggazdagabb embereinek ranglistáján Bill Gates. A Microsoft társalapítójának vagyona egy év alatt 10%-kal, 72,6 milliárdról 83,1 milliárd dollárra nőtt.

Mark Zuckerberbg (+8,4 milliárd dollár)

Tovább nőtt idén a Facebook -alapító Mark Zuckerberg vagyona is. A világ legnagyobb közösségi portáljának megálmodója egy éve még 24,7 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett, amely idén 33,1 milliárdra gyarapodott. A 34%-os növekedést a vállalat értékpapírjainak idei szárnyalásának köszönheti.

Patrick Drahi (+5,1 milliárd dollár)

Az Altice távközlési és kábeltelevíziós társaság alapítójának vagyona 5,1 milliárd dollárral (65%-kal) nőtt idén. A svájci üzletember 2013-ban még 7,8 milliárd dollárral rendelkezett, a Wealth-X becslései szerint ez a szám 2014 végére eléri a 12,9 milliárd dollárt.

A év vesztesei a Wealth-X szerint:

Leonid Mikhelson (-7 milliárd dollár)

A rubel leértékelődése miatt január óta Oroszország 20 leggazdagabb emberének összesen 62 milliárd dollárral esett a vagyona. Közülük is a legnagyobb veszteséget Leonid Mikhelson, a Novotek gázóriás többségi tulajdonosa és vezérigazgatója volt kénytelen elkönyvelni. Oroszország második legjelentősebb földgázkitermelő vállalatának tőzsdei zuhanása a becslések szerint 17 milliárd dollárról 10 milliárdra csökkentette az orosz oligarcha vagyonát.

Masayoshi Son (-5,9 milliárd dollár)

Vagyonának jelentős részét, mintegy 31%-át bukta el idén Masayoshi Son, a japán Softbank távközlési cég alapítója. Az üzletember idén több lépést is tett annak érdekében, hogy vállalatát a világ legnagyobb távközlési cégévé tegye – az Alibaba tőzsdére vezetésénél is jelentősebb összeget fektetett volna Jack Ma vállalatába –, a japán óriásvállalat igazgatótanácsa viszont nem volt hajlandó támogatni a japán milliárdos „pénzügyi kalandjait”.

Lui Che Woo (-5,5 milliárd dollár)

Hatalmas vagyont veszített idén Ázsia második leggazdagabb embere, a kínai ingatlanpiaci befektető Liu Chee Woo. A 85 éves üzletember 5,5 milliárd dollárt bukott 2014-ben, a K. Wah csoport elnökének vagyona így 14 milliárd dollárra esett vissza.

Jeff Bezos (-5,5 milliárd dollár)

A legnagyobb vesztesek kategóriájába került az Amazon alapítója és vezérigazgatója, aki az elmúlt évet 34,4 milliárd dolláros vagyonnal zárta, azóta viszont az e-kereskedelmi vállalat részvényárfolyamának esése miatt 5,5 milliárdot csökkent a vagyona, ami így már „csupán” 28,9 milliárdra tehető.

Sheldon Adelson (-5,2 milliárd dollár)

A kaszinó-tulajdonos üzletember 5,2 milliárd dollárt bukott idén, így 15%-os vagyoneséssel kénytelen búcsúztatni az évet. A Las Vegas Corp. elnök-vezérigazgatójának vagyona még 35,3 milliárd volt tavaly decemberben, ebben a hónapban pedig már csak 30,1 milliárd dollárra tehető.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!