Egyszerű felvenni, és könnyű használni: a kolozsvári magyar diákigazolvány

2014. szeptember 19. – 07:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtöki tanácsülésen zöld utat szavaztak az A kártya nevet viselő diákigazolványnak, amelyről Rés Konrád Gergelyt, a KMDSZ elnökét kérdeztük.

A kártya néven ingyenes diákigazolványt adhat ki a Kolozsvári Magyar Diákszövetség , amellyel a kolozsvári egyetemisták ingyenes tömegközlekedési bérletet igényelhetnek, és ezen kívül különböző egyéb kedvezményeket vehetnek igénybe. Rés Konrád Gergely , a KMDSZ elnöke a Pénzcsinálók megkeresésére elmondta: „ennek a kártyának az üzenete nem bonyolult. Arra törekszünk, hogy egyszerű legyen a felvevése, és könnyű a használata”.

Ingyenes diákigazolványt adhat ki a KMDSZ, miután a kolozsvári önkormányzat elfogadta azt a javaslatot, hogy a kártyával kiválthatóak az ingyenes buszbérletek. Melyek az A kártya legfontosabb tulajdonságai?

– A kártya legfontosabb tulajdonságai közt említeném, hogy ingyenes, és ki lehet vele váltani az ingyenes tömegközlekedési bérleteket. Arra a helyzetre szeretne megoldást nyújtani, hogy a tavalyi egyetemi év folyamán átalakult a diákigazolványok piaca, és már nem volt egy olyan kártya sem, amellyel ingyenesen lehetett ezeket a bérleteket kiváltani. Ezt a problémát nagyon sok diák jelezte: nem tartották igazságosnak, hogy az ingyenes bérletekért igazából fizetni kell. Erre jöttünk mi azzal a megoldással, hogy egy ingyenes kártyát indítunk, amelynek a költségeit felvállalja a KMDSZ.

Kik igényelhetik a KMDSZ által kibocsátott diákigazolványt, és milyen feltételek mellett?- A kártyát az egyetemisták igényelhetik, ehhez az ellenőrzőjüket kell felmutatniuk aktuális évi pecséttel: így tudják igazolni, hogy ebben az évben is diákok. Figyelni akartunk arra, hogy minél inkább leegyszerűsítsük a procedúrát, hiszen a diákkártyák igénylése után eddig legalább egy hetet kellett várni, vagy bankkártyát kellett csinálni az egyetemistáknak ahhoz, hogy megkaphassák. Azt szeretnénk, hogy októbertől a kártyát előregisztrációval, sorban állás nélkül lehessen igényelni. A cél az, hogy akkor helyben, csak az ellenőrző felmutatásával nyomtathassuk is a kártyát. Próbáljuk ezt a folyamatot minél gyorsabbra alakítani.

Októberig már nagyon kevés idő van. Fel tudtok addig készülni a kártya kibocsátására?- Igazából mi már rég készülünk erre. Pár ember már legalább két hónapja azon dolgozik, hogy a diákigazolvány pénzügyileg is megvalósítható legyen, valamint a technikai források is meglegyenek hozzá. Rövidesen kiderül, hogy októberben pontosan melyik nap tudjuk kezdeni a kártyák nyomtatását, de mindenképp a hónap első napjaira lehet számítani. Jelenleg bizonyos eszközök már meg vannak rendelve, most arra várunk, hogy megérkezzenek.

Az ingyenes tömegközlekedési bérletek mellett még milyen kedvezményekben részesülhetnek a kártyatulajdonosok? Vannak már partnerek?- Most az első évünk nyilvánvalóan a partnereink felkutatásáról is szól. Egyelőre nem annyira színes a skála, de itt is próbálunk valami kecsegtetővel jönni. Ami nekünk nagyon fontos volt, az a bérletek ügye. Azt gondolom csupán egy másodlagos hozadéka a kártyának, hogy elérhetőek lesznek vele bizonyos kedvezmények.Vannak már partnereink, megkötött szerződéseink is, de a következő két hétben még nagyon sok minden eldőlhet. Most még van körülbelül két hetünk az indításig, abban reménykedem, hogy addig minden véglegesedik. A kedvezményekkel kapcsolatban az már eldőlt, hogy voucher füzetet nem akarunk, mert az kicsit megbonyolítja a dolgokat. Azt szeretnénk, hogy a kártya legyen az egyetlen dolog, amit hordoznia kell magával a diáknak.

A kártya román diákok számára is elérhető lesz?- Mi elsősorban a magyar diákok felé kommunikálunk, de senkit nem fogunk elutasítani, aki szeretné kiváltani ezt a kártyát. A diákigazolvány három nyelvű lesz: magyar, román és angol. Bárkit szívesen fogadunk, de természetesen az elsődleges célközönségünk a magyar diákság.

A név arra enged következtetni, hogy nagy hangsúlyt kívántok fektetni a kártya népszerűvé tételére is. Miért ezt a nevet választottátok?- Nagyon sokat gondolkodtunk rajta, hogy mi legyen a neve a diákigazolványnak, bár nem ezt tartottuk a legfontosabb dolognak. A név igazából az angol A card (A, mint advantages) kifejezésből indul ki. Viccből felmerült, hogy miért ne lehetne egyszerűen magyarul A kártya, így a vicc komollyá vált, hiszen ez a név maradt.Készülünk egy kabalával is, de most nem akarom lelőni a poént. Ő lesz az A kártya kommunikátora.

Mennyire volt nehéz az ötlettől a megvalósításig végigvinni ezt a projektet?- Romániában mindenki tapasztalja, hogy elég nehéz a bürokráciában eligazodni. Ezért nagy köszönettel tartozunk az RMDSZ frakciójának, hogy segített ebben. A bürokrácia útvesztőjében nagyon nehéz, hogy egy ügy felkerüljön a tanácsi határozatok közé. Geréd Imre és utána az egész RMDSZ frakció vállalta ezt az ügyet. Az pedig, hogy még meg is szavazta a helyi tanács, egy külön érdem, amire büszkék lehetünk.

Miért előnyös a KMDSZ-nek saját diákkártyát készíteni?- Az elmúlt években az volt az egyezségünk a többi diákkártyával, hogy a nálunk kiadott kártya többnyelvű lesz. Az elmúlt évben ezzel volt elsősorban a probléma, nyomtató- és mindenféle technikai gonddal találkoztunk. Aztán a kártya fizetőssé is vált, ezért született a döntés, hogy ingyenes diákigazolványt szeretnénk készíteni.Az, hogy tapasztalattal rendelkezünk, mindenképpen előnyt jelent a KMDSZ számára, ahogy az is, hogy a felmerülő problémák nem függnek mástól. Meg tudjuk mondani konkrétan a diákoknak, hogy mikor tudjuk kiadni a kártyákat, és ezt a munkát zavartalanul tudjuk végezni. Nem lesznek olyan problémáink, mint tavaly, hogy későn kapjuk meg a gépet egy másik, diákkártyákat kibocsátó szervezettől. Ezekért a jövőben mi fogunk felelni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!