Saját csapdájába esik a kormány: olcsóbb lesz jövőre a cigi, az alkohol, az üzemanyag?

2014. október 1. – 06:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az árfolyam alakulása és egy tavaly elfogadott szabály miatt kerülhet erre sor, hacsak meg nem változtatják ismét a törvényt.

Hagyományosan az előző év október 1-ei euróárfolyam állapítják meg az üzemanyag, az alkohol és a dohánytermékek jövedéki adóját. A hatályban levő törvényekben ugyanis euróban van megszabva a jövedéki adó mértéke, de mivel Romániában a lej a hivatalos fizetőeszköz, szabályozni kell, milyen árfolyamon történjen az átváltás. A rendszer hosszú éveken át működött, csakhogy 2013. október 1-jén 4,4485 lejes euróárfolyamot állapított meg az Európai Központi Bank, ami jócskán elmaradt a 2012. október 1-ei 4,5223 lejes árfolyamtól. Ezt az jelentette volna, hogy a kormány adóbevételei csökkennek. A törvényhozók ezért azt találták ki, hogy módosítják a törvényt: abban az esetben, ha az euróárfolyam kisebb, mint az előző évi, akkor az előző évi árfolyammal kell számolni a jövedéki adót, azt pedig még ki is kell egészíteni a szeptemberi éves inflációval. Utóbbi tavaly 4,77% volt, így ennyivel meg is emelkedett 2014-ben a jövedéki adó mértéke.2014. október 1-jén 4,4127 lejes árfolyamot közölt a központi bank (BNR), ami rossz hír a övő évi költségvetésnek az érvényben levő pénzügyi törvénykönyv rendelkezése alapján. Mivel az árfolyam kisebb, mint a 2013-as 4,4485 lejes, jön a tavaly elfogadott szabály: a tavalyi árfolyamot kell inflációval kiegészíteni és így kell kiszámolni a jövedéki adót.A szeptemberi éves infláció értékét még nem közölték, de az augusztusi 0,84% volt – ehhez képest valószínűleg nem kell nagy eltérésre számolni. Ha a tavalyi árfolyamot 0,84%-kal egészítik ki, 4,4858 lejes árfolyamot kapunk. Tavaly viszont még 4,5223 lej/euró + 4,77% * 4,5223 lej/euró = 4,738 lejes árfolyammal „frissítették” a jövedéki adót. 4,738 lej helyett 4,4858 lej: ez azt jelenti, hogy jövőre 5,6%-kal csökken a cigaretta, a dohány, az üzemanyag jövedéki adója.Vagyis jelentené, ha a kormány semmit sem lép. Egy ekkora bevételkiesést ugyanis nem valószínű, hogy bevállalnák. Meg is szólalt már Ioana Petrescu pénzügyminiszter, aki az Agerpres hírügynökségnek elmondta, külön elemzőcsoport vizsgálja, hogyan kellene kiszámolni a jövedéki adó értékét jövőre, legalább három változaton dolgoznak, de még egyik mellett sem kötelezték el magukat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!