Lénárd: a Heineken magáénak kiáltotta ki a Csíki Sört

2014. december 10. – 04:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az európai védjegy hivatal szerint az Igazi Csíki Sör márkanév nem fordítása egyetlen más márkának sem, és nem is hasonlít egyetlen más márkához sem – nyilatkozta Lénárd András többségi tulajdonos.

A Hargita Megyei Törvényszék ma elutasította a Heineken Románia azon kérését, hogy törvényszéki elnöki rendelettel szüntessék be az Igazi Csíki Sör termelését. A Heineken az ítélethírdetést követően öt napon belül fellebezhet. Lénárd András , többségi tulajdonos az ítélet után a sajtó képviselőinek elmondta, a termék piaci sikerére való tekintettel bővíteni fogják a termelést a szentsimoni gyárban.

„Mielőtt bármilyen lépést tettünk volna a beruházással kapcsolatban, benyújtottuk az európai védjegy hivatalba az Igazi Csíki Sör márkára való levédési igényünket, kikérve az álláspontjukat, hogy ez bejegyezhető vagy sem. Onnan a válasz az volt, hogy ez a márkanév nem fordítása egyetlen más márkának sem, és nem is hasonlít egyetlen más márkához sem” – nyilatkozta a Pénzcsinálóknak Lénárd András, az Igazi Csíki Sört gyártó Csíki Sör Manufaktúra többségi tulajdonosa.Tegnap már beszámoltunk róla, hogy a Heineken Románia törvényszéki elnöki rendelettel záratná be a csíkszentsimoni üzemet, mivel úgy vélik, hogy az Igazi Csíki Sör lopott márka.

Lénárd szerint a beruházást csak a szakhatósággal való egyeztetést követően kezdték el, a gyár építése is csak az európai védjegy hivatal megnyugtató válasza után kezdődött el. „Ez volt az a pillanat, amikor a Heineken, akit addig egyáltalán nem érdekelt az, hogy magyarul kommunikáljon a székelyföldi fogyasztóival, sem a reklámjaiban, sem a termékei címkéjén, magáénak kiáltotta ki a csíki sört” – mondta Lénárd, aki hozzátette: „amíg mi nem védtük le ezt a márkát, addig a csíki sör a mi régiónkban gyártott sörre vonatkozó köznapi megnevezés volt”.

Lénárd szerint a Heineken Románia a gyár építését követően válaszként elkezdte a Csíki Prémium márkalevédését, amiről néhány magyar nyelvű plakátot is kifüggesztettek, de magyar címkéjű sörrel nem jelentek meg a piacon.

A márkára vonatkozó per zajlik már,

de valószínűleg évekbe telik, amíg végleges döntés születik. „A Heineken megbízásából bukaresti ügyvédi irodák minden elképzelhető bukaresti hivatalnál feljelentettek, ezek pedig a helyi hivatalokat küldték ki ellenőrzésbe a gyárhoz. Heteken keresztül ellenőrök fogadásával kezdődtek a napjaink. A legtöbb kifogást a magyar címke jelentette, azt fájlalták leginkább, hogy mi egy védjeggyel rendelkező helyi székely terméket gyártunk a helyi embereknek, és a címke az ő nyelvükön van megfogalmazva” – jelentette ki Lénárd.

Lénárd rámutatott, a Heineken a nyomásgyakorlással azt is elérte, hogy az engedélyeiket hónapos késésekkel adták ki az érintett hivatalok Bukarestben. A többségi tulajdonos szerint a termék jelenleg akkora sikernek örvend, hogy nem tudnak eleget tenni a megrendeléseknek. „A Heineken Románia többmillió literes gyártási kapacitással rendelkezik, mégis zavarja egy 12 ezer literes kapacitású üzem, amely ráadásul nem is nagyipari, hanem kézműves típusú terméket gyárt a helyi piacnak” – mondta Lénárd.

„Ennek a jogi hadakozásnak egyik állomása a bezárásunkra és az eszközök zárolására, illetve kártalanítási garanciaalap létrehozására vonatkozó törvényszéki elnöki rendelet kérése ellenünk” – pontosított Lénárd.

Kiemelte, ugyan nem rendelkeznek egy multinacionális cég pénzügyi lehetőségeivel, az igazukat meg fogják védeni. „A piac minket igazol, hiszen az a több mint negyven székely ember, aki a gyárban dolgozik – már három váltásban folyik a termelés – kitűnő munkát végez, a Sapientia egyetemmel közösen kidolgozott recept nagyon bejön a székelyföldi fogyasztóknak. Az Igazi Csíki Sört mi gyártjuk, csíki tulajdonú és csíki embereket foglalkoztató manufaktúránkban” – nyomatékosította a vállalat többségi tulajdonosa.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!