Tíz megye és Bukarest adja az üzleti forgalom háromnegyedét

2014. december 8. – 12:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kolozs, Hargita és Kovászna megyében is a kereskedelemmel foglalkozó cégek adták az összesített üzleti forgalom legnagyobb részét.

A kereskedelem, a feldolgozóipari és az építkezési vállalatok adják a romániai vállalatok összesített árbevételének legnagyobb részét – derül ki a Ziarul Financiar által készített elemzésből, amely szerint 2013-ban Románia 24 megyéjében is a kereskedelem volt a legnagyobb gazdasági ág. A Bukarestben és Ilfov megyében bejegyzett vállalatok üzleti forgalma mintegy 45%-át teszi ki a 2013-ban a romániai vállalatok által realizált 250 milliárd eurós összbevételnek. Ha a fővároshoz és Ilfov megyéhez a tíz legjobban teljesítő megyében székelő vállalatok forgalmát is hozzáadjuk, akkor azok együtt kiteszik a teljes romániai üzleti forgalom 75%-át.Fontos ugyanakkor figyelembe venni, hogy a statisztikai adatokban torzulást eredményez, hogy a nagyobb vállalatok, például a bankok a jogszabályok szerint Bukarestben adóznak, így a főváros statisztikáiba kerül be a tevékenységük. A Petrom által 2013-ban realizált 5 milliárd eurós árbevétel például elegendő lenne a ranglista 10. helyéhez.A tíz legrosszabbul teljesítő megye – köztük Kovászna megye is – összesen 12 milliárd lejes üzleti forgalmat realizált az elmúlt évben, összehasonlításképp 2013-ban ennyi volt a Bihar és a Szeben megyei cégek összesített árbevétele is. Az elemzésben a Ziarul Financiar arra is felhívja a figyelmet, hogy a beruházások hiányában az elmúlt évekhez viszonyítva tovább növekedett a rangsor végén álló megyék lemaradása.A Ziarul Financiar listáján Temes, Kolozs, Brassó, Szeben, Bihar és Arad megye is az első tízbe került, 9,5-5,2 milliárd eurós éves forgalommal. Maros megye 12., Fehér a 18., Szatmár a 20., Máramaros a 21., Hunyad a 24., Beszterce-Nászód a 28. helyet foglalja el a rangsorban.A Temes megyében bejegyzett vállalatok összesített árbevételének 44%-át feldolgozóipari vállalatok adták, de Brassó és Szeben megyében is ebben az iparágban tevékenykedő vállalatok hozták az árbevétel legnagyobb részét. Kolozs megyében 39%-kal, míg Bihar megyében 41%-kal a kereskedelmi vállalatok árbevétele vette ki a legnagyobb részt az összbevételből. A Hargita megyei cégek 1,9 milliárd eurós forgalmat bonyolítottak le az elmúlt évben, a kereskedelemmel foglalkozó vállalatok az összbevétel 40%-át tették ki, 32%-kal a feldolgozóipar képviselteti magát, a legnagyobb árbevétellel rendelkező Hargita megyei vállalat a Romaqua.Kovászna megyében a vállalatok 1,2 milliárd eurós árbevételének 47%-át a kereskedelmi cégek adták, emellett Háromszéken a feldolgozóipari vállalatok és a szállítási cégek adják az összbevétel jelentős részét. Kovászna megyében bejegyzett vállalatok közül 2013-ban is a Domo rendelkezett a legnagyobb árbevétellel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!